Luciin pôrod v čase korony: Rodila som s rúškom

Spracovala Marika Koscelníková | 8. apríl 2020
pôrod počas koronakrízy

Každá budúca mama má obavy v tejto situácii. Preto vám prinášame príbehy žien, ktoré to už majú za sebou, aby ste vedeli pripraviť na to, čo vás čaká.

Lucia rodila v pôrodnici v Šaci bez manžela

Rodila som 22.3. v nemocnici Šaca v Košiciach.

Manžel pri pôrode nemohol byť na základe opatrení pôrodnice. Len ma tam odviezol a hneď pri vstupe ho nechali vonku, nech počká radšej tam. Mňa zobrali na vyšetrenie, aby zistili, či už ten deň D, alebo ma ešte pošlú domov.

Keď mi po vyšetrení oznámili, že si ma tam nechávajú, až potom manžela pustili za mnou, aby mi doniesol kufor s vecami. Ešte v poradni ma sestričky upozornili na to, že si mám do "prípravného kufríka" zabaliť všetko, čo budem potrebovať, pretože mi manžel nemôže dodatočne už nič doniesť. Takže na toto sa pripravte a zabaľte si naozaj všetko potrebné! 

Manžel ma videl naposledy s bruškom a potom až keď nás aj so synom viezol domov. 

Na COVID -19 ma v pôrodnici netestovali

Podpísala som čestné prehlásenie, že som nebola v zahraničí, nemám žiadne príznaky atď. Všetci sme samozrejme muselimať na sebe po celý čas rúško. Od prvej doby pôrodnej až po pôrod. Na izbe som našťastie bola sama, takže tam som rúško mať nemusela. Personál však samozrejme rúško nosil. 

Atmosféra v nemocnici bola príjemná, cítila som sa tam v bezpečí a tých pár dní sa dalo  vydržať. Vybrala som si zariadenie, ktorému dôverujem a odporúčam to aj ostatným mamám. Pôrod prebiehal klasicky - s tým rozdielom, že rodička aj celý personál MUSEL mať rúško. Narodil sa mi zdravý syn - táto emócia bola silnejšia ako nejaký pocit obmedzenia. Rúško bolo to posledné, na čo som počas pôrodu myslela a naozaj nie je problém. 

pôrod v čase korony

Po prepustení domov sa máme dobre. Pediatričky teraz novorodencov nenavštevujú, ako to býva, všetko sa rieši po telefóne. Iba ak je problém, ide žena s dieťaťom priamo do ordinácie. My sme našťastie v poriadku takže sme pekne poctivo doma.

Taktiež matričný úrad funguje obmedzene a nemocnica posiela všetky veci priamo na úrad (Šaca). Na izbe bol oznam, ako sú pozmenené úradné hodiny a priamo personál ma informoval, kedy si máme ísť po rodný list.

Nebojte sa pôrodu, zvládnete to

Napriek tomu, ako som sa bála v tejto situácii ísť rodiť do nemocnice - ako asi väčšina mamičiek, to bolo úplne v pohode a všetko prebiehalo na vysokej úrovni. naozaj som sa cítila bezpečne.

Nemám žiadnu negatívnu skúsenosť okrem toho, že nemohol byť manžel pri pôrode nášho druhého syna. Sme zdraví a verím, že všetko sa rýchlo končí. 

Nech sa mamičky neboja, vyberú si pôrodnicu, ktorej dôverujú v všetko zvládnu.  

Lucia


Milé mamy, máte aj svoju skúsenosť, ktorú chcete odovzdať ďalej? Napíšte nám, mnohým môže pomôcť, inšpirovať, poučiť. Píšte na adresu: koscelnikova@orbisin.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: