Zopár tipov na darčeky

Adriana Polerecká | 4. október 2011

Inšpirácie na darčeky pre vašich blízkych, priateľov, rodinu...

Milé mamičky,

pre tie z vás, ktoré rady darčeky vyrábate osobne a darujete tak blízkym kúsok seba prinášame pár tipov na originálne vianočné darčeky. Obdarujte svojich blízkych, vyrobte im bylinkové mydlo, voňavé potpourri alebo chutné olejčeky do kuchyne. Napíšte nám alebo pošlite foto svojich výtvorov!

Bylinkové mydlo

Mám malý tip pre tých, ktorí chcú darovať niečo osobité a netradičné. Skúste vyrobiť napr. bylinkové mydlo: ako základ použite niektoré z jemných mydiel bez vône, najlepšie sú detské neparfumované mydlá alebo mydlá vyrobené z olivového oleja. Postrúhajte ho najemno ako na vločky a zohrejte vo vodnom kúpeli (ako keď idete robiť maslový krém do torty), až kým neskvapalnie. Potom do neho pridajte 5 – 6 lyžíc silného bylinkového odvaru svojej obľúbenej liečivky (napr. levandule, mäty, rozmarínu, ruže...).

Odvar si pripravíte nasledovne:

Dve plné hrste bylín vhodíte do 1,5 dcl vriacej vody a po vychladnutí scedíte cez jemné sitko. Následne do mydlového roztoku pridajte šťavu z 1/2 citróna a niekoľko kvapiek éterického oleja rovnakej vône, akú ste použili na odvar. Keď je hmota kašovitá, dá sa mokrými rukami tvarovať napr. do guľôčok, alebo vykrajovať formami na koláčiky alebo formičkami do piesku. Zvolené tvary obaľte do priesvitnej potravinárskej fólie a minimálne do rána nechajte schnúť na teplom mieste. Keď je mydlo hotové, zabaľte ho do hodvábneho papiera a uschovajte do doby darovania na suchom mieste. Najvhodnejšími liečivkami na výrobu mydiel sú: rozmarín, rumanček, borák, alchemilka, levanduľa, baza, ruža, mäta, tymian, pelargónia, pivonka, fialka. Vôňu si však môžete zvoliť, akú chcete. Ak by ste chceli darovať mydlo s peelingovými účinkami, primiešajte počas výroby aj 2-3 lyžice hrubo pomletej ovsenej múky či pomleté mäkké časti
marhuľových kôstok (dajú sa použiť aj mandle).

Voňavé potpourri

Pripravíte si ho zmiešaním šálky sušených bylín ako sú: levanduľa, cedronela, mäta, pelargónia, pivónia, palina, pridajte prášok z koreňa kosatca (Iris florentina). Na osvieženie vône po niekoľkých týždňoch môžete pridať pár kvapiek éterického oleja. Keď takto pripravené potpourri nadávkujete do sviežej sklenenej či drevenej misky, zabalené tiež v priesvitnej potravinárskej fólii či celofáne, bude to pastva nielen pre nos, ale i pre oči.

Chutné olejčeky pre gurmánov

Minule som v jednom obchode objavila niekoľko fľaštičiek z hrubšieho priezračného skla s nalievacím zobáčikom. Hneď som si ich niekoľko zaobstarala a budem mať netradičný darček pre svojho 15-ročného syna, ktorý miluje všetko štipľavé. Prečo? Z dovolenky v Grécku som si priniesla pár bandasiek kvalitného olivového oleja. Fľaštičky naplním (jednotlivo) očisteným cesnakom, feferónkami, šalviou, rôznym korením a zmesou bylín, ktoré má syn rád. Každú fľaštičku zalejem takmer po vrch olejom a zabalím do darčekového balenia. Do Vianoc sa do oleja vylúhujú aromatické látky a takto ochutený olej bude môj syn používať na svoje kulinárske špecialitky. A navyše, v kuchyni na okne budú fľaštičky vyzerať veľmi dekoratívne. Takže v konečnom dôsledku, budem mať radosť aj ja. Podobný spôsobom si môžete pripraviť aj ocot, ktorý môžete použiť pri príprave ochutených šalátových zálievok. Budú nielen špecificky vaše, ale aj zdravé po bylinkách. Nemusíte mať každú chuť zvlášť, môžete aj experimentovať a kombinovať.

Štipka cukru na záver

Ak máte doma zaváraninové poháre na patentný uzáver (na strunku a pod), nasypte do nich cukor. Pridajte vanilkový struk, klinčeky, škoricový zvitok, vetvičku pelargónie, mäty, niekoľko kvietkov boráka, fialky či levandule a vaše vianočné pečenie bude neprekonateľnou hrou a voňavou zábavou, ktorú vám budú závidieť všetky susedy či priateľky.

 


Máte aj vy tipy na doma vyrobené darčeky pre blízkych? Pošlite nám ich, najlepšie spolu s fotografiou vašich výtvorov na fialova@orbisin.sk! Najzaujímavejšie uverejníme na www.mamaaja.sk a odmeníme!

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: