Žena doma: Pôrod "naživo"

Marika Koscelníková | 14. september 2017
Žena doma: Pôrod

Istá dávka exhibicionizmu je asi v každom z nás. Len si nie som istá, či je v určitých situáciách namieste.

Už počujem, ako mi nadávate do puritánok. Ale ja by som sa pri pôrode nechcela dívať na kameramana a natočiť sa na pôrodnej stoličke doľava kvôli svetlu (priznala to jedna z mamičiek v diskusnom fóre, ktorá pôrod pred kamerami absolvovala).

Môže vás zaujímať: Ľahší a bezbolestnejší pôrod: ako sa naň pripraviť?

Umelá realita show

Reality show sa tak prudko zahrávajú s emóciami a psychikou nielen zúčastnených, ale aj divákov, že to niekedy hraničí so zdravým rozumom. Teraz nemám na mysli práve tieto, o „pôrodoch naživo“, ale vo všeobecnosti sú takéto formáty postavené na emóciách, ktoré vás majú zdvihnúť zo stoličky.

Osobne ma nedvíhajú exhibicionisti a snilkovia (túžiaci po výhre), ktorí sú ochotní pár týždňov prežívať pred očami divákov umelo vytvorené konflikty a vzťahy.  Dvihli ma však zo stoličky budúce mamičky.

Psst, prichádza na svet dieťatko... alebo Aký je ideálny pôrod?

pôrod naživo

Intímna chvíľa pre bábätko a pre mamu

Osobne vnímam pôrod ako prudko intímnu záležitosť. Jasné, na pôrodnej sále pobehujú lekári a sestričky a bábätko príde na svet trochu do zmätku (pokiaľ si to nevybavíte inak, alternatívne). Ale stále to nie sú kamery za ktorými tušíte niekoľkotisíc očí.

Pôrodné bolesti dajú zabrať, nálada na „čakačke“ je stresujúca, samotný pôrod je šialene náročný na sústredenie, ovládanie sa, precítenie toho, čo sa vlastne deje.

Keď sa dívam na mamičky s nalakovanými nechtami, s retiazkou na krku, uvažujem, či je tento obraz „pôrodu naživo“ reálny. Asi áno. Kvôli kamerám lekári dovolili, či? Rozumiem exhibicionizmu rodičov, ale dieťa sa pre takýto príchod na svet nerozhodlo. Trošku nefér pre neho.

Prečítajte si aj: Žena doma: Ovoniavam ti vlásky, keď spíš

Alebo uvažujem zle a rodičia mu chceli dopriať hviezdny príchod na svet vo veľkom štýle? Potrebovali peniaze na výbavičku? Sú to vlastne odvážne mamy, ktoré sa podujali šíriť osvetu? Všetko je uhol pohľadu.

Moja známa rodila v nemocnici, v ktorej sa táto reality show natáčala. Nebolo pre ňu ako „normálnu“ rodičku príjemné stretávať sa so štábom a kamerami na chodbách či vo vyšetrovni, rešpektovať odbiehajúceho lekára, kvôli „obrazu“.

Neprehliadnite: Psychika po pôrode dostáva zabrať: čo môže pokaziť radosť z dieťatka?

V telke sa zazrela s rozmazanou hlavou, ale aj tak...Miera intimity je u každého iná. Kým televíznym mamičkám neprekážalo byť na kamere počas doby pôrodnej, jej nebolo príjemné, že  niekto zo štábu šacuje jej bruško pohľadom.

Mňa by k pôrodu „na živo“ neprinútila žiadna tučná sumička. Je tu niečo vyššie, vzácne,  nedotknuteľné. Moje deti. 

Žena doma: Všetko ide do mlieka
Žena doma: Môj chlap mi nepomáha

Žena doma: Ticho neveští nič dobré

  
 pôrod naživo

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: