Zaujímavosti o Veľkej noci u nás a vo svete

Miroslava Miková | 18. marec 2018
Veľká noc, tradície, maľovanie vajíčok, hľadanie vajíčok, šibačka, pohanský sviatok, kresťanský sviatok

Každá krajina má jedinečné zvyky a tradície, ktoré pramenia z dávnej minulosti a sú typickou črtou jej kultúry. Veľká noc nemá len kresťanský charakter, ale nesie so sebou aj veľa pohanských zvykov.

Veľká noc je najväčším sviatkom kresťanov. Počas týchto dní smerujú kroky veriacich na celom svete do chrámov, aby si pripomenuli Zmŕtvychvstanie Ježiša Krista a vzdávali mu vďaku za to, že za nich položil svoj život.

Rodiny sa stretávajú pri spoločných raňajkách alebo obede a podávajú sa typické veľkonočné jedlá. Rodinné príbytky sú vyzdobené farebnými kraslicami a čokoládovými figúrkami. Na stoloch má svoje čestné miesto veľkonočný baranček. Jarné kvety zdobia najrozličnejšie miesta v našich domovoch a symbolizujú, že jar definitívne zavítala do našich končín.

Každá krajina má jedinečné zvyky a tradície, ktoré pramenia z dávnej minulosti a sú typickou črtou jej kultúry. Veľká noc nemá len kresťanský charakter, ale nesie so sebou aj veľa pohanských zvykov.

Ako to je s tradíciou veľkonočných vajíčok?

Pre pohanov bola jar symbolom zrodenia nového života a plodnosti. Národy starých Peržanov, Rimanov  a Egypťanov používali vajíčka pri jarných slávnostiach. Vajíčka boli rozlične sfarbené a počas osláv sa slávnostne konzumovali.

Zaujímavý príbeh o vzniku tradície veľkonočných vajíčok sa spája s ruským cárom Alexandrom III. Cár jedného dňa počas veľkonočného obdobia požiadal vychýreného klenotníka Carla Fabergého, aby jeho manželke vyrobil prekvapenie.

Cárovná dostala od svojho manžela neobyčajný darček. Boli ním vajíčka vyrobené zo zlata, ktoré boli pokryté bielou glazúrou. Vo vnútri sa nachádzalo roztomilé prekvapenie v podobe zlatého kuriatka, ktorého oči tvorili dva rubíny a navrchu malo zlatý hrebienok. Okrem neho sa vo vajíčku nachádzal žĺtok z rýdzeho zlata. Cár i cárovná boli darčekom nadšení a veľký ruský panovník sa rozhodol, že každý rok na Veľkú noc daruje svojej manželke neobyčajné vajíčka s prekvapením.

veľká noc, vajíčka, šibačka

Tradícia veľkonočných vajíčok sa zachovala do dnešných dní. Existuje veľké množstvo zaujímavých techník zdobenia a farbenia veľkonočných kraslíc. V minulosti sa veľmi často využívali drevené vajíčka. Dnes si nevieme život predstaviť bez čokoládových vajíčok rôznych veľkostí, farieb a chutí.

U nás sú vajíčka odmenou pre šibačov alebo zdobia interiéry našich domovov.

O symboloch veľkej noci existuje veľa legiend, ktorým najmenšie deti veria

V nemecky hovoriacich krajinách sa zachovala milá tradícia. Najmenší veria, že na Veľkú noc prichádza do ich záhrady Veľkonočný zajac, ktorý tam ukrýva sladučké čokoládové vajíčka. Podobné tradície s menšími či väčšími rozdielmi môžeme nájsť aj v iných krajinách.

Plnené vajíčka
Prečítajte si tiež:

Plnené vajíčka

O Veľkonočnom zajačikovi a vajíčkach existuje ďalšia rozprávková legenda, ktorá má anglosaské korene. Hovorí sa, že saská bohyňa Eostre našla zraneného drobného vtáčika. Prišlo jej ho ľúto a navyše to bolo v období, keď mala do krajiny zavítať zima. Bohyňa chcela, aby vtáčik v zdraví prežil kruté studené mesiace a preto ho premenila na zajačika. Zajac neskôr s údivom zistil, že môže znášať vajíčka. Na znak úcty a vďačnosti každú jar obetoval bohyni zdobené vajíčka.

Symboly Veľkej noci – vajíčka, zajace, kuriatka či jahniatka predstavujú zrod nového života a teda aj šťastie. Sú opradené mnohými príbehmi či legendami, ktoré vznikli v časoch našich predkov. Pre kresťanov je Veľká noc oslavou Ježiša Krista, ktorý za nich zomrel na kríži a tak im daroval večný život. Plynutím času sa kresťanské a pohanské zvyky a tradície premiešali a stali sa pre nás prirodzenými.

Či už je pre vás Veľká noc časom oddychu alebo kresťanským sviatkom, prežite ju v láske a harmónii. Vychutnávajte si každú voľnú chvíľku v kruhu svojej rodiny a najbližších. Buďte vďační a tešte sa zo všetkého, čo máte.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: