Za všetko môže MATKA alebo ako si nesieme traumy v batôžku

Marika Koscelníková | 21. máj 2018
Za všetko môže MATKA alebo ako si nesieme traumy v batôžku

Aký je váš vzťah s matkou? Je to jedna z podstatných otázok na sedení u psychológa. Medzi nami dievčatami (babské materské posedenia pri víne) sa bavíme občas na túto tému s nadhľadom: Načo sa trápiť pre každý výchovný omyl a hľadať cestičky k dieťaťu, keď aj tak za všetko zlé v jeho živote, budeme na vine my....

Každý psychológ vám povie o bezpečnej citovej väzbe, o tom, ako dieťa s matkou dýcha, cíti, žije do svojich 6 rokov. A že tento čas je pre vývoj jeho osobnosti veľmi dôležitý.

Žena doma: Som lenivá mama
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Som lenivá mama

Za všetko môže matka?

My, matky súčasné, to už vieme. Preto nosíme, dojčíme, kolíšeme, pofúkame a oceníme. Čo naše matky? Tie, ktoré nás museli šupnúť do jaslí, lebo práca volala v čase socíku. Tie, ktoré nás nechali zaspávať samé v postieľke a áno, osvietené matky, aj vyplakať nad nechutnou večerou.

Máme z toho traumu?  Ktovie či sa jasle a trucovitý plač nad zemiakovou polievkou (osobná skúsenosť) podpísali na našej osobnosti. Či nás facka a drevená vareška dehonestovali ako osobnosti.
Je za komplikovaným vzťahom s matkou trauma z detstva, alebo jednoducho sa takto tento vzťah vyvinul rôznymi okolnosťami v živote?

Každý z nás, každá z nás si nesie svoje malé krivdy so sebou. Sú alebo niekde schované a potlačené, alebo ich nevedomky komunikujeme svojim správaním. Naše traumy, o ktorých vieme, sa často stávajú barličkou: To preto, lebo si..., ja som taká/ý, lebo...K čomu nám to ale je?

trauma z detstva

Neživte svoje traumy z detstva, nepotrebujete ich

S babami sme sa dohodli, že svoje malé traumy budeme riešiť, že sa na nich nebudeme pozerať a živiť ich, ale že ich necháme tak. Zabalíme ich do batoha, vynesieme na najvyšší  kopec v okolí a s radosťou vysypeme jeho obsah. Sme dospelé ženy, toto je naša minulosť a vieme s ňou naložiť.

Viete prečo? Lebo aj my sme už matky a  robíme všetko najlepšie ako vieme. A predsa po pár rokoch sa niekto niekde nášho dieťaťa opýta: aký je váš vzťah s matkou a v hlbokej analýze mu odhalí tisíc  krívd a prešľapov.

Budeme rady, ak nám naše dieťa odpustí. Dnes to vieme. Preto  s láskou odpúšťame svojim mamám.

Žena doma: Mamka moja
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Mamka moja

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: