Výživa pre mozog školáka

Redakcia | 13. október 2011

Výživné jedlo pre školáka – to nie je len menšia porcia určená dospelému. Organizmus dieťaťa je vo vývoji, na kilogram hmotnosti potrebuje niekoľkonásobne viac energie a výživných látok.

Výživné jedlo pre školáka – to nie je len menšia porcia určená dospelému. Organizmus dieťaťa je vo vývoji, na kilogram hmotnosti potrebuje niekoľkonásobne viac energie a výživných látok.

Energetické nároky mozgu tvoria až 15 % z celkovej spotreby organizmu, hoci samotný mozog váži len 2 % z hmotnosti tela. Dlhá prestávka medzi jedlami spôsobuje pokles hladiny cukru v krvi, malátnosť, nesústredenosť. Často však aj zvýšenú podráždenosť či bolesti hlavy. Preto je u školákov veľmi dôležité optimálne rozloženie jednotlivých dávok stravy, vyučovanie si totiž vyžaduje vysokú psychickú aktivitu najmä v dopoludňajších hodinách. Zistilo sa, že ak deti napríklad neraňajkujú – čo je najčastejšie vynechávané jedlo dňa - majú horšie výsledky psychologických testov, sú menej pozorné následkom poklesu glukózy v krvi.

Chuť detí sa časom mení 

Základnou potravou pre mozog sú kvalitné tuky. Ide najmä o tzv. nenasýtené mastné kyseliny, ktoré zlepšujú pamäť, koncentráciu a koordináciu. Komunikáciu medzi jednotlivými nervovými bunkami mozgu zabezpečujú dve mastné kyseliny – DHA a EPA – ktoré sa nachádzajú v rybách, rybom tuku a morských produktoch. Preto by malo byť samozrejmé, že deti budú konzumovať ryby dva- a viackrát do týždňa, pričom na Slovensku aspoň raz do týždňa zje nejaké jedlo z rýb necelých 14 % detí!

Čo teda robiť, ak dieťa niektoré druhy pokrmov odmieta?

Deti do jedla nesmieme nútiť, pretože výsledný efekt by bol opačný. Nájsť spôsob, aby si deti ponúkaný typ stravy obľúbili, je niekedy ťažkou úlohou pre rodiča. Chuť detí sa časom mení a niekedy stačí iba počkať. Na to, aby si konkrétnu potravinu obľúbil dospelý človek, stačí 2-5 ochutnávok, dieťa ich však potrebuje vyše desať. Preto sa netreba vzdávať a ponúkať mu jedlo s časovým odstupom zas a znova.

Špecifická výživa pre mozgové závity

Niekedy je potrebné dočasne zabezpečiť príjem potrebných živín pre mozog školáka prostredníctvom doplnkov výživy obsahujúcich rybí tuk. Problémom môže byť ich pachuť, pretože ak dieťa odmieta ryby, podobne mu z chuťového hľadiska môže prekážať aj obsah toboliek naplnených tukom z rýb.

Tento problém však nevzniká v prípade Hviezdičkov, želatínových žuvacích toboliek, ktoré obsahujú tuk z morských rýb s pomarančovou príchuťou. Vďaka jednej z najvyšších koncentrácií DHA na trhu stačí užiť len jednu tobolku denne! DHA je najbohatšie zastúpenou omega-3 mastnou kyselinou v mozgu, tvorí až 20 % sivej mozgovej kôry. Môže pomáhať aj pri niektorých špecifických ťažkostiach, ako je nedostatok pozornosti či hyperaktivita. Mysleli ste niekedy na to, že mozog školáka potrebuje špecifickú výživu? Učiť sa, učiť sa, učiť sa, zopakoval jeden známy človek. ,,Hviezdičkovým“ deťom to zdôrazňovať netreba. Im to totiž páli.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: