Všetko o obývačke

Andrea Mániková | 14. júl 2017
Všetko o obývačke

Obývačka je srdcom každého domu. Slúži všetkým členom rodiny. Ako vytvoriť pohodlný a zároveň moderný priestor na oddych, stretávanie sa s priateľmi a domácu pohodu?

Obývacia miestnosť je miesto, kde sa stretávame po uponáhľanom dni a každý člen rodiny by si v nej mal nájsť pohodlné miesto. Pre rodičov býva často symbolom relaxu oddych na pohodlnej sedačke, deti zase milujú hry uprostred koberca – či už spolu s rodičmi, alebo aspoň v ich blízkosti.

Pohodlie a elegancia

Pohodlná sedačka je na nezaplatenie. Sedačka by mala byť dominantou obývacej izby, a preto jej výberu venujte náležitú pozornosť. Možno zariaďujete svoje prvé spoločné bývanie, alebo jednoducho len nastal čas na zmenu. Nechajte sa unášať svojou fantáziou a vlastnou intuíciou. Nie je podstatné, či držíte krok so súčasnými trendmi, vždy je potrebné uvedomiť si, že si prostredie vytvárate pre seba a svojich najbližších.

Pozrite si aj: Srdce domu: OBÝVAČKA

Moderná sedačka

Moderným sedačkám dnes vládne predovšetkým jednoduché tvarovanie a elegancia, najdôležitejšie však predsa len zostáva pohodlie. Napokon, obývacia miestnosť je miestom relaxu a príjemne strávených chvíľ, či už s najbližšími alebo priateľmi. Správna sedačka svojimi rozmermi poskytuje dostatok priestoru na zaujatie pohodlnej polohy, ďalším plusom sú polohovateľné a ergonomicky tvarované operadlá. Vankúše a vankúšiky nielen spríjemnia posedenie na sedačke, ale napomáhajú aj celkovému zútulneniu miestnosti.

Obývaca izba

Sedačka na nožičkách

Hitom sú sedačky, ktoré stoja na subtílnych nožičkách. No nielen tvary, ale aj rozmery sa menia, sedacia plocha sa zväčšuje a výška operadla sa zase zmenšuje. Zaujímavý efekt dosiahnete, ak na jednu zo stien v obývacej izbe použijete farbu totožnú s farbou sedačky.

Neprehliadnite: Niekoľko tipov, ako si upraviť domácnosť pred príchodom bábätka

Na čo sa zamerať pri kúpe sedačky?

Keďže kúpa sedačky nie je sezónna záležitosť a predpokladáme, že by nám mala slúžiť nejaký ten rôčik, pri jej zaobstarávaní sa zamerajte okrem vonkajšej vizáže aj na konštrukciu, ktorá by mala byť dostatočne pevná. Najpoužívanejšie konštrukcie sú z dreva, drevotriesky, moderná je aj pochrómovaná oceľ. Obľúbené povrchové materiály sú zo žinilky, žakáru, kože, mikroplyšu a alcantary, ktoré sa vyznačujú trvanlivosťou, ľahkým čistením aj estetickými vlastnosťami. Priaznivci kože ocenia jej dlhú trvanlivosť a pomerne nenáročnú údržbu, ale pripomíname, že v horúcich letných dňoch vám môže prekážať jej nepriedušnosť, prípadne počas chladnejších dní zasa „chladivosť“.

Mohlo by vás zaujímať: Prvá izbička: poradíme vám zariadiť detskú izbu

Rozťahovacia sedačka? Najlepšia voľba pre občasné návštevy.

Ak máte občas nocľažníka, pouvažujte, či by sa vám viac nehodila rozťahovacia sedačka, prípadne s úložným priestorom, ktorý je niekedy na nezaplatenie. Iste oceníte aj to, ak si zaobstaráte taburetku, na ktorú si po náročnom dni pohodlne vystriete nohy. Ak je to pre vás veľká investícia, možno postačí špeciálny vankúšik v tvare valca.

Tip

POZOR! Aby vás nemilo prekvapilo, že sa vysnívaná sedačka nedostane až k vám do obývačky, venujte pozornosť aj priechodovým dverám (zmerajte si ich šírku a výšku), cez ktoré ju mienite dopraviť do bytu. Niekedy je dokonca potrebné, aby ju výrobca skompletizoval až priamo u vás. Aj to je možné, ale musíte si to dohodnúť s predajcom vopred.

Nábytok do obývačky

Vstavané, celostenové zostavy sú už minulosťou. V dnešnej dobe sú nahradzované praktickými skrinkovými zostavami a samostatnými nábytkovými solitérmi, ktoré sú ľahšie a jednoduchšie sa premiestňujú. Aj nábytok musí dýchať. Obývacím miestnostiam v súčasnosti panujú komody, zaujímavé poličky na CD a DVD nosiče a police na stene. Skúste zavesiť na stenu niekoľko farebne zaujímavých políc, prípadne ich usporiadajte do netradičnej kompozície, možno budete prekvapení, aký skvelý efekt dosiahnete. Na policiach vyniknú i nezvyčajné doplnky a z obyčajnej bielej steny máte zrazu originálnu časť miestnosti!

Tradičný nábytok nemusí byť fádny

Pokiaľ patríte k „tradicionalistom“, ktorí majú radi uzatvorený nábytok, nahraďte police skrinkami s plnými dvierkami. Moderné sú nielen tradičné odtiene hnedej, ale aj trendová bielo-čierna, prípadne ozdobené výrazným kvetinovým vzorom.

Vedeli ste? Detská izba presýtená podnetmi: menej je niekedy viac. 3 tipy pre rodičov!

Pri výbere nábytku, samozrejme, okrem dizajnu, berte ohľad aj na funkčnosť a pohodlie. Obývaciu izbu si predsa mienite vychutnať aj v čase relaxu a nechcete sa v nej cítiť cudzo. Nekupujte zajaca vo vreci, dnes si môžete funkčnosť nábytku dôkladne vyskúšať v predajni a odtiaľ, kde to neumožňujú, odíďte. Jednoducho uprednostnite predajňu s nábytkom, kde to možné je.

Ponuka je pestrá, preto odporúčame dať dôveru osvedčeným výrobcom – nie každý najmodernejší výstrelok je to najlepšie riešenie. Dôležité je tiež zladenie jednotlivých častí nábytku s celkovým vzhľadom miestnosti – nezabudnite na okná, dvere, steny, stropy i podlahy, ktoré by mali pôsobiť kompaktným dojmom.

Tip

Znovuobrodenie zažívajú tapety v širokej palete vzorov, farieb i materiálov. In je geometrické retro, ale aj kvetinové vzory, ktoré ozvláštnia každý interiér. Treba len nabrať odvahu a vyskúšať niečo nové. Takto poľahky, rýchlo, dokonca aj pomerne lacno vynovíte interiér, ktorý potrebuje zmenu. Pozor však na prekombinovanie vzorov s doplnkami a nábytkom!

Ideálny služobník vo vašom byte či dome – konferenčný stolík!

Konferenčné stolíky sa vyznačujú nielen tvarovou pestrosťou, ale aj materiálovou rôznorodosťou. Je len a len na vás, akú alternatívu preferujete, na jedno však musíte pamätať – dizajn konferenčného stolíka nesmie byť v rušivom rozpore so štýlom miestnosti.

Uplatňujú sa najmä klasické materiály, ale veľmi pôsobivé je aj tvrdené sklo v kombinácii s kovom. Výška stolíka závisí na konkrétnych požiadavkách, hoci dnešný trend je inšpirovaný japonským štýlom, čo znamená, že stolíky sú relatívne nízke a čistých tvarov. To je síce veľmi efektné, ale váš chrbát si to zrejme nemyslí, keď si vychutnávate obľúbenú šálku kávy či čaju a po x-týkrát ste sa po ňu nahli.

Máme pre vás riešenie, ktoré neznamená, že sa efektného stolíka musíte vzdať. Zadovážte si príručný stolík, ktorý sa umiestňuje priamo k sedačke. Jeho výška by mala byť okolo 45 cm. Vďaka malým rozmerom nezaberie veľa miesta a ak je navyše vybavený kolieskami, premiestňovanie bude pre vás veľmi jednoduché a budete ho mať vždy poruke. Alebo pri výbere uprednostnite rozkladací stolík ako z rozprávky „Stolček, prestri sa“.  Nezabúdajte však na jedno: nie my máme slúžiť veciam, ale veci majú spríjemniť a uľahčiť život nám.

Inšpirujte sa: Stolovanie najmenších - devíza do života

Jedálenské stoly

Výber jedálenských stolov je pomerne široký – od okrúhleho, oválneho až po klasické hranaté prevedenie. Našťastie je už bežnou praxou výrobcov prihliadanie na ekológiu, ergonómiu a hygienické požiadavky. Z materiálov jednoznačne prevláda drevo a drevotrieska, výnimkou však nie je ani kombinácia pochromovanej ocele a tvrdeného skla. Závisí od vašich bytových možností, či zvolíte klasické veľké drevené jedálenské stoly. V bytoch, kde je miesta pomenej, sa radšej zamerajte na stoly rozkladacie. Ideálne sú stoly s nastavitelnou výškou, prípadne preklápacie, vysúvacie, otočné, kde ľahko zmeníte veľkost požadovanej plochy.

Podlaha a kusové koberce

Pri vstupe do obývacej izby sa zameriame nielen na zariadenie obývacej izby, ale určite vnímame aj podlahu, ktorá by mala byť z kvalitného materiálu, preferované je najmä drevo, prípadne cenovo dostupnejší laminát imitujúci drevo, či príjemný korok. Obývacia izba bez kobercov, to je, priznajme si, ako káva bez kofeínu, vždy bude niečo podstatné chýbať. I v dnešnej modernej dobe dokonalých drevených, laminátových či PVC podláh majú koberce svoj zmysel. Za krajný variant sú považované podlahy bez koberca a rovnako podlahy s celoplošným kobercom. Čo sa už dlhšiu dobu stále nosí, sú kusové koberce. Sú akýmsi obrazom na zemi, pre drobcov ostrovom pohody, kde sa nám s chuťou tmolia pri nohách a rozhodne ozvláštnením interiéru.

Prečítajte si aj:
Aký nábytok je vhodný do exteriéru?
Záhradka na okne: sadíme s deťmi
Detské ihriská vo vlastnej réžii: Vytvorme deťom priestor na hru. Pri dome, v záhrade, vo dvore...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: