Vonku mrzne? Je čas rozmaznávať sa

redakcia | 3. december 2017
Vonku mrzne? Je čas rozmaznávať sa

Vychytávky na zimu pre našu pleť.

Chladné mesiace sú tu a nás prekvapili čoraz častejšími mrazíkmi. Sfarbil nám líca a nosy dočervena. Pokožka rúk začína byť suchá a pery máme popraskané... Ako sa tomu vyhnúť alebo ako to dať do poriadku?

Je pravidlom, že minuloročné rukavice nikdy nevieme nájsť a objavia sa až vtedy, keď je vonku opäť teplo. Ruky máme vysušené, ale dáme icj opäť dokopy babskými receptami. Ako vždy, nebudeme  zaťažovať rodinný rozpočet, ale pokúsime sa využiť, čo kuchyňa, kúpeľňa či chladnička ukrývajú. Pretože, ako často hovorím:

„Žena dokáže z ničoho vykúzliť tri veci: šalát, pleťovú masku a úsmev na tvári.“

Masky vhodné na ruky

Med a cukor: zmiešajte 3 PL hnedého cukru s 1 PL domáceho medu – jemne vmasírujte a nechajte 10 minút pôsobiť. Na záver zmyte teplou vodou a jemne osušte ruky – uterákom iba odsávajte vodu a nešúchajte.

Nočná kúra: použite hustý telový krém, ktorý nájdete doma. Naneste hrubú vrstvu na ruky a navlečte si na ne bavlnené rukavičky. Nechajte pôsobiť cez noc.  PS – táto procedúra je skôr pre mamičky, ktorým sa v noci nebudia deti.

Olivový olej a ovsené vločky: sú výborné, pokiaľ sa vám pokožka rúk doslova šúpe.  Používam pomer 1 : 1. Čiže 1 PL olivového oleja zmiešaná s 1 PL ovsených vločiek. Trošku si to ohrejte, aby bola zmes príjemne teplá. Kašičkou si premasírujte ruky krúživým pohybom.

TIP Mama a ja:

Aj pri pečení vianočného pečiva myslite na svoje ruky. Ja si vždy odložím trochu rastlinného tuku a kým je koláč v rúre, margarín si vmasírujem do pokožky rúk. Nádherne sladko vonia. Zatiaľ vypijem kamilkový čaj a kým sa koláč dopečie, moje ruky sú „na zjedenie“.

Starostlivosť o ruky
Prečítajte si tiež:

Starostlivosť o ruky

Ako ošetriť lakte?

V zime ich síce pod kabátmi a pulóvrami nevidieť, ale čochvíľa začne plesová sezóna a tam už budú v krásnych šatách vykúkať. Preto netreba zabúdať ani na ne. Takže si vyhrňte rukávy a šup-šup na lakte. Tie tiež nielen počas chladného počasia prahnú po starostlivosti. A nakoniec, je to úplne jednoduché. Kúry určené na ruky sa totiž hodia aj na vaše suché laktíky. Poriadne si ich premasírujte (aspoň raz týždenne) telovým krémom alebo vitamínovými maskami. Určite tým nič nepokazíte.

Starostlivosť o pleť v zime

Začali sme rukami, no aj vaša tvár by mala počas chladných dní vyzerať spokojne a krásne. Ako to dosiahnuť? V prvom rade odložte bokom čistiace pleťové kefky a všetko drsné. Pokožka je v tomto období veľmi namáhaná striedaním chladu a tepla, ostrým vetrom, UV žiarením, ale často aj našou stravou.

Doprajte jej preto starostlivosť, ktorú si zaslúži. Je to tiež ideálny čas na navštívenie odborníkov a možno konečne nájdete odvahu nechať si odstrániť nepekné znamienka, absolvovať mikrodermabráziu alebo chemický píling.

Pri odličovaní
– odličovacia kozmetika by nemala obsahovať alkohol, konzervačné látky, ale skôr vitamíny A, D, E a výťažky z nechtíka lekárskeho, aloe vera, bambucké maslo, argánový olej... Tieto zložky pleť ochraňujú a vytvárajú na nej ochranný film.  Mali by byť obsiahnuté aj v pleťových krémoch.

Čo pleť neznáša:

  • hrubý nános make-upu
  • neodborné ošetrenie pleti
  • fajčenie a 10 káv k tomu
  • priveľa alkoholu a tučných vyprážaných jedál
  • ponocovanie
  • spálenie sa od slniečka
  • prudké striedanie teplôt (napr. v zime – prechod zvnútra vonku)

 plet v zime

Čo pleť zbožňuje:

  • pravidelné odličovanie
  • denný a nočný krém (prípadne emulziu)
  • raz za mesiac ošetrenie v kozmetickom salóne
  • ochranu pred UV žiarením
  • čerstvý vzduch
  • vitamíny nielen z krémov a masiek, ale hlavne z  jedla
Zatočte s vráskami!
Prečítajte si tiež:

Zatočte s vráskami!

Hydratácia pleti – nebojte sa v zime pleť hydratovať, pokožka po tom priam prahne. Dnešné dermatologické prípravky sú vytvárané s použitím najmodernejších technológií, vďaka čomu sa hydratačné látky dopravia do hlbších vrstiev pokožky. 

Nezabudnite aj na UV ochranu. Chráňte si svoju pokožku, UV žiarenie spôsobuje nielen jej rýchlejšie starnutie, ale aj nepekné pigmentové škvrny (viem, o čom hovorím), tých sa len tak ľahko nezbavíte. Vyberajte si produkty s UV filtrom. V našich zemepisných šírkach stačí 15 – 20 UV filter, na horách okolo 30 UV a pre tie, ktoré chodia do Álp, od 50 UV a viac.

pletova maska

Pleťové masky v zime

V zime rozmaznávajte svoju pleť masážami, ktoré ukončíte výživnou pleťovou maskou. Ideálny čas na ich aplikáciu je večer. Keď všetko doma utíchne, odlíčte si pleť, napustite vaňu a pleti doprajte dávku vitamínov v pohodlí domova. Sú však aj také z nás, ktoré preferujú masky ráno, tzv. 5-minútové. Najprv si naneste masku, potom umyte zuby a  všetko opláchnite. Je to parádna rýchlovka pre zaneprázdnené mamy.

Popraskané pery

Najlepší pomocník je domáci medík. Dajte si hrubú vrstvu medu na pery a aspoň 5, v lepšom prípade 10 minút odolávajte pokušeniu zlízať ho. Hotovo. Voilà, sladké pery (doslova) sú späť!

Krásnu zimu, krásne mamičky!

Kozmetika z prírody
Prečítajte si tiež:

Kozmetika z prírody

pleť v zime

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: