Vianoce nie sú len o darčekoch a plnom stole

Mgr. Miroslava Miková | 22. december 2017
Vianoce, zázraky, darčeky, štedrovečerný stôl

Predvianočné naháňanie je ako epidémia. Sústreďujeme sa na hmotu a zabúdame, aký je skutočný význam predvianočných dní.

Za oknom, ktoré je umeleckým výtvorom zimného mrázika, veselo poletujú snehové vločky. V tanečnom rytme pospevujúc si veselé pesničky dopadajú na zem. Prišla zima v celej svojej kráse. Krajina je ponorená do krásneho bieleho rúcha. Noci sú tiché a chladné. Na oblohe panuje mesiac a spoločnosť mu robia jeho družky – jagavé hviezdy. Deti sa tešia zo zimnej sánkovačky a nevedia sa dočkať Vianoc. Dospelí nervózne hľadia do kalendára a v mysli si premietajú, čo všetko treba stihnúť.

Pre mnohých je predvianočné obdobie stresujúce. Byt sa musí ligotať čistotou a vianočnou výzdobou. Vianočné pečenie pozostáva z veľkého množstva zákuskov od výmyslu sveta. Ako by to nestačilo, treba zháňať darčeky pre deti. Obchody sú preplnené a ľudia nervózni a nevrlí. Hlavne nesmie nič chýbať, veď na Vianoce musí byť všetko, po čom človek zatúži. Musí to však vyzerať takto?

Čaro predvianočného obdobia sa pomaly stráca

Predvianočné naháňanie je ako epidémia. Stačí stretnúť priateľku, prehodiť zopár viet a lavína predvianočného naháňania strhne aj vás. Sústreďujeme sa na hmotu a zabúdame, aký je skutočný význam predvianočných dní. Nie je podstatné, či ste alebo nie ste kresťanom. Toto obdobie môže byť rovnako krásne a obohacujúce pre každého človeka. Spolu s vašimi detičkami si môžete zhotoviť adventný veniec zo živých vetvičiek, ktoré zaplnia magickou arómou váš domov.

Viete čo symbolizuje adventný veniec? Všeobecne je veniec symbolom víťazstva. Z kresťanského hľadiska je prejavom úcty a dôstojnosti, ktoré by mali vládnuť v tomto období v medziľudských vzťahoch viac ako počas bežného roka.

Deti sa adventnému vencu zaiste potešia. Dovoľte im každú nedeľu  zapáliť jednu sviečku, ktorá svojim teplom a svetlom rozožiari nielen interiér, ale aj ľudské srdcia. Čakanie na Vianoce spôsobuje deťom príjemné zimomriavky. Spríjemnite im toto obdobie adventným kalendárom, ktorý je plný čokoládových dobrôt. Adventný veniec a kalendár nie sú len hmotnými symbolmi. Každý jeden pohľad na adventný veniec by nám mal pripomínať, aby sme boli k sebe lepší. Adventný kalendár možno využiť ako spôsob odmeny pre malým nezbedníkov. Ideálnym spôsobom môže poslúžiť ako motivácia k vykonaniu aspoň drobného dobrého skutku počas dňa.

K predvianočnému obdobiu patrí pečenie sladkých dobrôt. Vianočné figúrky k Vianociam jednoducho neodmysliteľne patria. Rozvoniavajúce medovníčky a suché pečivo nemusí byť len vaším výtvorom. Detská fantázia nepozná hranice, dovoľte svojim deťom zúčastniť sa tejto činnosti. Pre ne nie je povinnosťou, ale príjemným spestrením detského života. Vykrajovanie figúrok či zdobenie medovníčkov je pre deti veľkou zábavou. Tak prečo im neurobiť radosť? Prečo nepodporiť ich tvorivosť?

vianočné pečenie, Vianoce

Pečenie, varenie, upratovanie a nákup darčekov patria k predvianočnému obdobiu. Tieto činnosti by však nemali byť jeho ústredným motívom. V tomto čarovnom období by mala v našich rodinách vládnuť vzájomná láska a porozumenie. Naše deti si berú príklad z nás, dospelých. Snažme sa byť aspoň o trošku lepšími a vychovávajme k tomu aj svoje deti.

Vianočný stromček – symbol Vianoc

Kde sa vzala tradícia zdobenia vianočného stromčeka, ktorý je jedným zo symbolom Vianoc? Kedysi dávno, niekedy v priebehu 11. storočia sa medzi pospolitým ľudom vytvoril pekný zvyk. V kostoloch sa začali uvádzať divadelné hry. Pre jednoduchého človeka boli tieto udalosti spestrením ťažkého života. Jednou zo známych a obľúbených hier bolo divadlo, ktoré hodnoverne zobrazovalo pozemský raj pri stvorení sveta. Hlavnými hrdinami boli Adam a Eva, ktorí podľahli pokúšaniu diabla a bezstarostný rajský život pre nich skončil.

Na samom konci hry však Boh sľúbil, že pošle na svet svojho Syna. Symbolom raja bol stromček so zelenými vetvičkami, ktorý bol nádherne vyzdobený ovocím. Ako čas plynul, tradícia divadelných chrámových hier sa spomedzi ľudu vytrácala. Ozdobený stromček však pretrval a je symbolom vianočných sviatkov doteraz. Takto opisuje vznik vianočného stromčeka legenda.

Písomné zmienky uvádzajú, že vianočný stromček sa začal zdobiť začiatkom šestnásteho storočia v Nemecku. Postupne sa tento zvyk rozšíril do významných európskych metropol. Na Slovensku sa podľa dostupných zdrojov vianočný stromček objavuje koncom 18. storočia vo veľkých mestách. Ako čas pomaly plynul, postupne zavítal aj na vidiek.

Zdobenie vianočného stromčeka by nás malo tešiť. Magická vianočná atmosféra a rozžiarené detské očká pri vešaní ozdôb na stromček sú nevinne nádherné. V pozadí znejúce koledy a šťastné úsmevy všetkých prítomných robia z tohto zvyku plnohodnotné a nezabudnuteľné životné chvíle.

Ak vydržíš do štedrovečernej večere nejesť, uvidíš zlatú hviezdu alebo zlaté prasiatko

Tieto alebo podobné vety zaznievali v minulosti, keď rodičia vysvetľovali svojim deťom zmysel pôstu na Štedrý deň. V súčasnosti sú tomuto zvyku verní skôr dospelí. Zachovávanie pôstu je zvykom, ktorý pochádza z histórie.

Počas tohto dňa sa v rodinách zdobí vianočný stromček a chystá sa štedrovečerná hostina. K štedrovečernému stolu si ľudia sadajú s východom prvej hviezdy. V mnohých rodinách sa dodržiavajú tradície, ktoré pochádzajú z čias Slovanov.

Veľmi známa je tradícia rozkrojenia jabĺk. Ak po rozkrojení zostanú jadierka neporušené alebo budú v tvare hviezdy, osoba prežije rok v pevnom zdraví.

Po honosnej večeri nasleduje rozdávanie darčekov. Nezáleží na množstve darov, ktoré si človek pod stromčekom nájde. Dôležité je vychutnávať si vzájomnú blízkosť a tešiť sa z každej drobnosti.

Vážme si, že sme zdraví, máme úžasnú rodinu a priateľov, ktorí nás podržia v ťažkých chvíľach. Deti s rozžiarenými očkami, vôňa domova, padajúci sneh, pohľad na žiarivý mesiac  – to sú tie najcennejšie dary. Žiadny hmotný dar sa im nevyrovná. Buďme šťastní a rozdávajme lásku a radosť ľuďom okolo seba. Je svätou životnou pravdou,  že človeku sa vždy všetko mnohonásobne vráti. Dobré aj zlé.

Nezabudnite, že na Vianoce nikoho nezaujíma neumyté okno a ani to, že na stole nie je desať druhov zákuskov. Všetci ocenia spokojnú mamu, ktorá sa usmieva. Jej úsmev a milé slovo napĺňa dom teplom, ktorý dokáže vyčarovať len ona.

Verte v zázraky!
Prečítajte si tiež:

Verte v zázraky!

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: