Veľká noc

Mgr. Nina Bednáriková | 25. marec 2012
Veľká noc

Pokúste sa aspoň čiastočne zachrániť čaro veľkonočných sviatkov a užite si spoločné rodinné chvíle.

Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom v roku a zároveň oslavou jari. Napriek tomu, že mnoho veľkonočných tradícií a zvykov sa postupom času vytratilo a Veľká noc sa už v súčasnosti ani zďaleka neslávi ako kedysi, ostáva i naďalej pre mnohých obľúbeným sviatkom v roku.

Veľká noc predstavuje nielen množstvo tradícií a zvykov, ale i veľa zábavy, osláv a prvé jarné dni. Pre deti sú tieto sviatky vzácne podobne ako Vianoce. Tešia sa na ne, pretože sú výnimočné, pestré a veselé, plné zaujímavých činností. A to práve vďaka tradíciám a rôznym veľkonočným zvykom. Veď ktorému dieťaťu by sa nepáčili maľované vajíčka, kuriatka, zajačiky, vyfarbovanie a zdobenie, či šibanie a oblievanie? Spravte im preto radosť a zasväťte ich do tajov veľkonočných tradícií, nechajte ich podieľať sa na veľkonočných prípravách a zároveň im odovzdáte zvyky našich predkov. Pokúste sa takýmto spôsobom aspoň čiastočne zachrániť čaro veľkonočných sviatkov a užite si spoločné rodinné chvíle. 

Deti sú prirodzene zvedavé. Pre začiatok budú mať teda množstvo otázok a vy musíte vedieť odpovedať. Existuje veľa vysvetlení a odpovedí na otázky o pôvode a význame Veľkej noci. Záleží z akého hľadiska chcete deťom vysvetliť podstatu veľkonočných sviatkov a s nimi súvisiace tradície. Navyše v každej krajine sú zvyky odlišné a kresťanské tradície sa prelínajú s pohanskými zvykmi a zvykmi iných náboženstiev. Pre väčšinu ľudí je však Veľká noc hlavne šibačka, oblievačka, korbáče, vajíčka, zajačiky, kuriatka a iné symboly jari.


Čo je Veľká noc a prečo sa oslavuje?

Vo všeobecnosti sa Veľká noc oslavuje ako kresťanský sviatok alebo ako príchod jari. Oslavujú ho kresťania, ale i ľudia, ktorí nie sú nábožensky založení. Je dôležité oboznámiť deti s významom Veľkej noci, a to hlavne jednoducho a zrozumiteľne, aby neboli príliš zmätené. Nakoniec, ďalšie informácie je možné každým rokom dopĺňať. Záleží len na vás, aké vysvetlenie, a v akom rozsahu ponúknete vašim deťom. 

Tu sú základné údaje, ktoré vás môžu zachrániť pred zvedavými detskými otázkami :-)

Veľká noc ako kresťanský sviatok:

Pre kresťanov je Veľká noc oslavou vzkriesenia Ježiša Krista z mŕtvych. Veľkej noci predchádza 40 dňový pôst, ktorý končí práve na Veľkú noc. Ako začiatok sviatkov možno označiť Zelený štvrtok, kedy si kresťania pripomínajú poslednú večeru Ježiša Krista. Všeobecne známe je, že v tento deň sa  jedávajú šaláty, špenát alebo iné zelené jedlo, aby sme boli zdraví a vitálni.
Potom nasleduje Veľký piatok, ktorý je dňom prísneho pôstu a smútku, kresťania si pripomínajú smrť Ježiša Krista na kríži (v tento deň by sa napríklad nemalo pracovať s hlinou).
Biela sobota je posledným dňom pôstu, dňom pochovania Ježiša Krista do hrobu, konajú sa slávnostné omše.

Veľkonočná nedeľa - slávnostný deň, kedy sa oslavuje zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Končí pôst a začína sa oslavovať, hodovať (na stoloch nechýbajú tradičné jedlá ako sú napr. šaláty, údené mäso, obložené misy, šunky, vajíčka, chlebíčky, koláče, baránok ale i množstvo alkoholu).

Veľkonočný pondelok - je vyvrcholením veľkonočných sviatkov, osláv a zábavy. U nás predstavuje šibačku dievčat a oblievačku (vodou, príp. voňavkou), aby boli po celý rok zdravé a svieže. Za to dievčatá odmenia chlapcov štedrým pohostením, maľovaným vajíčkom, čokoládovým vajíčkom alebo zajačikom, či farebnou stužkou, ktorá sa pripína na prútený korbáč. Šibanie a oblievanie dievčat sú pohanskými zvykmi.

Veľká noc ako vítanie jari:

Či sme alebo nie sme kresťansky založení, Veľká noc je zároveň vítaním príchodu jari, oslavuje sa prebudenie prírody a nový život. Zvykom je vyumývať a vyzdobiť si príbytky symbolmi Veľkej noci, prichystať veľkonočné pohostenie a koláčiky pre šibačov.

Najrozšírenejšie symboly Veľkej noci:

- vajíčko ako symbol života a plodnosti - vyfúknuté, maľované, zdobené alebo čokoládové
- zajačiky, kuriatka - papierové, čokoládové, farebné, plyšové, živé ....
- upečený sladký veľkonočný baránok 
- rozkvitnuté konáriky stromov a kríkov, prvé jarné kvietky
- prútené korbáče
- šibačka a oblievačka - pre zdravie dievčat
- sadenie obilia do misiek

Všetky tieto symboly patria neodmysliteľne k Veľkej noci. Mnohé z nich si môžte dnes už pohodlne zaobstarať v obchodoch, ktoré nás pred sviatkami radi lákajú na ich kúpu. Niektoré si však môžete pripraviť i doma spoločne s deťmi. Deti sa zabavia a vy určite ušetríte, pretože materiál na výrobu domácich dekorácií je nenáročný a väčšinou sa nájde v každej domácnosti (napr. tvrdý, papier, farebný, lepidlo, fixky, špajle, .....) Spoločne vyrobené ozdoby budú pre deti vzácne a určite zažijete kopec zábavy. Navyše čas so svojimi deťmi strávite tvorivo.


TIP:
vytvorte si kraslice - stačia vám vyfúknuté vajíčka a môžte začať maľovať, farbiť, oblepovať napr. kúskami farebného papiera alebo veľkonočnými samolepkami, fantázii sa medze nekladú, nechajte to na vaše deti, určite niečo vymyslia :-) a ak nie, inšpirujte sa internetom

vajíčka na špajli - ak už máte vajíčka vymaľované, môžete ich povešať na vetvičky vo vázach alebo ich spoločne ponapichovať na špajle a potom s nimi vyzdobiť kvetináče s izbovými kvetmi

vyzdobte si okná - môžte použiť kúpené samolepky alebo si nakresliť a povystrihovať vlastné obrázky zajačikov, kuriatok či vajíčok

maľovánky - vymaľujte s deťmi obrázky s veľkonočnou tematikou, môžte ich potom tiež použiť na výzdobu

vytvorte si veľkonočné pohľadnice - stačí namaľovať obrázok, doplniť ho pekným veršíkom alebo  blahoželaním a pohľadnica je na svete, rodina a známi sa iste potešia s netradičnej pohľadnice 

zasaďte obilie do misky alebo košíčka - môžte spoločne sledovať či už obilie v miske rastie alebo nie, a potom naklíčené obilie vyzdobiť vajíčkami, pre deti to bude určite vzrušujúce

Ak už máte ozdoby nachystané, zapojte deti do ďalších veľkonočných príprav:

- zoberte ich na prechádzku a nazbierajte spoločne rozkvitnuté vetvičky
- varenie a pečenie patrí neodmysliteľne k Veľkej noci. Prečo by vám nemohli deti pomôcť? Napečte spoločne veľkonočného barančeka alebo perníčky, ktoré potom môžte použiť ako dekorácie.
- nechajte deti, nech sa s vami podieľajú na výzdobe príbytku. Spoločne prineste do bytu pestré farby a kúsok jari, vyčarujte si veľkonočnú atmosféru.
- nestresujte sa s prípravami na veľkonočné sviatky, ale užite si ich spolu s vašimi deťmi.

TIP:

K Veľkej noci neodmysliteľne patria veľkonočné vinšovačky a básničky. Naučte sa s deťmi niektoré:

Šiby, ryby, mastné ryby,
kus koláča do korbáča,
ešte k tomu groš,
bude toho dosť.

Sladké koláče, ohybné korbáče,
vodu studenú, šunku údenú,
veľa radosti a málo starostí.

Toto vajce maľované,
to je z lásky darované,
od koho, od toho,
čože koho do toho.
To vajíčko dám,
koho rada mám.

A prečo je Veľká noc každý rok v iný dátum?

Aj to je otázka, ktorou vás môžu vaše deti zaskočiť. Tu je odpoveď: Veľká noc môže byť v marci, ale aj v apríli a jej dátum súvisí s jarnou rovnodennosťou a splnom. Veľkonočné sviatky sa oslavujú prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti, ktorá je stanovená na 21. marca, ale spln je prírodným úkazom, ktorý nemožno ovplyvniť, preto sa tieto sviatky neslávia vždy v rovnaký deň ako napríklad Vianoce.


Veľkonočná šibačka

Pre mnohých predstavuje Veľká noc predovšetkým šibačku a oblievačku. I preto sa najväčšej obľube teší práve veľkonočný pondelok. I pre deti je tento deň najzábavnejším z celých veľkonočných sviatkov. Tešia sa chlapci ale aj dievčatá.

Chlapci trávia tento deň hlavne s otcom. Navštevujú spolu rodinu, známych a príbuzných, kde syn za pomoci svojho otca  pooblieva a vyšibe všetky sesternice, babky, tetky.... a navyše za svoju dobre zvládnutú "chlapskú rolu" dostane ešte aj sladkú odmenu. Ktorý chlapec by sa nebavil?

Naopak dievčatá trávia čas s mamou a spoločne čakajú na šibačov. V tento deň sa môžu tešiť mimoriadnej pozornosti zo strany chlapcov. V každom prípade, ak vašu dcéru čaká prvá "ozajstná" veľkonočná šibačka, vysvetlite jej, čo sa bude diať a čo môže očakávať. Predsa len, ak ju začnú chlapci naháňať s korbáčom v ruke, mohla by sa vystrašiť a v budúcnosti na tento sviatok zanevrieť. Ak šibanie úspešne zvládnete, pomôžte svojej ratolesti odmeniť chlapcov maľovanými alebo čokoládovými vajíčkami. Ak budú vlastnoručne doma vyrobené, dievčatko bude mať určite radosť, pretože sa navyše môže pochváliť svojou šikovnosťou :-)

Veľkonočné pobyty

Veľkonočné tradície a zvyky sa niekde dodržiavajú viac a niekde menej. Niektorí ľudia sa na veľkonočné sviatky tešia a niektorí by ich najradšej z rôznych dôvodov preskočili v kalendári. I preto sa čoraz väčšej obľube tešia veľkonočné pobyty. Poskytujú príjemnú alternatívu pre ľudí, pre ktorých je Veľká noc predovšetkým pracovné voľno, teplé dni a čas vyhradený pre rodinu. Vďaka pobytu si dospelí oddýchnu a deti sa zabavia. Dnes už je v ponuke množstvo rozmanitých pobytov. Mnohé sú nazvané veľkonočnými nielen preto, že ich je možné absolvovať práve počas týchto sviatkov, ale aj preto, že do pobytového programu sú zaradené rôzne aktivity, akcie, súťaže, animačné programy pre deti s tematikou Veľkej noci. Hotely zabezpečujú veľkonočný program ako napr. typické jedlá, ľudovú hudbu, veľkonočnú atmosféru. Pobyt je teda možné stráviť v duchu Veľkej noci a deti sa aj týmto spôsobom môžu dozvedieť čo to o ľudových, či kresťanských zvykoch. Okrem toho vám pobyt poskytne bazén, saunu, wellness, masáže, bezstarostné prechádzky jarnou prírodou, dobré jedlo bez námahy a prípravy. Treba uznať že i takýto spôsob trávenia Veľkonočných sviatkov má svoje čaro. Určite sú atraktívnou voľbou. Je to na vás.


Či už strávite tohtoročnú Veľkú noc doma v kruhu rodiny alebo na veľkonočnom pobyte, prajeme vám  príjemné veľkonočné sviatky a nenahraditeľnú rodinnú pohodu.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: