Vedci skúmali: Niektoré matky ľutujú, že majú deti...

Redakcia | 12. február 2017
Vedci skúmali: Niektoré matky ľutujú, že majú deti...

Môže to znieť hocijako tvrdo, ale podľa izraelskej výskumníčky Orny Donathovej by si väčšina matiek zo skúmanej vzorky zvolila cestu ženy bez detí.

Vedkyňa sa rozhodla pre tento výskum po vyhláseniach jej okolia o tom, ako veľmi bude ľutovať to, že nemá deti. 

Ženy svoje deti milujú, ale...

Na výskumnej vzorke 23 žien dospela k záverom, že aj napriek tomu, že ženy svoje deti milujú, ak by sa mohli znovu rozhodnúť, rozhodli by sa deti nemať

Prečo ženy ľutujú, že majú deti

Výskum vyvolal medzinárodnú diskusiu a odborníci sa zhodli na tom, že odpovede týchto žien sú silno motivované súčasným stavom
Napríklad, v Nemecku sa každá tretia žena s vysokoškolským vzdelaním rozhodne nemať deti. Dôvod je pritom veľmi prozaický. Ako matka, ktorá sa musí starať o svoje dieťa, najlepšie 3 roky na materskej, sa nemôže plne venovať svojej kariére, pritom rovnako ako bezdetné ženy túži byť úspešná aj vo svojej práci. 
Na druhej strane zase existuje istý obraz úspešných žien, ktoré stíhajú materstvo aj závratnú kariéru. Žena je potom týmito požiadavkami spoločnosti frustrovaná a radšej volí možnosť vzdať sa kariéry kvôli dieťaťu, čo neskôr môže ľutovať, alebo sa rozhodne nemať deti vôbec. Skombinovať deti a kariéru nie je vôbec jednoduché.
Vo Francúzsku je situácia trochu iná. Žena zostáva doma s dieťaťom prvé tri mesiace a potom sa vracia späť do práce. Pre francúzske ženy je to bežná vec i keď mnohé z nás si ťažko dokážu predstaviť odísť od trojmesačného bábätka a venovať sa naplno svojej kariére. 
Prečítajte si: Ako sa starať o partnerský vzťah po narodení dieťaťa

Prečítajte si: MAMY RADIA MAMÁM: Ako zvládnuť obdobie vzdoru, a pritom sa nezblázniť?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: