Tvoríme s deťmi: Veľkonočné vajíčka

Andrea Mániková | 7. apríl 2023
Veľkonočné vajíčka

Maľovanie a zdobenie vajíčok - inšpirujte sa.

Veľkú noc na Slovensku ako veľký kresťanský sviatok sprevádzali oslavy, ku ktorým patrili zvyky a obyčaje, mnohé z nich sa zachovali dodnes. Každý rok sa tešíme na maľovanie vajíčok, chlapci na šibačku a oblievačku.

Kraslice pre malých i veľkých

Prípravám sa počas najkrajších sviatkov jari  asi nevyhne žiadna domácnosť. K upratovaniu a zdobeniu nášho príbytku vedieme aj naše ratolesti, ktoré to nevnímajú ako povinnosť, ale ako osvieženie bežnej rutiny. Azda najobľúbenejšou veľkonočnou „povinnosťou“ je ozdobovanie vajíčok a my vám preto ponúkame niekoľko typov, výrobu ktorých ľahko zvládnu (možno občas s vašou asistenciou) aj tí najmenší kreatívci.  Vajíčka na zdobenie sa v minulosti zhromažďovali už od popolcovej stredy a pôvodne sa maľovali na červeno ako symbol vykúpenia.

Maľované vajíčka

Potrebujete niekoľko vyfúknutých vajec, špajdle, kúsok plastelíny a samozrejme farby – temperové, vodové a štetce rôznych veľkostí.

Cez vyfúknuté vajíčka prestrčte dlhú špajdľu, aby vám vajíčko neskĺzlo, na oba konce pripevnite kúsok plastelíny. Takto pripravené vajíčko môžete držať v ruke za špajdľu, pre väčšie pohodlie zapichnúť napr. do kvetináča s hlinou a začať maľovať.

Či ho vymaľujete len jednou farbou, prípadne ich použijete viac, to už ponecháme na fantázii vášho maliara. Vajíčka skúste pred začiatkom maľovania umyť v jarovej vode a dobre vysušiť. Vtedy budú farby lepšie držať. A aby nebolo vajíčko iba „obyčajne“ maľované, môžete ho dozdobiť kúskami látky, korálikmi, pierkami, stužkami či veselými nálepkami.

malovanie vajicok

Nalepené ozdôbky

Tu je jedno, či použijete vyfúknuté, alebo uvarené vajíčko, potrebujete len samolepky, ktoré dostanete kúpiť v ktoromkoľvek papiernictve. Lepšie držia tie, ktoré musíte na niekoľko sekúnd ponoriť do vlažnej vody („vodolepky“) a následne nalepiť na vajíčko. Skúste ich nalepiť na jedno vajíčko aj niekoľko.

Vajíčka vo fólii

Toto je činnosť, pri ktorej je nutný dohľad dospelej osoby. Táto moderná technika je vhodná pri časovom sklze, ak vám nezostáva veľa času na ozdobovanie kraslíc, ale chcete mať dobrý pocit zo zachovania tradície.

Pomôcky sú nenáročné aj v tomto prípade – potrebujete vajíčko, najlepšie uvarené (z vlastnej skúsenosti viem, že to s istým rizikom funguje aj na vyfúknuté, tzv. „výdušká“), na ktoré navlečiete ozdobnú fóliu (zakúpite ju v papiernictve – veľmi pekne imituje maľovanie na vajíčkach) a na niekoľko sekúnd ponoríte do vriacej vody. Hotovo. Kraslica je na svete!

Veľkonočné hlavičky

V tomto prípade vám stačia len polovičné škrupiny od vajec, vata a semienka žeruchy alebo pšenice, prípadne iné rýchloklíčiace zrniečka.

Dno každej polovičky škrupinky vysteľte hrubšou vrstvou navlhčenej vaty, posypte semienkami a pravidelne polievajte. Už o pár dní z nich „vyrastú“ pekné zelené hlavičky. Na škrupinky môžete vopred domaľovať tváričky alebo ich ozdobiť a máte originálnu i jedlú dekoráciu. 

Netradičné „sieťkovanie“ na veľkonočných vajíčkach

Aj vám sa páčia vajíčka v háčkovanom prevedení a nemáte na túto činnosť čas? Nevadí, aj tu máme radu. Potrebujete sieťku z ovocia (napr. z citrónov), niť v rovnakej farbe ako je sieťka, nožnice, stužku a samozrejme vyfúknuté vajíčko. Cez otvory vo vajíčku najprv prevlečte stužku, následne vajíčko zabaľte do sieťky, niťou stužku uzavrite a za stužku môžete vajíčko zavesiť napríklad na konárik bahniatok vo váze.

malovanie vajicok

Mramorové veľkonočné vajíčka

Potrebujete vajíčka (najlepšie biele), potravinárske farby, ryžu, uzatvárateľnú nádobu, papierové obrúsky. Vajíčka uvarte natvrdo, ryžu rozdeľte do nádob, pridajte k nej farbu a premiešajte (najlepšie pretrepaním po uzavretí nádoby). Potom vajíčka vložte k ryži a dobre pretraste. Vznikne veľmi zaujímavé – mramorové vajíčko.  

Servítkujte

Vajíčka môžete ozdobiť aj obľúbenou obrúskovou technikou (découpagé). Potrebujete –  vyfúknuté vajíčka, štetec, lepidlo na obrúskovú techniku, trojvrstvové obrúsky a nožnice (pre deti so zaoblenými hrotmi). Motívy z veľkonočných obrúskov povystrihujte, nalepte lepidlom na vajíčko a zalakujte.

TIP MAMA a ja: 
Ak neviete kam uložiť vyrobené  kraslice, použite papierový obal, v ktorom ste si vajíčka priniesli z obchodu – vezmite zelenú farbu a celý ho vymaľujte. Môžete vyskúšať aj iné farby jari, ktoré sa vám hodia do interiéru. S výsledkom budete určite spokojní. Veľmi jednoducho získate sviežu jarnú dekoráciu.

Prírodné farbenie veľkonočných vajíčok

Farbiť vajíčka môžete aj prírodnými farbami. Pozor, farby sú často veľmi intenzívne, a preto použite na farbenie staršiu nádobu. 

  • Žltá farba – jasnú žltú farbu dosiahnete použitím rasce či kvetov nechtíka lekárskeho.
  • Červená – získate ju z cviklovej šťavy.
  • Zelená – použite vývar zo špenátu.
  • Hnedá – stačí dať vajíčko do čaju alebo kávy. Veľmi často sú s obľubou používané i cibuľové šupky – vajíčko má potom zlatohnedú až červenohnedú farbu.
  • Fialová – získate ju z čučoriedok.

Pokiaľ chcete mať farbené vajíčka i so vzorom, namaľujte na varené či vyfúknuté vajíčko vzor citrónovou šťavou. Na vzor farba nechytí. Prípadne môžete vajíčko obmotať gumičkou, tá tiež farbu neprepustí. Pokiaľ následne obtočíte a zakryjete už nafarbenú plochu a zvyšok necháte voľný, môžete získať dvojfarebný „batikovaný“ vzor.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: