Užili ste lieky? Nakloňte sa doprava!

Michaela Klamová | 20. október 2022
Ako správne užívať lieky

To, ako rýchlo začnú účinkovať lieky, ktoré ste užili, závisí od rôznych faktorov. A podľa poslednej štúdie na počítačových modeloch je jedným z nich aj poloha, v ktorej sa nachádzate.

Po prehltnutí putuje tabletka do žalúdka, kde sa nejaký čas rozpúšťa vplyvom žalúdočných kyselín. Potom je vrátnikom vypustená do tenkého čreva, kde sa začne črevnou stenou vstrebávať. To je moment, keď sa liečivo dostáva do krvného obehu a začína „fungovať“. Pri výživových doplnkoch nie je dôležité, ako rýchlo sa vstrebú, no ak máte napríklad bolesti a užili ste tlmiace lieky, určite počítate minúty, kedy tabletka konečne zaberie (ext. zdroj štúdia). 

Po užití lieku sa nakloňte doprava

Pre rýchlejší nástup účinku treba využiť vašu anatómiu a gravitáciu. Najlepšia poloha je podľa odborníkov nie vzpriamená, ale naklonená smerom doprava. Žalúdok sa totiž stáča na pravú stranu a ak ste naklonený alebo ležíte na tomto boku, bude obsah žalúdka rýchlejšie vypustený do tenkého čreva. Ak naopak, ležíte na ľavom boku, potrvá to takmer päťkrát dlhšie. 

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: