Sviatok sv. Valentína

Miroslava Miková | 14. február 2017
Sviatok sv. Valentína

Klope na naše dvere a prichádza do našich príbytkov, zamestnania, úradov, škôl i škôlok. V televízii sa výrobcovia a obchodníci predbiehajú v prezentovaní nápadov týkajúcich sa originálnych darčekov pre naše lásky. Výklady obchodov sú vyzdobené symbolmi, ktoré k sviatku sv. Valentína neodmysliteľne patria.

Každý z nás sviatok sv. Valentína poníma inak. Niektorí z nás už týždeň pred týmto sviatkom premýšľajú nad originálnym darčekom, ktorým by vyznali svoje city partnerovi. Iní ho úmyselne ignorujú v presvedčení, že ide o hlúpy sviatok, ktorý nám nanútil západ. Osobne si myslím, že pravda je niekde uprostred.

Lásku si treba "užívať" každý deň

Láska a jej úprimné prejavy by sa v našom živote mali objavovať každučký deň, nielen na Sviatok zaľúbených. Na druhej strane, sv. Valentín je skvelá príležitosť na utuženie vzájomných partnerských či priateľských vzťahov. Určite nie je správne predbiehať sa v nakupovaní luxusných darov či vymýšľaní noblesných aktivít.

Láska sa dá prejaviť mnohými spôsobmi. Tým najkrajším je úprimné vyznanie, čarovné slovíčka vychádzajúce z hĺbky srdca a duše. Človeku, ktorého milujeme, stačí pár úprimných slov plných lásky.

Sladká maličkosť či drobný darček je len potvrdením týchto slov. Pozornosť darovaná z lásky je pre druhého pripomienkou, že tu je niekto, kto ho miluje alebo má rád. Stačí jeden pohľad na takýto darček a človek si uvedomí, že existuje niekto, komu na ňom záleží.

Všetci vieme, že 14. február je Sviatkom zaľúbených. Vyznávame si lásku, dávame si darčeky, nie všetci však vieme ako tento sviatok vznikol. Má tento sviatok skutočné korene v minulosti, vychádza z kresťanských tradícií, alebo je len výmyslom obchodníkov, ktorí potrebovali príležitosť zarobiť si? Ak chcete vedieť viac, čítajte ďalej...

Prečítajte si: Milujem, miluješ...

Sv. Valentín ako Sviatok všetkých zaľúbených

Ak máme vychádzať z kresťanskej tradície, musíme najprv uviesť jeden dôležitý fakt. Cirkev pozná niekoľko svätých menom Valentín. Podľa dostupných zdrojov boli minimálne traja, iné cirkevné pramene uvádzajú až číslo deväť.

V každom prípade so 14. februárom  je spojené meno sv. Valentína, ktorý žil v treťom storočí v Ríme a pôsobil ako kňaz a lekár. Tento významný človek bol kresťanom celým svojím srdcom a dušou. V období jeho života bol pri moci cisár Kladius II. História ho vykresľuje ako tyrana, ktorý väčšinu svojho času a energie venoval armáde.

Preslávil sa krutými vojnovými výpravami, počas ktorých zomrelo množstvo nevinných ľudí. Vojsko a boj boli vášňou nemilosrdného cisára a zasvätil im celý svoj život. Legenda hovorí, že túžba po moci ho natoľko ovládla, že zrušil sviatosť manželstva.

Aký mal na toto rozhodnutie dôvod? Tyranský cisár si všimol, že slobodní bojovníci sú v boji oveľa zdatnejší a odovzdanejší ako ostatní. Ženatí muži sa nemohli vojsku oddať naplno, pretože mali manželku a deti, ktoré boli pre nich veľmi dôležité. Sobášiť sa mohli len tí, ktorí neboli vhodnými adeptmi na vojakov.

Ako s týmto rozhodnutím súvisí osobnosť sv. Valentína? Sv. Valentín bol kňazom, ktorý manželstvo považoval za posvätný zväzok a rozhodnutie cisára nerešpektoval. Naďalej tajne sobášil mladých zaľúbencov i napriek tomu, že bol niekoľkokrát upozornený.

Neuposlúchnutie cisárovho rozkazu a početných upozornení ho stálo napokon život. Jeho smrti predchádzalo mučenie, počas ktorého si mohol zachrániť život tak, že by sa zriekol Kristovho učenia. Ako oduševnený kresťan samozrejme odmietol a za svoje rozhodnutie zaplatil tou najkrutejšou daňou, vlastným životom.

Sv. Valentín zomrel 14. februára 269. Viaceré zdroje uvádzajú, že bol popravený v deň, keď sa v Ríme konali pohanské slávnosti, ktoré boli symbolom očisty a plodnosti.

Iná legenda hovorí, že sv. Valentín sa pri pobyte vo väzení zamiloval do slepej dcéry žalárnika, dokonca ju uzdravil. Pred svojou smrťou jej zanechal ľúbostný odkaz: „Od Tvojho Valentína.“

Oficiálne sa 14. február slávi ako Deň sv. Valentína od roku 496 zásluhou pápeža Gelasiusa. Tento sviatok mal byť náhradou za pohanské rímske slávnosti očisty a plodnosti. Výraznejšie je štrnásty deň mesiaca február prepojený so zaľúbencami až v roku 1415, keď známy vojvoda Karol Orleánsky skončil v britskom zajatí.

Ani to mu však nezabránilo vyznať svojej manželke lásku prostredníctvom niekoľkých veršov, ktoré jej poslal do Francúzska. V 19. storočí  sa tento pekný zvyk rozšíril do šíreho sveta.

Prečítajte si: Recept na šťastné manželstvo neexistuje, ale...

Aké je posolstvo sv. Valentína?

Odhliadnuc od faktu, že Valentín je kresťanskou osobnosťou musíme uznať, že to bol človek s veľkým srdcom. Človek, ktorý pomáhal druhým a za hodnoty, ktoré hlásal, bol ochotný položiť vlastný život. Tento sviatok by mohol byť pre nás nielen príležitosťou ako povedať ľuďom okolo seba, že ich máme radi.

Prečítajte si: Krehké vzťahy na diaľku

Mohol by to však byť aj deň, keď sa trošku viac zamyslíme nad hodnotou manželstva, ktoré v dnešnej dobe prežíva krízu. Sviatok sv. Valentína je príležitosťou zamyslieť sa nad skutočnými hodnotami a pravou láskou, pretože:

 „Láska sa nemá uplatňovať iba vo veľkých veciach, ale najmä v obyčajných životných situáciách." (Josemaria Escrivá)

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: