Stačí si povedať "ide to"!

Patrícia Zlámalová | 1. apríl 2013

Editoriál ako pozvánka na čítanie aprílového Mama a ja...

Obavy, obavy... zdá sa, že ich je v poslednom čase všade akosi priveľa. Veľakrát sme si viac ako istí, že by nám prospelo niečo iné ako robíme, ako žijeme. Aj sa odhodláme, niekedy aj rozohníme, a niekedy aj vykročíme... no zrazu bum-bác, otočka a vrátime sa poslušne naspäť odkiaľ sme prišli. Zostávame ďalej nespokojní. No ale predsa istota je guľomet a tá flinta v žite je už možno dávno hrdzavá, tak načo riskovať?

Dovoľte mi nesúhlasiť. Dovoľte mi zmeniť vám uhol pohľadu. Pretože práve o to ide. Ak budeme v každej zmene vidieť hlavne problém, tak sa presne takou aj stane. Veď napríklad také tehotenstvo... Obrovská zmena. Deväť náročných, ale hlavne krásnych mesiacov. No ak si hneď na začiatku vypočítate, čo všetko nesmiete, čo všetko sa môže stať, zmeníte si týchto 40 týždňov na veľmi stresujúce obdobie. Namiesto toho skúste mesiace čakania na bábätko využiť napríklad na osvojenie si dobrých stravovacích návykov, pravidelné cvičenie, kvalitný relax a nezabudnite si začať chystať detskú výbavičku – to všetko predsa môžete.

Keď sme už spomenuli zdravé stravovacie návyky, čo keby sme ich konečne dostali na taniere aj našim potomkom?  A že to fakt ide sa dočítate na str. ..... Buďte bez obáv, na dobré sa zvyká ľahko, aj keď je to zelenéJ. To isté platí aj keď sa zblízka pozrieme na metódy učenia. Napríklad také obyčajné čítanie. Už celú večnosť nás to učia v školách rovnako. „Keď to bolo dobré pre nás, keď sme boli malí...“ − už počujem pani Negatívnu... Tak práve preto je načase vymyslieť niečo nové. O tom, že je to už  v praxi a má to originálny názov, sa dozviete v rubrike Školák, v článku s názvom Sfumato.

A tiež si už prosím prestaňte vyčítať všetky svoje rodičovské chyby a prešľapy. Na nápravu a nové začiatky nikdy nie je neskoro. Neveríte? Začítajte sa teda prosím na str. .... do článku o uspávaní detí. Aj ten vám našepká, že stačí len chcieť skúšať nové, zahodiť obavy z neúspechu, vydržať a ide to. A to isté by malo platiť aj v partnerskom spolužití. Niekedy nejde všetko tak, ako by sme chceli, ale podstatné je aj niečo pre zlepšenie urobiť. Aj to je jedna z tém, ktorú nájdete v aprílovom čísle. Takže hneď potom ako ho celé prečítate, mi prosím sľúbte, že urobíte niečo veľmi podstatné pre seba: osvojíte si jeden zdravý návyk – myslieť s úsmevom na konci.

 

Krásny apríl praje

Patricia Zlámalová

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: