Som len žena

Kaja | 11. január 2011

Občas zmietaná rôznymi pocitmi, či už pravdivými ako je šiesty zmysel – intuícia alebo nepravdivými, ktoré si nahováram.

Som len žena. Občas zmietaná rôznymi pocitmi, či už pravdivými ako je šiesty zmysel – intuícia alebo nepravdivými, ktoré si nahováram. Občas zmätkujúca, zábudlivá, chaotická, ale aj presná, pedantná, dokonca schopná zvládať viac vecí naraz.

Niekedy sa sama v sebe nevyznám, ale túžim, aby sa vo mne vyznali tí druhí. Hrávam sa hru – „hádaj, na čo myslím?“ Následne sklamaná, keď „hádajúci“ neuhádol alebo ani vôbec nehádal. Som hádankou aj sama pre seba. Som si veľkou záhadou. Či už ide o moje telo, dušu, zmýšľanie alebo city. Snažím sa, aby bolo vo mne všetko vyvážené, v správnych pomeroch a rovnováhe. O to sa usilujem takmer stále. Lenže stojí to veľa námahy a na ceste za harmóniou tú harmóniu strácam.

Dosiahnuť symbiózu je skutočne náročné. Starovekí Gréci vedeli o čom hovorím – vyváženosť tela a duše – zdá sa mi to priam nemožné. A ak v jednej oblasti je všetko ok, nemusí tak byť v tej ďalšej.

Ale aj tak, napriek všetkému, som veľmi spokojná a nemenila by som. Som rada, že som žena. Síce sa hovorí, že všetky ženy, predovšetkým matky, sú postihnuté, lebo majú len dve ruky, ale... koľko nimi dokážeme spraviť – od rána do večera, veď to je zázrak. Pre mnohých mužov priam nemožné, a to ich naozaj nechcem podceňovať. Jeden sarkastický (ale pravdivý) výrok hovorí, že keby inzerátom hľadali ženu do profesie matka, stálo by tam: „Pracovný čas – nijaký. Zabezpečuje všetko jedlo i zábavu. Nadčasy sa nepreplácajú. Choroba sa neuznáva. Dovolenka žiadna. Nijaké voľno cez víkendy. Žiadna penzia. Vyžadujú sa atletické schopnosti, znalosť drobných opráv v domácnosti so zvláštnym dôrazom na hľadanie stratených vecí. Prémie žiadne.“

Napriek riadnej fuške, byť ženou a mať rodinu  stojí za tú námahu. Keď si hovorím, že nič nestíham, nezvládam, som nemožná, tak si o chvíľu poviem: Načo sa podceňuješ! Nie je to až také zlé. Veď už okolo roku 1960 prišli múdri vedci na to, že každá matka by v pohode zastala prácu niekoľkých letových dispečerov. Je to snáď málo?

A na záver vám ešte ponúkam naše obľúbené cestovinové rýchlovky.

Po preplnených sviatočných stoloch plných dobrôt, ale i kalorických jedál sa nám žiada niečo ľahšie. Keďže väčšina z nás trávila predsviatočné a sviatočné dni prípravou nie najjednoduchšieho menu, túžime si od kuchyne „oddýchnuť“.  Tu je pár receptov pre vašu inšpiráciu, ktoré nezaberú veľa času a sú skutočne variabilné. Také ako cestoviny sami o sebe – či už ide o rôzne tvary alebo kombinácie.

Lasagne zo sóje

balík sójovej drte
balík lasagne (250g)
2 cibule (jemno pokrájať)
horčica (1 polievková lyžica)
paradajkové pyré
nasekané paradajky čerstvé
cesnak, bazalka, kmín mletý, soľ
olivový olej

POSTUP: Vo vode uvaríme sójovú drť so soľou a zeleninovým bujónom. Nakrájame jemnučko cibuľku, dám na pekáč s olivovým olejom a do zlatista opražíme. Sójovú drť stačí 5 minút variť, kým napučí a potom sa zbavíme vody a dáme na panvicu k cibuľkám. Po minútke pridáme horčicu, paradajkové pyré, paradajky na jemno nakrájané – čerstvé + koreniny (nemusí byť).  Na pekáč už len vrstvujeme, jedna vrstva lasagne, natrieme plnku a posypeme syrom, opakujeme a zakončíme syrom. Pečie sa v elektrickej rúre na 170 - 180o tak asi trištvrte hodinku.

Grahamové cestoviny a lá Loren

balík grahamových cestovín
olivový olej
pretlačený cesnak, čerstvá bazalka al. iné bylinky
dusená karotka (môže byť aj babykarotka)

Uvarené a scedené cestoviny zmiešame so zohriatým olivovým olejom, do ktorého sme primiešali cesnak a bylinky. Pridáme na drobno nakrájanú mrkvu. Údajne veľmi zdravý recept (pre deti len s miernou dávkou cesnaku).

Mojim deťom veľmi chutia cestoviny so zeleninou (najmä keď je tam kukurica) a pochúťkovou smotanou dochutenou provensálskymi bylinkami. Taktiež s tuniakom a kečupom. Variácii je veľa, tak veľa fantázie a dobrú chuť!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: