Silná trojka aj vďaka prevencii

Redakcia | 16. január 2013

Ako sa postarať o zdravie vašich detí?

Mamičke Martine z Prešova sa koncom septembra v košickej nemocnici narodili krásne zdravé trojičky. Chlapci Hugo,

Leo a Boris sú zdraví a celá rodina sa z nich nesmierne teší. Ich imunita ešte nie je dostatočne vyvinutá na to, aby dokázala bojovať s vírusmi a baktériami, ktoré ich ohrozujú. Bábätká patria do jednej z rizikových skupín, ktoré najviac ohrozujú pneumokoky. 

Ich rodičia sa veľmi zodpovedne postavili k otázke prevencie očkovaním proti pneumokokovým ochoreniam.

Prišlo prekvapenie

Keď sa Martina so svojím partnerom v ôsmom týždni tehotenstva dozvedeli, že čakajú dvojičky, zavládla v budúcej rodinke obrovská radosť. O to väčšie prekvapenie však prišlo v 11. týždni, keď im lekár oznámil, že to budú až tri detičky. Najväčšie obavy z budúcnosti mali budúci starí rodičia.

Po síce rizikovom, ale bezproblémovom tehotenstve priviedla Martina na svet cisárskym rezom troch krásnych chlapcov. Po návrate z nemocnice sa začal skutočný kolotoč povinností. Bez váhania sa najväčšími pomocníkmi stali novopečená babička a Martinine kamarátky. V podstate sa však zapojil každý, kto si našiel len trošičku voľného času. Vďaka všetkým týmto ľuďom to celá rodina zatiaľ výborne zvláda.

Ako sa postarať  o ich zdravie

Zabezpečenie takejto krásnej veľkej rodinky je aj finančne náročnejšie. Aj napriek tomu sa rodičia snažia poskytnúť  svojim chlapcom všetko potrebné.

Za najhlavnejšie považujem to, aby boli malí zdraví a nemuseli zbytočne bojovať s ochoreniami, pred ktorými sa dá chrániť očkovaním. Lekár nám pred očkovaním proti pneumokokom povedal veľa o pneumokokových ochoreniach a dal nám na výber medzi dvoma vakcínami. Rozhodli sme sa podľa toho, ktorá z nich dokáže čo najviac pomôcť nám aj malým predísť tomu, aby sme museli v budúcnosti prekonávať takéto vážne choroby. Aj keď to stálo nejaké peniaze navyše, sme teraz opäť trochu pokojnejší,“ hovorí o svojich prioritách v starostlivosti o zdravie detí mamička Martina. „Aj pri ostatných očkovaniach budem uvažovať rovnako. Chlapci sú úžasní, zaslúžia si takúto starostlivosť a to je to najmenej, čo im môžem v tomto období poskytnúť,“ dodáva Martina.

O pneumokokových ochoreniach a ich prevencii

Pneumokokové ochorenia spôsobujú baktérie (pneumokoky), ktoré žijú vo vlhkom prostredí a šíria sa kvapôčkami tekutín vzduchom a bežným kontaktom, pričom sa usádzajú na slizniciach nosa a úst. Odtiaľto tie najinvazívnejšie z nich dokážu preniknúť do krvného obehu a napadnúť ďalšie orgány.

V súčasnosti je známych až 92 kmeňov (sérotypov) pneumokokových baktérií. Len niektoré z týchto sérotypov sú pôvodcami závažných infekcií, ktoré môžu ohroziť zdravie alebo život pacienta. Závažnosť pneumokokových infekcií je daná invazivitou niektorých pneumokokových sérotypov, vysokou rýchlosťou ich šírenia v organizme, ale najmä odolnosťou voči viacerým antibiotikám. Medzi najzávažnejšie až život ohrozujúce ochorenia spôsobené pneumokokmi patria zápal mozgových blán, otrava krvi, zápal pľúc a zápal stredného ucha.

Najviac ohrozenou skupinou sú najmenšie deti do 5 rokov, ktorých obranyschopnosť ešte nie je dostatočne vyvinutá, a ľudia nad 50 rokov, pričom s pribúdajúcim vekom sa riziko nákazy pneumokokovou infekciou výrazne zvyšuje.

Najúčinnejšou formou prevencie je očkovanie. Rodičia majú k dispozícii dve očkovacie látky, ktoré sú pre deti zaradené do systému povinného očkovania.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: