Rodinný život: Viac súrodencov znamená menej rozvodov

Redakcia | 31. október 2021
Rodinný život: Viac súrodencov znamená menej rozvodov

Je váš partner/partnerka súčasťou veľkej rodiny? Má to svoje výhody...

Ale aj nevýhody. Rodičia sa nedokážu vo veľkej  miere venovať všetkým deťom rovnako, tiež im nemôžu dopriať ani toľko materiálnych vecí. Niektoré štúdie, dokonca, hovoria o tom, že jedináčikovia dosahujú lepšie výsledky v škole, pretože rodičia majú dostatok času venovať im výlučnú pozornosť.

Avšak, iná štúdia dokazuje, že deťom z početných rodín v dospelosti nehrozí rozvod a dokážu vo vzťahu lepšie fungovať. 

Partner so súrodencami je stabilnejší

Štúdia Štátnej univerzity v Ohiu odhalila, že počet súrodencov môže ovplyvniť to, ako dopadne manželstvo. Vedci, ktorí sa týmto výskumom zaoberajú už vyše tridsať rokov, dospeli, dokonca, ku konkrétnemu zisteniu, že každý ďalší súrodenec znižuje pravdepodobnosť rozvodu o 2 percentá. 

Má to logické vysvetlenie: podľa vedcov sa deti z väčších rodín učia veľkému spektru sociálnych zručností. A nejde len o zdieľanie jednej izby a dedenie oblečenia. Mať súrodenca znamená neustále vyjednávať, komunikovať, hľadať kompromis: kto vynesie kôš, pôjde so psom, aký program sa naladí v televízii, kam sa pôjde na výlet, aby boli všetci spokojní. Prítomnosť ďalšieho člena rodiny pritom neznamená voľbu žiť s niekým ďalším. Je to nevyhnutný fakt.

Ako komentuje profesor Doug Downey (ext. zdroj Downey), vedúci výskumu: „Vyrastať vo veľkej rodine znamená neustále vyjednávať, zvažovať názory ostatných, naučiť sa hovoriť o problémoch. Čím viac súrodencov človek má, tým má zároveň viac príležitostí si podobné schopnosti vybudovať.“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: