Rodičia, rodičovstvo

Eva Bačová | 10. jún 2009

Večná téma otázok a odpovedí. Ale neviem, či je vôbec niekto schopný rozobrať túto tému zo všetkých hľadísk.

Večná téma otázok a odpovedí. Ale neviem, či je vôbec niekto schopný rozobrať túto tému zo všetkých hľadísk. Asi sa to ani nedá. Pretože to slovíčko zahŕňa v sebe nekonečne veľa.

Rodičia – dvaja ľudia, muž a žena, otec a mama. Zakladatelia rodiny. Tí, ktorí dávajú život. Lenže... Ak chceme nastúpiť do práce, prejdeme rôznymi konkurzmi, pohovormi, absolvujme rôzne testy, potrebujeme odporúčania. A ak sa chceme stať rodičmi?! Na aký pohovor sa máme prihlásiť?! Aké testy zvládnuť?! Kde nájsť návod na rodičovstvo?! Nikde sa o tom nehovorí, nepíše. Jednoducho – nič!

Muž a žena sa rozhodnú ( v tom lepšom prípade), že sa stanú rodičmi. Že je ten správny čas na dieťa. Zhodnotia svoj zdravotný stav, otázku bývania a financií. Prečítajú si múdre knihy, články, vypočujú názory už rodičov, zaspomínajú na svojich rodičov. Často chcú byť lepšími rodičmi, ako boli tí ich rodičia. „Vedia“, ktoré chyby neurobia, čoho sa vyvarujú. A tak od myšlienok prechádzajú k realizácii.

Muž a žena odovzdajú genetické informácie a veľký zázrak – dieťa – je na svete. Teda zatiaľ v mamkinom brušku pekne spí, rastie a vyvíja sa. Čaká na svoj veľký deň, kedy príde na svet k svojim rodičom. A zrazu je to tu! Už nielen muž a žena, ale aj otec a mama! Pre to malé stvorenie najdôležitejšie opory sveta. A až vtedy si tí dvaja uvedomia, o čom to je. Už nie sú iba oni, ale sú traja. A dieťa je oveľa podstatnejšie než oni. Ono je úplne závislé od mamky a ocka, od ich lásky a úcty. Zrazu sú rodina, ozajstná rodina.
Teraz prišiel ten čas, aby sa ukázalo, či sa na dráhu rodičovstva vzorne a zodpovedne pripravili. Lenže to ukáže až reálny, skutočný život v trojici. Či sa vedia zosúladiť, pomôcť si navzájom, vypočuť jeden druhého. Mnohé sa naučia na vlastných chybách, niektoré rady známych sa osvedčia.

Ale všetko závisí od konkrétnych ľudí. Aj oni sa vyvíjajú, dozrievajú v tých správnych rodičov pre svoje dieťa. Treba si aj priznať svoje chyby či zlyhania, poučiť sa a ísť ďalej. Veď dieťa za to stojí. Jeho úsmev, pohľad plný slniečka, pritúlenie, bozk... Je niečo krajšie na svete?

A dieťa rastie, rodičia starnú. Prichádzajú nové situácie, názory, s ktorými sa treba vyrovnať. Z dieťaťa sa stáva individualita, ktorú treba rešpektovať, nie cepovať na svoj obraz  a podľa svojich želaní. Mnoho rodičov robí chybu, ak cez svoje dieťa si chce splniť sen. Je to správne? Asi nie. Ono má predsa svoje požiadavky, svoje sny. Je potrebné pri ňom stáť a podporovať ho pri dosiahnutí jeho cieľov.

Rodičia – ľudia, ktorí privedú na svet dieťa, vedú ho životom, formujú ho, pomáhajú mu rásť. Veľmi ťažká úloha. Náročná, ale aj krásna, zmysluplná a obohacujúca. Nie každý však v nej vytrvá. Je smutné a zarážajúce zároveň, ak sa muž či žena rodičovstva vzdá. Prečo?! Kvôli tej náročnosti? Kvôli záväzku, ktorý je na celý život? Ako to, že dokážu len tak opustiť svoje deti?

Sme teda dostatočne pripravení na rodičovstvo?! Veď tu sa nedá dať výpoveď!!!

Všetkým rodičom veľa lásky, trpezlivosti, síl, ale hlavne obdiv, že sa nezľakli tejto ťažkej úlohy a s láskou a úctou vychovávajú svoje ratolesti!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: