RECEPT na ŠIŠKY
U babky sme ich jedávali za odmenu. Nebolo krajšej vône ako vôňa čerstvých šišiek s domácim džemom. Sú naozaj vynikajúce a počas fašiangového obdobia - končí sa 26.2. - aj žiadúce. Pripravte si túto dobrotu.
Šišky recept
Na šišky budeme potrebovať tieto ingrediencie:
- 1.kg múky ( ideálne ak pomiešate 500 g hladkej a 500 g polohrubej)
- droždie
- rozpustené maslo cca 60g.
- 60 g cukru
- 2 vajcia
- 500 ml mlieka ( podľa konzistencie cesta)
- soľ
- rum
Postup prípravy
1. Urobíme si kvások z teplého mlieka, (lyžička)cukru a droždia.
2. Do väčšej misy dáme múku, soľ, cukor a zľahka premiesime.
3. Vajcia si oddelíme a bielka prešľaháme. Nemusí byť tuhý sneh, len napenený.
4. Keď nám kvások vykysne pridáme ho do misy so zmesou múky, spolu so zvyškom mlieka, rozpusteným maslom, rumom (dve kávové lyžičky, alebo aj viac, ak máte radi jeho arómu) , žĺtkami a vyšľahaným bielkom. Vymiesime, zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
5. Keď nám cesto vykysne, rozvaľkáme ho a vykrajujeme kolieska, môžeme do nich urobiť koncom varechy jamku. Hneď s nimi pracujeme, aby boli nadýchané. Šišky kladieme na rozpálený olej a pečieme.
Hotovú dobrotu si ochutíme džemom, posypeme cukrom, alebo ako vám páči a chutí!
Chcete sa inšpirovať aj ďalšími fašiangovými dobrotami? RECEPTY nájdete TU: