Priskoré prerušenie pupočníka môže dieťatku spôsobiť anémiu

redakcia MAMA a ja | 3. január 2017
Priskoré prerušenie pupočníka môže dieťatku spôsobiť anémiu

Placentárna krv je mimoriadne bohatým zdrojom železa. Nedotepaním pupočníka bábätko prichádza o obrovské zásoby železa a vystaví sa aj ďalším rizikám.

Minimum na dopulzovanie pupočníkovej šnúry by mali byť tri minúty

V našich nemocniciach sa pupočná šnúra strihá spravidla okamžite po narodení bábätka, no podľa mnohých odborníkov sa týmto zákrokom riskuje jeho zdravie. Znemožnením „placentárnej transfúzie“, teda pretečeniu krvi z placenty do krvného obehu, vaše bábätko prichádza o obrovské zásoby železa a vystaví sa aj ďalším rizikám.

Nedotepanie pupočníka

Nevhodný rutinný postup pri pôrode – nedotepanie pupočníka, je dôvodom, prečo má mnoho detí anémiu. U nás sa to robí paušálne, pupočník sa prerušuje čo najskôr a dieťa tým príde o dva až dva a pol deci krvi. To je pri trojkilovom dieťati obrovské množstvo.

Placentárna krv je bohytým zdrojom železa

Práve placentárna krv je mimoriadne bohatým zdrojom železa. Okamžité prerušenie pupočníka môže viesť k zníženiu počtu červených krviniek novorodenca až o 50 percent. To spôsobuje krátkodobé aj dlhodobé problémy. Potvrdzuje to výskum Judith Mercerovej z Georgetownskej univerzity.

Naopak, pri neskorom odstrihnutí mali deti v dvoch mesiacoch menšiu anémiu, pobudli menej dní na umelej ventilácii a nemuseli dostať toľko krvných transfúzií. To, že hladina železa v krvi a čas prerušenia pupočníka po pôrode súvisia, zistili aj vo Švédsku, kde skúmali 400 novorodencov narodených v termíne po nízkorizikovom tehotenstve.

Jednej skupine bol pupočník prerušený do 10 sekúnd po narodení, v druhej skupine počkali aspoň tri minúty. Deti z druhej skupiny mali v štyroch mesiacoch lepšie hladiny železa ako deti, ktoré „odstrihli“ hneď.

Prečítajte si: Starostlivosť o novorodenca v kocke

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: