Koenzým Q10: prečo je dôležitý?
Koenzým Q10 je látka, ktorá sa nachádza takmer vo všetkých bunkách tela a je zodpovedná za produkciu energie.
Životne dôležité vitamíny
Okrem toho svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami zabezpečuje ochranu buniek pred poškodením toxickými voľnými radikálmi.
Prečítajte si: 10 potravín pre zdravé srdce
Čo má za následok nedostatok Q10 v organizme?
Zdravý človek si dokáže koenzým Q10 vyrobiť vlastnou produkciou z potravy približne do veku 25 rokov, potom dochádza k jeho postupnému znižovaniu a cca v štyridsiatke sa jeho množstvo zníži na polovicu.
Bunky sa preto stávajú náchylnejšie na poškodenie, horšie dokážu využívať energiu na svoju existenciu a činnosť.
Ak hladina koenzýmu Q10 klesne pod požadovanú úroveň, na človeku sa prejaví horšou toleranciou záťaže, znížením pracovnej aktivity, zníženou schopnosťou regenerácie, starnutím a celkovo poklesom výkonnosti.
Prečo sú dôležité minerály, vitamíny...?
Pozitíva užívania koenzýmu Q10
Q10 ochraňuje bunky pred poškodením a pred predčasným starnutím, ešte väčší význam má u osôb, ktorých organizmus sa musí vyrovnávať s dlhodobo zaťažujúcimi ochoreniami v podobe cukrovky, vysokého tlaku, anginy pectoris, srdcovej nedostatočnosti, liečbe vysokého cholesterolu alebo tlaku...
Jeho účinok posilňuje vitamín E a selén, tvorbu podporujú vitamíny B6 a B12, niacín a kyselina listová. Používa sa aj pri liečení schizofrénie, Alzheimerovej choroby, obezity, kandidózy či roztrúsenej sklerózy.
Koenzým Q10 okrem tvorenia energie pre bunku je užitočný pri neplodnosti u mužov, stavy po infarte myokardu, chronickej únave alebo preventívne na udržanie imunity organizmu.
Hlavné zdroje koenzýmu Q10
Medzi hlavné zdroje Q10 patria: pšeničné klíčky, ryžové otruby, mastné ryby (makrely a sardinky), sójový, olivový olej, slnečnica, hrozno, orechy, arašidy. Zo zeleniny je to najmä brokolica, špenát a strukoviny. Jeho množstvo však klesá skladovaním a tepelnou úpravou jedla.