Prečo je dnes také haló okolo pôrodov?

Mgr. Ľuba Lapšanská | 1. november 2020
Pôrod

Za našich čias sme na predpôrodné kurzy nechodili...

Vaša otázka: Som už babka, mám päť vnúčat. Prepáčte, ale akosi mám dojem, že sa z pôrodov a všetkého okolo detí robí veľká veda. Za našich čias sme prišli do pôrodnice, nešli sme na žiadne kurzy, neučili sme sa počítať kontrakcie a šlo to samo. Nepreháňa sa to teraz trochu? Či je taká doba?

Prečo je dnes pôrod taká veľká téma?

Teším sa, že i babičky sa venujú téme najženskejšej zo ženských – pôrodu. A áno, niektoré majú veru podobný pocit ako vy, že sa to preháňa.

Z môjho pohľadu musím priznať, že som rada, že takúto možnosť, pripraviť sa a vyberať si, už máme.  Pôrod, samozrejme, nezmenil svoje pravidlá a ide sám od seba ako pred rokmi. Ale vybrať si možnosť ako a kde porodiť, práve preto,  aby tak dobre išiel, je, myslím, dobrá cesta. 

Na pôrod si podvedome spomíname

Každý z nás si nesie spomienky z vlastného narodenia kdesi hlboko v podvedomí.  Osobne mám pocit, akoby práve toto viedlo ženy terajšej doby k tomu veľkému premýšľaniu, hľadaniu a objavovaniu. Jednoducho to chcú inak. A často práve úplne naopak, ako to mali ony, keď prichádzali na svet. 

Hľadajú pôrod, kde sa k nim budú správať s rešpektom, kde budú mať pocit kompetencie nad vlastným telom, bábätkom, rozhodnutiami.  Toto uvedomenie si súvislostí často prichádza až pri druhom či treťom pôrode. 

Veľa špekulujeme o tom, kde pôjdeme na dovolenku, aký kočík kúpime, z akej bio eko bavlny bude oblečenie pre bábätko, aké plienky bude mať...  

Za mňa ale – najdôležitejšie premýšľanie je práve o tom, ako porodiť svoje dieťa. Je to pre tých malých ľudí najdôležitejší deň v živote.  A každá mama chce pre svoje dieťatko len to najlepšie.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: