Posledné prázdninové MAMA a ja je tu!

Redakcia | 29. júl 2011

Prečítajte si editorial našej redaktorky Dášky Pokornej ako pozvánku na čítanie aktuálneho, augustového vydania časopisu MAMA a ja!

 

Cez víkend som sa s dcérkami vybrala k vode. Bláznili sa, jašili, výskali, pohadzovali si loptu... Vďaka nepolapiteľnej a stále utekajúcej lopte si našli kamarátov, dvoch chlapcov. Dievčatá v septembri prvý raz prekročia prah školy, chlapci sa chystajú do tretej triedy.

Ako sa tak zabávali, sem-tam ku mne pribehli na deku. Po párminútovej „známosti“ dôverne rozoberali, ktorá je „do koho“. Aj som sa pousmiala, aj som sa „vystrašila“. Panebože, veď majú len šesť a ako otvorene už „hovoria o vzťahoch“. Ako sa budú správať, keď budú mať desať, pätnásť? „Dagmar, nepreháňaj, sú to úplne normálne dievčatá, je prirodzené, že majú záujem o chlapčenský protipól,“ s nadhľadom prehovorilo moje vnútorné JA. Vbehla som do chladivej vody a oddala som sa plávaniu. Keď sme si však doma, pri večeri, ukladali zážitky z výletu, bez „frajerov od jazera“ sa to nezaobišlo. V jednej chvíli mi od prekvapenia zabehlo: „Chcela by si mať s Peťom sex?“ spýtala sa Viki sestry. Kým som sa dusila, Emilka odpovedala: „Nie, nechcela. Ja nechcem mať deti.“ Prosíííím? Nejako sa mi nepodarilo zapojiť do diskusie. „Keď máš sex, tak nemáš deti,“ prvá poúčala druhú. „A čo je to sex, dievčatá?“ konečne som sa vykoktala. „Keď sa dvaja bozkávajú, robia sex. Vtedy nemajú deti. Keď dvaja na sebe ležia, vtedy majú deti.“

Fúúúha! No, mamička Dagmar, tomu sa hovorí hodená rukavica. Je čas sa so slečnami, jasnejšie a konkrétnejšie ako doteraz, porozprávať! Nechala som dievčatá samé dojesť, vybrala som z knižnice detskú publikáciu „Ako bábätká prichádzajú na svet“ a môj návrh, že namiesto klasickej večernej rozprávky si dnes pozrieme túto knižočku, prijali s nadšením. Rovnako ako nadšene počúvali a vnímali každé slovo na tému – pre rodiča možno v istej chvíli chúlostivú, no pre dieťa veľmi prirodzenú. „Ešte sa rozprávajme, ešte sa rozprávajme,“ nechceli ma moje baby pustiť od postieľok. Opäť som sa (počas ich šesťročného vývoja) utvrdila v tom, že sexuálna výchova je neoddeliteľnou súčasťou rodičovskej výchovy ako takej. A práve v augustovej MAMA a ja sa v článku „Sexuálna výchova detí? Smelo do toho!“ dočítate, že táto téma nemusí byť žiadna veda, že by sme sa mali s deťmi rozprávať otvorene a pravdivo, samozrejme, primerane ich veku.

Potešte sa, mamičky, naším-vaším časopisom, nájdete v ňom aj ďalšie pútavé a aktuálne témy zo života, ktoré sa z rôznych uhlov dotýkajú, ako inak, toho zásadného spojivka – rodičovstva a detí.

Pekné leto s MAMA a ja želá

Dagmar Pokorná

 

Obsah vydania sa dozviete kliknutím na titulku :)

Príjemné chvíle pri čítaní MAMA a ja Vám želá redakcia!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: