Opatrovateľka k deťom: Ako vybrať tú najlepšiu?

Veronika Nováková | 6. december 2018
Opatrovateľka k deťom: Ako vybrať tú najlepšiu?

Mamy, ktoré nemajú v blízkom okolí nikoho na stráženie musia svoje najmilšie poklady zveriť do rúk úplne cudzej osobe.

Babysitterka sa, chtiac či nechtiac, stane súčasťou chodu rodiny a už to nebudú len rodičia, ktorí budú fúkať boliestky alebo sledovať prvé krôčiky či pokroky drobca. Preto si musíte vopred určiť, akú úlohu bude mať babysitterka vo vašej rodine. Niekto potrebuje babysitterky nonstop, ďalšie rodiny môžu mať potrebu pomôcť v čase po škôlke a pred spaním, pretože rodičia sú ešte v práci.

 

Je dôležité dobre si vybrať opatrovateľku k svojim deťom

Možno budete potrebovať dozor len na spiace dieťa v čase, keď večer idete s manželom na rande alebo niekoho, kto deti rozvozí na krúžky. 

  • V každom prípade to musí byť niekto, komu môžete stopercentne dôverovať.
  • A musí to byť osoba, ktorá bude sympatická aj vašim deťom.
  • Preto radšej vyberajte a preberajte, pozvite si potenciálne adeptky na pohovor k vám domov a na vlastné oči sa presvedčte, ako reagujú vaše ratolesti.
  • Mala by z nej vyžarovať istá autorita, ale aj láskavosť a pochopenie pre možné detské vzdory a hnevy.  

Vaše skúsenosti s opatrovateľkou

Inga (35) žije s manželom v hlavnom meste a majú dve deti (7 a 4 roky).
S oboma deťmi si užila tri roky na rodičovskej dovolenke. Keď po šiestich rokoch doma začínala nabiehať na pracovný kolotoč, zistila, že niekedy jednoducho nestíha vyzdvihnúť deti zo škôlky či školy a na nejaké mimoškolské aktivity jej deti nemohli ani pomyslieť. Starí rodičia boli ďaleko a tak do ich rodiny vstúpila Henika (22).

Študentka pedagogickej fakulty si babysittingom privyrábala na živobytie. „Keď k nám prvýkrát vstúpila do bytu, hneď som vedela, že sme našli tú pravú. Ešte len vošla do dverí a deti hneď spozorneli. Všetkým nám bola veľmi sympatická a tak sme sa dohodli, že k nám o dva dni príde na celé popoludnie. Bola sobota a Henika sa vydala s deťmi do parku a na ihrisko. S ťažkým srdcom som vyhliadala z okna, kedy sa už konečne vrátia.

Predstavovala som si, ako sa mi  deti hneď vrhnú okolo krku. Keď sa podvečer konečne objavili vo dverách tri vysmiate tváre a žiadne srdcervúce objatia sa nekonali, pochopila som, že toto dievča zachráni našu rodinu. Zvyčajne nám pomáha cez pracovný týždeň, keď vyzdvihne drobca zo škôlky a dcéru zo školy a potom ich odprevadí na krúžky, alebo s nimi robí domáce úlohy, či šantia v parku. Už teraz sa bojím dňa, keď dokončí školu, pôjde za svojimi snami a nám na ňu zostane len milá spomienka.“

Dôveruj, ale preveruj!

Zveriť vlastné dieťa do rúk niekomu, koho vôbec nepoznáte, je niečo, čo si mnohé mamy nedokážu ani predstaviť. Ale keď už tak musí byť, tak si tou osobou musíte byť stopercentne istá. Možno neodoláte a v pracovnom čase sa len tak náhodou objavíte doma, aby ste mali istotu, či to vaša babysitterka zvláda a či je vaše dieťa spokojné. A nie je na tom nič zlé! Ubezpečujeme vás, že tak robia takmer všetky mamy. Ale aj preverovanie a podozrievanie má svoje hranice...

Na babysitterky radšej úplne zabudnite, ak ste žiarlivá!

Nielen kvôli vášmu manželovi. Tam by ste sa mali o celej situácii vopred porozprávať a vybrať tú „pravú“ spoločne. Táto osoba totiž bude v dennodennom styku s celou vašou rodinou, čím sa vaše súkromie tak trochu automaticky naruší.  V tom najlepšom prípade si ju obľúbia aj vaše deti a vy možno už nebudete tá jediná a najlepšia.

Veď, kto by si nezamiloval večne usmiate príjemné dievča, ktoré má veľa energie a fantázie na rôzne hry, nekričí a nerozkazuje? Možno sa vám občas bude zdať kruté, že zatiaľ čo vy tvrdnete v práci a pracujete, aby ste mohli zaplatiť účty i babysitterku, tá pobehuje po parku s vašimi deťmi a pripravuje im večeru, na ktorej si možno pochutí aj váš manžel. Možno sa s ňou budete porovnávať a cez víkend ju budete chcieť predbehnúť vo voľnočasových aktivitách s deťmi. To všetko je v poriadku, avšak nezabúdajte, že mama je len jedna. A to, že vaše deti zbožňujú vašu babysitterku, berte ako to najlepšie znamenie, že ich zverujete do rúk niekomu, kto to s nimi vie a robí to s radosťou.

A čo sa manžela týka? Úplne vyhoďte z hlavy myšlienky o hollywoodskych aférkach manželov s babysitterkami. Ak by ste predsa len boli podozrievavá a nová babysitterka by vám nedala spávať, hľadajte ďalej, kým nenájdete tú pravú. 

Ako vybrať tú pravú opatrovateľku k deťom? 

V prvom rade si uvedomte, či chcete niekoho len na stráženie alebo na dlhší čas, čo sa automaticky spája aj s vychovávaním. Hľadať môžete v blízkom okolí, čím sa môžete dostať k niekomu, koho osobne poznáte. Alebo môžete využiť služby agentúr, ktorých je na Slovensku stále viac a viac. Skúste si vopred zistiť podrobnosti o dôveryhodnosti agentúry alebo ju osobne navštívte. Zrejme budete mať výber z viacerých kandidátok.

Tá pravá by mala byť sympatická vám aj deťom, nemali by byť v komunikácii elementy, ktoré vás rušia alebo znepokojujú. Mala by sa zaujímať hlavne o vaše dieťa a zvyky v rodine, na základe ktorých sa bude môcť ľahšie začleniť. Mala by byť dochvíľna, upravená, zodpovedná a nemala by mať problém poskytnúť vám referencie z predošlých rodín. Zbystrite však, ak vám bude rozprávať intímnosti z ich súkromia alebo ich bude ohovárať.  Diskrétnosť by mala byť základnou vlastnosťou dobrej babysitterky. 

Kde babysitterku nájsť? 

  • Informujte sa materských centrách, či nepoznajú mamičky, ktoré si takýmto spôsobom vypomáhajú.
  • Dajte si inzerát na mamičkovské portály alebo FB stránky s týmto zameraním, na inzertnú plochu vo vašom obchode, v kostole či miestnom úrade.
  • Agentúra – podľa ponúkaných informácií a osobného stretnutia i recenzií na internete sa rozhodnite, či ich budete žiadať o spoluprácu. Môžu vám ponúknuť niekoľko adeptiek, z ktorých si vy vyberiete. 

Koľko nás bude babysitting stáť? 

Podľa informácií portálu eopatrovatelky.sk si v priemere počítajú babysitterky za každú odpracovanú hodinu okolo 3 až 6 €. No záleží tiež od toho, v ktorom meste bývate a aká je v ňom konkurencia. Dôležitý je aj vek a počet detí, o ktoré sa má opatrovateľka starať a či chcete, aby vám aj uvarila a upratovala. Čím viac požiadaviek máte na novú opatrovateľku a čím viac detí jej zveríte do opatery, tým viac sa pripravte na zvýšenie svojho bežného rozpočtu.

Zaujímavosti zo sveta:

Vedeli ste, že v anglickom Somersete existuje špeciálna škola, ktorá vzdeláva a formuje tie najlepšie babysitterky a pestúnky na svete? Norland College má vyše 125-ročnú tradíciu a presne tu sa vyškolila aj Španielka Maria Borallo, ktorá má tú česť starať sa o princa Georgea!

Dostať sa na túto prestížnu školu nie je vôbec jednoduché a úspešné zdolanie prijímacích skúšok je len začiatok. Štúdium trvá tri roky, počas ktorých dievčatá absolvujú teóriu, prax, kurz varenia a všetko, čo potrebujú vedieť zo starostlivosti o tých najmenších.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: