Nezabúdajte na svojich rodičov, stále ste ich deťmi

Marika Koscelníková | 6. jún 2019
Nezabúdajte na svojich rodičov, stále ste ich deťmi

Štúdia preukázala, že náš záujem o rodičov, aj keď už máme vlastné rodiny a deti, im pomáha lepšie zvládnuť starnutie a osamelosť. Nezabúdajte ich navštíviť, volajte im tak často, ako môžete.

Ako starneme, vyberáme si, na ktorých vzťahoch chceme stále pracovať a udržiavať ich pevné a ktoré pre nás dôležité nie sú. Pre mnohých z nás sú  práve rodinné vzťahy tým najpevnejším, čo si nedáme vziať. Napriek tomu, pohltení každodennou rutinou a povinnosťami, zabúdame na tých, ktorí sú nám najbližšie.

Nezabúdajme na tých, ktorí nás vychovali

Kedy ste sa naposledy stretli, alebo aspoň telefonovali so svojimi súrodencami? Ako často navštívite rodičov a spojíte sa s nimi aspoň v rozhovore?

Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu vypracovali štúdiu, ktorá potvrdzuje, že nezáujem dospelých detí o život vlastných rodičov  má negatívny vplyv ich zdravie a prežívanie staroby.

Výskumníci sledovali 1600 starších dospelých (priemerný vek 71 rokov) počas šiestich rokov, pričom hodnotili osamelosť, fyzický a psychický úpadok a úmrtia. Zistili, že 23% dospelých, ktorí boli osamelí, zomrelo v priebehu šiestich rokov.

Tiež zistili, že 43% dospelých vo veku nad 60 rokov sa cíti izolovaných. 

Osamelosť starších ľudí ich pomaly ničí

Osamelosť hrá hlavnú úlohu v ľudskom utrpení, najmä u starších ľudí, a môže viesť k zdravotným problémom, akými sú depresia, kognitívny pokles a dokonca kardiovaskulárne ochorenia. Aj keď je váš život hektický kvôli práci, malým deťom a všetkým ostatným záväzkom, uistite sa, že máte čas zavolať svojim rodičom.

Je to ľahký spôsob, ako sa s nimi spojiť a ubezpečiť ich, že vám na nich záleží. Ani neviete, ako ich vaše slová potešia,emocionálne aj fyzicky.

Zavolajte svojim rodičom a povedzte im, že vám na nich záleží

Tak na čo čakáte? Zavolajte svojim rodičom!

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: