NAJ domáci recept: Dnes pozýva Mirka Luberdová

Mirka Luberdová/ spracovala: Marika Koscelníková | 11. január 2019
NAJ domáci recept: Dnes pozýva Mirka Luberdová
foto: archív rodiny

Snažím sa eliminovať používanie hotových jedál a čo najviac vyrábať jedlá zo základných surovín. Nie zbytočne veľa kombinácii.

Preferujem lokálne potraviny, sú nám najbližšie

V posledných dvoch rokoch som sa začala dosť prikláňať aj k sezónosti a lokálnym potravinám. Myslím, že sú nášmu telu najbližšie a rada by som prispela k lepšiemu a ekologickejšiemu zaobchádzaniu s našou planétou. 

Obe deti rady vyrábajú domáce tortily a k nim tuniakovú pomazánku. 

Avokádovo tuniaková nátierka Mirky Luberdovej

  • 1 veľké avokádo
  • 1 tuniaka vo vlastnej šťave, snažím sa kupovať baleného v skle
  • 1 červená šalotka
  • štipka soli
  • čerstvá pažítka
  • pár kvapiek citrónovej šťavy 

Postup, ako si pripravíte nátierku 

V mixéry si všetko spolu vymiešame na ľahkú kompaktnú zmes. Ak máte radi výraznejšie chute, môžete pridať, sladké chili, alebo čierne korenie.  

Gramáž, ktorú uvádzam v recepte vyjde zhruba na 20 kusov stredne veľkých tortíl.

Domáce Tortily

  • 8 šálok múky (pšeničnú, celozrnú, špaldovú, pohánkovú, možete aj kombinovať)
  • 3 šálky vody
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 5-8 listov čerstvej bazalky
  • 2 malé lyžičky morskej soli
  • 4 polievkové lyžice rôznych bylinných dochucovadiel ( moje obľúbené sú chili, kurkuma, koriander, zázvor, saturejka )
  • 4 polievkové lyžice sušenej cibule
  • 2 malé lyžičky sušeného cesnaku

mirka luberdova

Postup, ako si pripravíte tortily

Do kuchynského robota nasypeme múku, soľ, sušenú cibuľu, cesnak a všetky bylinné dochucovadlá. Zapneme pomalé miešanie a postupne pridávame na drobno natrhanú bazalku. Pomaly prilievame do stále miešajúceho robota kokosové mlieko, alebo studenú vodu. Na koniec si pridáme olivový olej a celé necháme dokladne premiešať, kým nám nevznikne zmes pripomínajúca bochník

Na jemne pomúčenej doske hladkou pšeničnou múkou si vaľkáme kúsky cesta, ktoré si postupne odtrhávame z bochníku. Záleží na vás, ako veľké chcete tortily mať. Odporúčam si každý odtrhnutý kúsok cesta, niekoľko krát preložiť a prevaľkať, podobne ako keď ste robievali pagáče. Tortily sú potom omnoho jemnejšie a ak ich urobíte hrubšie, viete si vytvoriť takzvaný pyta chlieb.

To znamená, že ak odkrojíte z jednej strany kraj tortily, mali by ste mať uprostred dutý priestor, ktorý sa dá naplniť zmesou. 

Tortily ukladáme na stredne rozohriatu panvicu. Z každej strany ju pečieme kým sa nezačne jemne zdúvať, ako keby sa na nej robili bublinky. Pokiaľ máte kvalitnú teflónovú panvicu, nepotrebujete žiaden olejový podklad pod tortily. Cesto je vďaka kokosovému mlieko a už pridanému olivovému oleju dosť ,,mastné" aj samo o sebe.

Necháme ich úplne vychladnúť a potom ich možeme uskladniť v mikroténovom sáčku vonku, alebo ich dať zamraziť. Čerstvé vydržia zhruba 3 dni. Dobrú chuť!

-Mirka-

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: