Mrkvová TORTA
MRKVOVÁ TORTA
Čas prípravy: 30 minút
Pečenie: cca 50 minút
Suroviny:
- 280 g mrkvy
- 7 vajec
- 70 g múky
- 280 g mletých lieskových orieškov
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 200 g marcipánovej pasty
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 200 g cukru (100 g cesto + 100 g poleva)
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 25 g vody
- 100 g marhuľového džemu
- 100 g mandlí na plátky
- 12 marcipánových mrkvičiek (na ozdobenie)
- maslo (na vymastenie)
- múka (na vysypanie)
Ručný mixér s metlou a strúhadlom, ručný šľahač, kuchynský robot MUM s metlou, rúra na pečenie, tortová forma, tortová forma s priemerom 26 cm, škrabka, 2 malé misky, 2 misy, gumová stierka, plech na pečenie, papier na pečenie.
Postup
1. Rúru predhrejte na 170° C. Vymažte formu maslom. Mrkvu umyte, očistite a nastrúhajte najemno (ideálne pomocou priebehového krájača, ktorý mrkvu rýchlo a rovnomerne jemne nastrúha) a odložte stranou. Rozklepnite vajcia a oddeľte žĺtky od bielkov.
2. V mise zmiešajte múku, lieskové oriešky a prášok do pečiva.
3. Marcipán, žĺtky a škoricu rozmixujte dohladka.
4. Pomocou ručného šľahača alebo kuchynského robota vyšľahajte bielky s cukrom a štipkou soli do pevnej peny. Potom postupne vmiešajte marcipánovú zmes.
5. Pomaly pridávajte zmes múky a nastrúhanú mrkvu. Cesto dobre premiešajte.
6. Cesto vlejte do vymastenej tortovej formy a pečte asi 40 minút (stav skontrolujte špajdľou; pokiaľ máte rúru Bosch so senzorom PerfectBake, stačí nastaviť pečenie koláča vo forme, rúra sa sama nastaví a podľa zvyškovej vlhkosti pozná a upozorní, keď bude koláč hotový). Upečený korpus nechajte celkom vychladnúť.
7. Medzitým opečte plátky mandlí dozlata. Nakrájané mandle vysypte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte cca 10 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
8. Do väčšej misy preosejte cukor, postupne pridávajte vodu a šľahajte spolu, kým nevznikne hustá, ale stále tekutá poleva. Vychladnutý korpus potrite rovnomerne najprv marmeládou a potom polevou. Ozdobte mrkvou a mandľami.