Matka roka: Supermatky

MatkaRoka | 21. november 2017
supermatka, matka roka, čisté dieťa

Uvažujem nad tým, ako dokonale a bezbolestne skĺbiť matku zamestnanú s matkou starajúcou sa o deti, domácnosť, muža, prípadne domácich miláčikov a nezblázniť sa pri tom. K zoznamu si dovolím doplniť matku starajúcu sa aj samu o seba.

Ako to tie matky robia?

Uvažujem nad tým, ako dokonale a bezbolestne skĺbiť matku zamestnanú s matkou starajúcou sa o deti, domácnosť, muža, prípadne domácich miláčikov a nezblázniť sa pri tom. K zoznamu si dovolím doplniť matku starajúcu sa aj samu o seba.

Matka roka: Vianočné darčeky
Prečítajte si tiež:

Matka roka: Vianočné darčeky

Rozhliadam sa okolo seba a vidím samé na pohľad dokonalé matky. Tieto supermatky sa dostavia ráno do škôlky dokonale upravené, namaľované, bez kruhov pod očami, dokonca s úsmevom, v perfektnom outfite. Po dieťa prídu o štvrtej v takom istom stave!

Ich deti vyzerajú dokonale živené a spokojné, dedukujem z toho teda, že supermatky aj varia a deti majú pravidelnú stravu. Tieto deti sú rozkošné, čistučké, na kolenách ani jeden fľak od trávy!

Je toto iba fikcia? Nesplniteľný sen?

Moje tri deti nevydržia čisté ani dve minúty. Diery na teplákoch už neriešim. Dlhé nechty si väčšinou všimnem až pri obúvaní papučiek v škôlke. Nedávno ma dokonca učiteľka v škôlke upozornila, aby som doniesla hrebeň, že ony mi dieťa každý deň učesú. Samozrejme sa ma to dotklo, takáto nenápadná výčitka sa nedá prehliadnuť!

Ale pozor! Nebolo to tak vždy! Náš prvorodený chodil ako zo škatuľky! Vždy čistučký a voňavučký. Topánočky vyčistené. Nechty čisté, ostrihané. Na oblečení ani fliačik. Dieťatko ako z katalógu.

Zašpinil sa na ihrisku? Okamžite prezliecť! Zababral sa od čokolády? (Samozrejme, nedostal ju odo mňa, na moju zlosť ju dostával len od svokry!) Rýchlo umyť, aby sa celý nezašpinil! Stravovanie podľa tabuliek. Na slniečku najvyšší UV filter. Bez čiapky ani na krok!

Toto dieťa nevedelo, čo sú to špinavé ruky. Dezinfekčný gél a vlhčené utierky boli náš verný spoločník.
Rola trojnásobnej zamestnanej matky ma však postupne preniesla do úplne inej dimenzie.

Do tretice v pohode

Naše najmladšie dieťa najradšej behá celoročne bosé a nahaté. Celé dni trávi vonku na dvore, podľa sezóny v blate, hline, vode, záhrade, piesku... Málokedy je čistý. O desiatu sa delí so psom (občas, keď sa nepozerám). Jedáva odjakživa to, čo jeho veľkí súrodenci. Oblečenie dedí zásadne po starších súrodencoch a kamarátoch. Na všetkých teplákoch má záplaty.

Toto dieťa je dokonale zdravé a dokonale šťastné. A tak to má byť. Trvalo mi roky, kým som k takejto slobode dospela.

Občas závistlivo mrknem na upravené supermatky a spomeniem si na seba pred desaťročnicou, ale naozaj len občas! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: