Mastnými rybami proti cukrovke
Zaradenie rýb do jedálnička má bezpochyby viacero zdravotných benefitov a podľa rozsiahlej štúdie na takmer 400 000 účastníkoch aj schopnosť znížiť riziko vzniku cukrovky.
Tučné ryby a cukrovka
Desať rokov trvajúca štúdia zo Spojeného kráľovstva zistila, že ľudia ktorí pravidelne konzumovali jednu a viac porcií tučných rýb týždenne, mali o 22 % nižšiu mieru výskytu diabetu druhého typu než tí, ktorí ryby nekonzumovali vôbec. Účastníci konzumujúci miesto rýb pravidelne výživové doplnky s obsahom rybieho oleja mali len o 9 % nižšiu mieru výskytu diabetu oproti ľuďom nekonzumujúcim mastné ryby.
Odporúča sa konzumovať jednu až dve porcie rýb týždenne, z overených zdrojov, ideálne čo najčerstvejších. Pri príprave uprednostňujte dusenie, varenie či pečenie pred vysmážaním.
Nakŕmte svoj mozog: Ryby, avokádo, čučoriedky alebo kofeín?
Medzi tučné ryby patria napríklad:
- ančovičky
- kapor
- losos
- makrela
- pangasius
- pstruh
- sardinky
- sardinky
- sleď
- šproty
- šťuka
- tuniak
- úhor