Mastnými rybami proti cukrovke

Michaela Klamová | 19. január 2023
Mastné ryby a cukrovka

Zaradenie rýb do jedálnička má bezpochyby viacero zdravotných benefitov a podľa rozsiahlej štúdie na takmer 400 000 účastníkoch aj schopnosť znížiť riziko vzniku cukrovky.

Tučné ryby a cukrovka

Desať rokov trvajúca štúdia zo Spojeného kráľovstva zistila, že ľudia ktorí pravidelne konzumovali jednu a viac porcií tučných rýb týždenne, mali o 22 % nižšiu mieru výskytu diabetu druhého typu než tí, ktorí ryby nekonzumovali vôbec. Účastníci konzumujúci miesto rýb pravidelne výživové doplnky s obsahom rybieho oleja mali len o 9 % nižšiu mieru výskytu diabetu oproti ľuďom nekonzumujúcim mastné ryby.

Odporúča sa konzumovať jednu až dve porcie rýb týždenne, z overených zdrojov, ideálne čo najčerstvejších. Pri príprave uprednostňujte dusenie, varenie či pečenie pred vysmážaním. 

Medzi tučné ryby patria napríklad:

  • ančovičky
  • kapor
  • losos
  • makrela
  • pangasius
  • pstruh
  • sardinky
  • sardinky
  • sleď
  • šproty
  • šťuka
  • tuniak
  • úhor

Zdroj: www.medscape.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: