Martina Moravcová hľadá nádejné talenty na 3. ročníku Letného plaveckého kempu v Piešťanoch

redakcia Mama a ja | 25. august 2012

... a my sme jej (spolu s vami) položili pár otázok.

Držiteľka dvoch olympijských medailí a naša najúspešnejšia plavkyňa sa po návrate z olympijských hier v Londýne, kde bola ako čestný hosť SOV, venuje mladým talentovaným plavcom. Od 7.8.2012 sa pod jej vedením začal už 3. ročník Letného plaveckého kempu Martiny Moravcovej v jej rodných Piešťanoch.

Na kempe sa zúčastní približne 150 detí od 10 do 15 rokov z celého Slovenska. V každom turnuse odstupňovanom podľa vekovej kategórie ich bude trénovať približne 50, pričom vždy v každom týždni je minimálne 12 detí, ktorých účasť na kempe finančne podporila NADÁCIA POŠTOVEJ BANKY. Správna rada NADÁCIE POŠTOVEJ BANKY zároveň každoročne udeľuje tzv. Divoké karty. Členovia správnej rady posúdia referencie od trénera, triedneho učiteľa a tiež list žiadateľa a vyberú šesť detí, ktoré dostanú Divokú kartu. Celkom tak NADÁCIA POŠTOVEJ BANKY hradí pobyt 42 deťom.

„Snažím sa deťom odovzdať svoje dlhoročné skúsenosti z tréningového procesu, z plaveckej techniky a chcem im tiež poodhaliť, čo to znamená byť vrcholovým športovcom,“ hovorí Martina Moravcová s tým, že kemp je bohatý na teoretickú a špecializovanú prípravu. Tú každoročne ocenia najmä úspešní účastníci, ktorí už súťažia a reprezentujú v juniorských kategóriách.

Okrem tréningov na suchu a vo vode, či analýzy techniky plávania podvodnou kamerou sa snaží Martina Moravcová pripraviť deťom aj iný program. „Starším deťom príde o zdravej výžive a pitnom režime porozprávať špecialista na výživu Igor Bukovský a venovať sa im bude aj psychiater a športový lekár Ernest Zachar. Svoje skúsenosti z tréningu plavcov v Spojených štátoch odovzdá mladým nádejným športovcom aj majster Slovenska v plávaní Mário Rusnák,“ dopĺňa Martina Moravcová.

Podľa správkyne NADÁCIE POŠTOVEJ BANKY Oľgy Pažitnej má letný plavecký kemp veľký úspech. „Na tretí ročník kempu sa prihlásilo približne 200 detí. Sme radi, že o kemp je veľký záujem. Aj z tohto dôvodu považujeme tento projekt za jeden z našich najúspešnejších,“ povedala o kempe Oľga Pažitná. Ako dodáva Martina Moravcová, deti získajú na kempe okrem priateľstiev a zážitkov aj skúsenosti s plávaním s plavcami inej výkonnosti a naučia sa jeden druhého rešpektovať a dopĺňať.

Letný plavecký kemp Martiny Moravcovej sa koná od 7. do 23.augusta 2012 v piešťanskom hoteli SOREA Sĺňava.

Milé mamičky, ďakujeme, že ste reagovali na našu výzvu a poslali ste nám do redakcie otázky, ktoré vás zaujímajú. My sme sa ich Martiny opýtali a prinášame vám jej odpovede:

  • Vznikla u vás myšlienka plaveckého kempu a vôbec, venovaniu sa mladým plavcom až po narodení dcérky, alebo ste k mladým talentom mali blízko aj počas svojej aktívnej kariéry?

Myšlienka vznikla, keď ma oslovili z NADÁCIE POŠTOVEJ BANKY, či by som vymyslela nejaký projekt na podporu mladých plavcov na Slovensku. V súčasnosti sme robili tretí ročník tohto kempu. V kempe sú výkonnostní plavci, ktorí trénujú počas celého roka. Systém kempu je inšpirovaný tým, ako to funguje v Spojených štátoch. Výkonnostní plavci dostanú príležitosť trénovať v lete na kempe za odmenu za ich celoročné úsilie. Máme v kempe aj juniorských reprezentantov či žiackych rekordérov. Vďaka podpore NADÁCIE POŠTOVEJ BANKY sa však dostanú na kemp aj deti zo sociálne slabších rodín, ktoré si z finančných dôvodov účasť na kempe nemôžu dovoliť. Z približne 150 účastníkov kempu, má 42 detí pobyt na kempe plne hradený NADÁCIOU POŠTOVEJ BANKY. Z nich 36 detí kemp získa za svoje výsledky (ako najlepší vo svojej vekovej kategórii) a šiestim deťom je udelená tzv. Divoká karta, pri ktorej sa prihliada na sociálne pomery rodiny.

  •  Čo môžu rodičia talentovaných plavcov očakávať od letného plaveckého kempu?

Dúfame, že sa tu deti niečo naučia, čo sa týka techniky plávania. Hoci sú tu len týždeň, ak má dieťa snahu a je vnímavé, môže si uvedomiť svoje nedostatky, na ktoré ho tu ako tréneri upozorníme a bude na nich pracovať. Okrem tréningov na suchu a vo vode, či analýzy techniky plávania podvodnou kamerou majú aj doplnkový program. Starším deťom prišiel o zdravej výžive a pitnom režime porozprávať špecialista na výživu Igor Bukovský a venoval sa im aj psychiater a športový lekár Ernest Zachar. Svoje skúsenosti z tréningu plavcov v Spojených štátoch deťom prišiel porozprávať aj majster Slovenska v plávaní Mário Rusnák.

  • Poraďte našim mamičkám, ako viesť deti k plávaniu a hlavne, od akého veku podľa vás možno deti naučiť plávať?

Záleží od toho, na akej úrovni chcú deti viesť k plávaniu. Ak je to len záujmové plávanie, tak stačí, aby dieťa k tomu viedli rodičia. Ak chcú, aby plávalo profesionálne, treba ich prihlásiť do plaveckého klubu, ktoré sú vo väčších mestách. V týchto kluboch sú rôzne tréningové skupiny a deti tu pokračujú vo svojom plaveckom vývoji. A to, kedy s plávaním začať, je individuálne. Niektoré deti začnú v piatich – šiestich rokoch, iné keď majú desať rokov a potom to dobehnú.

  • Vaša dcérka už má svoje prvé kontakty s vodou za sebou. Bola jej voda prirodzená od narodenia, alebo ste ju k nej viedli?

Karolínka vodu miluje, takže ju k tomu viesť ani nemusíme. Zatiaľ je pre ňu pohyb vo vode forma hry. Teraz bude mať 2 roky a dva mesiace a vie s malými plutvičkami pod dozorom preplávať krížom krážom celý bazén. Teší ma, že jej voda spôsobuje radosť.

  • Napriek situácii, ktorá v športe na SVK vládne, vy ste sa rozhodli venovať svoj čas, energiu a skúsenosti mladým, talentovaným deťom, pre ktoré ste nepochybne veľkým vzorom. Čo pre vás znamená práca s mladými talentmi? Vidíte niekedy v nich seba samú, spomínate?

Ja pracujem a trénujem tieto deti len nárazovo, nie celoročne, takže sa nemôžem pasovať do úlohy ich trénerov. Mám ich „zapožičaných“ len na týždeň. Snažím sa im ale odovzdať svoje dlhoročné skúsenosti z tréningového procesu, z plaveckej techniky a chcem im tiež poodhaliť, čo to znamená byť vrcholovým športovcom, takže dúfam, že si z týchto kempov niečo odnesú.

  • Plavkyňa, osobnosť, mama. Energia a sila z vás žiari stále rovnako. Ako vás zmenilo materstvo?

Myslím si, že každá matka prežíva želané materstvo pozitívnym spôsobom, takže to určite zmenilo aj mňa. Myslím, že svet okolo viac vnímam očami matky, pozerám sa celkovo aj na deti inak.

  • Aký je váš názor na tzv. plávanie novorodencov a batoliat?

Je to výborná vec pre bábätká, aj pre ich maminy. Deti si vo vode budujú imunitu, sú otužilejšie a sú pohybovo zdatnejšie, pretože vo vode je pohyb odľahčený. Je to pre ne forma zábavy, ale zároveň sa vedia vo vode lepšie orientovať, teda nemajú neskôr žiadne problémy pri kúpaní. Je to podľa mňa skvelá vec nielen pre úplne malé bábätká, ale aj pre väčšie deti.

  • Čo by ste odkázali rodičom detí, ktorí sa rozhodujú, či dieťa podporovať v športovaní, hoci možno z nich nikdy nebudú vrcholoví športovci?

Ja si myslím, že určite by rodičia takéto deti podporovať mali, pretože každý šport deti formuje a učí ich určitým vlastnostiam, ktoré doma pri počítači nezískajú. Naučia sa sebadisciplíne, zatriedeniu voľného času a nemajú určite čas na to, aby vymýšľali hlúposti. Šport či už vrcholový alebo aj na nižšej úrovni, aj napriek tomu, že to dieťa nemusí mať výrazný talent, je žiaducim výchovným prostriedkom.

LETNÝ PLAVECKÝ KEMP MARTINY MORAVCOVEJ
K hlavným cieľom projektu patrí rozvoj a podpora mladých plaveckých talentov, zlepšovanie plaveckých techník, tréningy vo vode aj na suchu, diskusie na tému zdravej výživy a nadväzovanie nových kontaktov. Martina Moravcová ako vrcholová športovkyňa letný kemp sama vedie a s deťmi sa delí nielen o cenné rady v plávaní, ale aj o zážitky z rôznych súťaží a turnajov, ktoré sama úspešne absolvovala.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: