Letné nechty = žiarivé

Redakcia | 18. august 2017
Letné nechty = žiarivé

August je mesiac preplnený vôňami kvitnúcich kvetov, bylín, grilovaní s rodinou a priateľmi... Farbami tyrkysovej vody a šantenia sa v nej, šťavnatého ovocia a práve vypestovanej zeleniny… Je nabitý slnkom a zážitkami z výletov. To všetko a ešte k tomu nejaké to bláznenie, môžete dať aj na svoje nechty.

5 tipov na domácu starostlivosť o zarastajúce nechty

Hovorí sa, že žena by mala mať za každých okolností upravené nechty, vlasy a čisté topánky. Svoje o tom vie aj vizážistka Mgr. Eva Ungvarská.

Popri starostlivosti o tri dcéry a manžela rada cestuje. Často s manželom objavujú metropoly Európy. No ani v týchto chvíľach oddychu Evka v sebe nezaprie svoju profesiu...

„Až minule som si uvedomila, že k mojim rituálom pred vycestovaním do zahraničia patrí aj to, že siahnem po farbe lakov, ktorá k našej cieľovej destinácii akosi patrí.

Napr. pri prvom lete do Francúzska to bola koralovočervená. Už na letisku smer Paríž som zistila, že podobne rozmýšľalo asi 90 % prítomných žien.

Darmo, do mekky módy treba prísť grandiózne. Pri ceste do Barcelony sa riadim heslom – čím farebnejšie, tým lepšie. Zatiaľ čo do upršaného Londýna mi vždy stačí iba priesvitný lak.

A ešte mám jednu zásadu – vo všetkých krajinách a hlavne na letných dovolenkách je fajn si dať na obed ľahký šalát plný vitamínov, vhodných nielen pre nechty, ale i pre celé telo...

Trápia vás problematické nechty? Poradíme vám, ako ich ozdraviť.

Chcem pekné nechty – ako na to?

Ak patríte k mamičkám, ktoré obľubujú v lete pestré nechty a doteraz ste váhali s návštevou manikérky a pedikérky, tu je zopár mojich odporúčaní pred prvou návštevou:

  • Nájdite si profesionálny salón s certifikátom a skúsenosťami. Doprajte si starostlivosť, akú si skutočne zaslúžite.
  • Akrylové alebo gélové nechty?  Ak sa neviete rozhodnúť, poradíme vám. Akrylové nechty sú vhodnejšie pre ženy, ktoré neustále manuálne pracujú – ako mamičky na rodičovskej dovolenke. Tieto nechty sú lacnejšie. Gélové nechty majú väčší výber tvarov; sú prirodzenejšie, ale aj krehkejšie.                                                    
  • Farba nechtov, radšej niečo klasické? Je dobré mať konkrétnu predstavu o tom, ako by mali vaše nechty vyzerať, a tým myslíme aj ich tvar, farbu, vzor atď.

Ak sa neviete rozhodnúť, profesionál vám určite poradí. Dôležité je, aby ste s výberom boli stotožnená. Čím vyšší vek žien, tým by mali byť nechty menej výstredné. 30-ročné ženy si môžu dovoliť na nechtoch ešte stále experimentovať..., môžu sa riadiť vlastnou náladou, kreativitou či chuťou niečo zmeniť.

U žien vo veku 50 a viac rokov už môžu príliš krikľavé nechty vyzerať vulgárne. Je lepšie zvoliť si decentné tóny, prípadne francúzskou manikúrou sa nikdy nič nepokazí...

  • Cena – každý salón má presne uvedený cenník, pohybujú sa však zhruba od 15 – 20 eur.
  • Čas – vyhraďte si na to minimálne hodinu. Okrem krásnych nechtov si domov odnesiete aj pocit, že ste si pri ich aplikácii aj trochu oddýchli. 

5 krokov, ako si doma urobiť dokonalú a dlhotrvajúcu manikúru


Vitamíny a minerály, ktoré majú nechty rady

Zinok – ak trpíte jeho nedostatkom, nechty môžu byť krehké a lámavé, s bielymi škvrnami. Zinok nájdete v strukovinách, červenom mäse, morských plodoch, pečeni, vajciach, syroch, zelených vňatiach, orechoch, semenách, klíčkoch atď.

Železo – pri jeho nedostatku sa nechty lámu. Doprajte si sušené ovocie, hrozienka, fazuľu, tmavú listovú zeleninu, pečeň, mastné druhy rýb, vnútornosti, vajíčka, celozrnné výrobky, veľa zeleniny, ale i citrusové plody.

Vitamín A – ak sú vaše nechty suché a krehké, určite by ste mali siahnuť po tomto vitamíne.  Nachádza sa napr. vo vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch, v pečeni, brokolici.

Vitamín C – pri jeho nedostatku sa na nechtoch objavujú hrbolčeky. Tento vitamín C je bohato obsiahnutý v ovocí, zelenine  (kivi, jahody, pomaranče, citróny, brokolica, karfiol, špenát, špargľa). V tomto letnom období máme všetko na dosah ruky.

Vitamín E –  zbaví nechty žltého nádychu. Nachádza sa v orieškoch, sóji, mrkve, kukurici i špenáte.

Vitamíny skupiny B
– zabezpečia, že nechty budú silné a nebudú sa lámať. Napr. pri  nedostatku vitamínu B12 sú nechty zažltnuté. Tieto vitamíny sú napr. v mäse, v morských plodoch, vajíčkach a mlieku.

Kyselina listová – podporí rast nechtov a pomôže upraviť nerovný povrch nechtov. Nachádza sa predovšetkým v listovej zelenine.

Prečítajte si: Starostlivosť o ruky

Čo nechtom škodí?

  • Obhrýzanie – zlozvyk nielen u detí
  • Odlakovače a laky s obsahom acetónu
  • Nedostatočný pitný režim
  • Málo vyvážená strava
  • Práca v záhrade bez pracovných rukavíc
  • Ochorenia nechtov – napr. zmena farby nechta – žltá, zelená; Beauova oblúkovitá priečna ryha; Meesove priečne pruhy; atď., ktoré netreba podceňovať, ale riešiť včasnou návštevou lekára

Ako majú vyzerať zdravé nechty

⦁    majú mať bledoružovú farbu
⦁    pevne priliehať k pokožke
⦁    na voľnom konci nechtu byť bielej farby
⦁    bez záderov
⦁    pevne priliehajúca nechtová kožička
⦁    hladký a mierne lesklý povrch

Zaujímavosti o nechtoch

  • počas leta rastú rýchlejšie (ovplyvňuje to vitamín E)
  • nechty a vlasy sú zložené z proteínu – keratínu
  • necht na palci rastie najpomalšie
  • čím dlhšie prsty, tým rýchlejšie rastú nechty
  • mužom rastú nechty rýchlejšie ako ženám (výnimkou je obdobie tehotenstva)

Ohrýzanie nechtov – iba nevinný zlozvyk?

Vaše nechty, vaša vizitka...

Mamičky na materskej či rodičovskej dovolenke nemajú príliš veľa času, ale napriek tomu si ho treba nájsť aj pre seba. Výhovorky sú iba výhovorky.

Doprajte preto svojim nechtom, ale i rukám starostlivosť. Začnite malými krokmi – po každom umytí rúk si ich natrite hydratačným krémom.

Na noc si na ruky naneste hustý výživný prípravok alebo zábal (napr. z olivového oleja), pričom si ruky dajte do bavlnených rukavíc alebo zabaľte šatkami. Ráno budú krásne a hebké.

Ošetrujte si pravidelne kožičku okolo nechtov a pred strihaním nechtov dajte prednosť ošetrením pilníkom.

Krásne nechty sú totiž vizitkou každej ženy. Evka o tom vie svoje: „Z vlastných skúseností viem, že popri našej krásnej materskej „dovolenke“ aj my, mamičky, potrebujeme priestor na oddych.

V takýto čas si aj ja rada odskočím napr. na nechty... a nechám sa rozmaznať. Vôbec neprekáža, že si ich dokážem upraviť aj sama. Neskôr popri žehlení, kúpaní detí, varení... mi spestria ruky, ktoré objímajú a láskajú moje tri princezné...“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: