Lahodná špargľa na tanieri

Redakcia | 27. apríl 2021
Lahodná špargľa na tanieri

Sezóna šparglí sa začala. Ešte ste z tejto kráľovskej zeleniny neskúsili žiaden recept? V tom prípade je článok určený práve pre vás! Pripravte si chutné recepty z lahodnej a zdravej špargle.

Na špargľu by sme nemali zabúdať. Je extrémne zdravá, ľahko stráviteľná a chutná.

Špargľa je bohatá na bielkoviny, tuky, polysacharidy, vápnik, železo, horčík, zinok, draslík, síru, fosfor, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B, alkaloid (látka v živých rastlinách, obsahuje aktívnu silu života rastliny, bez ktorej nemôže rásť ani ostať nažive), glykosid coniferin a vanilín.

NÁTIERKY (nielen) pre deti
Prečítajte si tiež:

NÁTIERKY (nielen) pre deti

Zdravá špargľa

Vyniká svojimi močopudnými účinkami, pomáha vylučovať vodu a harmonizovať ľadviny. Ďalej detoxikuje organizmus, urýchľuje látkovú výmenu, celkovo posilňuje imunitu, má i protinádorové účinky. Šťavu zo špargle je vhodné kombinovať so šťavou z mrkvy, nakoľko samostatne je pre ľadviny veľmi silná.

Keďže detoxikuje organizmus, veľmi priaznivo pôsobí na kožné problémy. Pri ekzémoch, alergiách, lupienke a či ďalších chronických neduhoch si môžeme pomôcť popíjaním tohto nápoja.

Vedecké výskumy potvrdili, že táto zelenina má široké protirakovinové pôsobenie. S úspechom ju teda môžeme používať ako prevenciu, či doplnkovú liečbu tohto závažného ochorenia.

Taktiež vďaka komplexu cenných látok výrazne spomaľuje starnutie organizmu. Dopriavať by sme si ju mali po celú dobu jej sezóny.

Viete ako špargľu správne pripraviť?

Zelenú špargľu nešúpeme. Odrežeme z nej drevnaté konce, cca 1cm dlhé.  Bielu špargľu jemne ošúpeme a rovnako odrežeme drevnaté konce. Pokiaľ pripravujeme špargľu ako prílohu , postup je nasledovný . Mladú špargľu vhodíme do vriacej osolenej vody a varíme 3 minúty. Špargľu vyberieme, prepláchneme studenou vodou a možeme prípadne následne orestovať na panvici s maslom.

Recept na prípravu špargle s jemným krémom, nájdete tu:

Špargle s jemným krémom

RECEPT TU

špargľa, špargľová polievka

 Ak hľadáte recept na polievku, nájdete ho tu:

Lahodná špargľová polievka

RECEPT TU

špargľa, špargľová polievka

 Ďaľší zaujímavý recept nájdete tu:

Špargľový koláč

RECEPT TU

špargľa koláč

Ak hľadáte recept na plnohodnotný obed, nech sa páči:

Špargľové rizoto

RECEPT TU

špargľové rizoto, špargľa, rizoto, obed

 Viac receptov nájdete aj TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: