Máte ĽADOVÉ RUKY? Vieme, čo pomôže

Jana Trundová, Diana Mašlejová | 15. november 2022
Ľadové ruky

Vedeli ste o tom, že ruky veľmi rýchlo prechladnú? Trápia vás studené ruky a neviete čo s nimi?

Jemná citlivá pokožka detských rúk je práve ku koncu zimy veľmi ohrozená.  Je to presne to obdobie, keď hrozia nielen sezónne omrzliny, ale tiež bolestivo popraskaná alebo „olúpaná“ pokožka, môžu sa zhoršiť niektoré kožné ochorenia a objaviť sa tzv. Raynaudov fenomén (ext. zdroj Raynaudov fenomén), ktorý sa prejavuje abnormálne chladnými prstami. Všetky tieto riziká sa týkajú detí i dospelých.

Starostlivosť o ruky
Prečítajte si tiež:

Starostlivosť o ruky

Najlepšou ochranou je vhodná kozmetika, ozdravné kúry, nosenie vhodných rukavíc a vnútorná podpora cievneho a imunitného systému, napríklad pomocou užívania výživových doplnkov Ginkgo biloba alebo Pestreca mariánskeho.

Východná medicína odporúča proti studeným končatinám vyhýbať sa chladným jedlám, nápojom a, naopak, zaradiť do jedálnička čo najviac „zahrievacích“ surovín, ako je zázvor, šošovica, fazuľa, ryby alebo hydina.

Fenomén ľadových rúk

Tiež máte vy alebo vaše dieťa „ruky ako žaba“, čiže často príliš studené, a to vo všetkých ročných obdobiach, pričom v zime sa ťažkosti objavujú častejšie?

O Raynaudovom fenoméne sa príliš nehovorí, pritom trápi pomerne veľkú časť populácie, najmä ženy, a rozhodne sa nevyhýba ani deťom. Hlavnými príčinami sú stres a chlad, preto sú rizikové najmä zimné mesiace.

Trápia vás studené ruky?
Prečítajte si tiež:

Trápia vás studené ruky?

Ľadové ruky spôsobuje záchvatové stiahnutie ciev, a to v troch štádiách:

  • Prvé štádium je vyvolané stiahnutím tepien a prejavuje sa nápadnou bledosťou prstov.
  • V druhom štádiu prsty fialovejú až zmodrajú, pretože sa výrazne spomalí krvný tok a nedostatok kyslíka farebne zmení krvné farbivo.
  • Hneď ako ruky sčervenajú, znamená to, že sa cievy opäť roztiahli, krv prúdi a rýchlejšie došlo k tretiemu štádiu.

V priebehu týchto troch fáz sa okrem chladu môže objaviť bolesť, znížená citlivosť, brnenie. Pozitívne pôsobí i udržiavanie rúk aj celého tela v teple pomocou niekoľkých vrstiev oblečenia, zateplených topánok a správnych rukavíc, ktoré majú byť voľné tak, aby sa v nich dalo hýbať prstami. Palčiaky sú vhodnejšie ako prstové rukavice.

Deti bez rukavíc? Chyba!
Prečítajte si tiež:

Deti bez rukavíc? Chyba!

Ošetrovanie rúk pre mamu aj dieťatko

V zime je mimoriadne dôležité pravidelne ruky ošetrovať správnou kozmetikou. Ak dospelí siahnu po prípravkoch určených pre deti, rozhodne neoľutujú, najmä ak majú citlivú pokožku.

VAZELÍNA: Majte ju vždy poruke
Prečítajte si tiež:

VAZELÍNA: Majte ju vždy poruke

Pokiaľ ide o krémy chrániace pred nepriazňou počasia, budú hutné a mastné. Pre bežnú dennú starostlivosť siahnite po ľahších a rýchlejšie vstrebateľných, intenzívnej nočnej regenerácii pokožky rúk pomôžete ťažšími a mastnejšími krémami.

Inšpiráciu u detí hľadajte i pri očiste a svoje zvyčajné mydlo vymeňte za detské, najlepšie obohatené hojivými olejmi či panthenolom. Ak vás trápia suché, popraskané a začervenané ruky s drobnými rankami, vôbec o tejto alternatíve nepremýšľajte a využite ju ako prvú pomoc. Možno zistíte, že vám detská kozmetika mimoriadne vyhovuje a budete sa jej držať aj po zvyšok roka.

Tip MAMA a ja

Nezabúdajte na peeling rúk, ktorý ich zbaví odumretých buniek a pokožku vzpruží aj pripraví pre maximálne využitie cenných látok v ošetrujúcej kozmetike. Peeling si doprajte aspoň raz týždenne, optimálne večer, tesne predtým, než si ruky natriete výživným krémom.

Cvičenia, kúpele i zábaly pre krásne ruky

Prevencia aj prvá pomoc, keď ruky neblaho pocítia zimu. V takom prípade výrazne pomôžu kúpele a zábaly. Prekrvia, zahrejú, uvoľnia a intenzívne zregenerujú pokožku.

Základom je mierne nahriaty olivový, mandľový alebo detský olej, ktorým ruky premasírujete, a ešte lepšie, keď ich do neho ponoríte. Už po chvíľke ruka vrátane nechtových lôžok a nechtov pocíti jeho blahodarné účinky.

Využiť možno tiež kúpeľ v teplej vode s lyžičkou horčičných semienok a v odvare z Nechtíka lekárskeho alebo z harmančeka, po nej však nezabudnite ruky poriadne „premazať“ krémom či olejom.

Ak vodu zohrejete na cca 35 stupňov Celzia a pridáte do nej pár kvapiek rozmarínového oleja, už sa ďalej nemusíte krémovať. Aj trocha esenciálneho oleja odvedie svoju zvláčňujúcu prácu.

Ak chcete efekt týchto prehrievacích a hojivých procedúr umocniť, mastný film neodstraňujte, ale natiahnite si na ruky bavlnené rukavice a doprajte im ešte štvrťhodinový odpočinok.

Tip MAMA a ja

Ak po krátkom kúpeli vo veľmi teplej vode vložíte ruky pod prúd ľadovej vody, rýchlo ich prekrvíte, zahrejete a navodíte pocit relaxácie. Len to s teplotou vody neprežeňte! Príliš horúca môže namiesto regenerácie privodiť nepríjemné podráždenie, až poškodenie kože.

Domáca prírodná lekárnička na krásne a hebké ruky 

  • KOSTIHOJ
    Bylina odpradávna určená na hojenie rán a prasklín i na regeneráciu pokožky. Kostihoj pokrájajte, rozdrvte v mixéri alebo ručne v mažiari a vmiešajte do teplej vody na kúpeľ rúk. Ak je pokožka veľmi podráždená, natrite zmes priamo na ruky, obaľte potravinárskou fóliou a uterákom, nechajte 10 minút pôsobiť a zmyte.
  • BANÁNOVÁ KÚRA NA RUKY
    Banánová kúra posilní pokožku rúk minerálnymi látkami, prekrví ju, urobí hodvábnou a ako bonus príjemne voňavou. Dva banány rozmixujte s polovicou kocky jemného tvarohu, žĺtkom a tromi lyžicami kyslej smotany. Zabaľte do fólie a uteráka, po 10 minútach zmyte a ruky natrite krémom.
  • AVOKÁDO NA KRÁSNE RUKY
    Je v ňom mimoriadne bohatstvo minerálnych látok a olejov. Uplatní sa ako špičkový domáci zábal. Dužinu vyškrabte, roztlačte s 2 polievkovými lyžicami olivového oleja a čajovou lyžičkou citrónovej šťavy. Potrite ruky, natiahnite bavlnené rukavice a po piatich až desiatich minútach zmyte vlažnou vodou a pokračujte výživným krémom.
  • ALOE VERA NA JEMNÚ POKOŽKU RÚK
    Rastlina z rodiny kaktusov, ukrývajúca v dužine listov liečivú šťavu. Ak chcete využiť doma pestovanú rastlinku, dajte si pri zoškrabávaní dužiny pozor na okraje listov, ktoré by mohli podráždiť pokožku. Použitie aloe pre regeneráciu rúk je jednoduché.
    Výťažkom, čiže šťavou, potrite ich pokožku a po 5 minútach pôsobenia spláchnite teplou vodou. Bodka za procedúrou je klasická – hutný výživný krém.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: