Dnešná mládež

Pocahontass | 29. október 2009

Konečne je tu ten veľký deň! Dlho očakávaný príchod toho malého nevinného stvorenia...

Konečne je tu ten veľký deň! Dlho očakávaný príchod toho malého nevinného stvorenia. Aký je maličký, hebký, naše vytúžené dieťatko!

Sú to neskutočne krásne a nezabudnuteľné momenty, ktoré si vo väčšine prípadov ani nestihneme užiť. Všetci sa za niečim ponáhľame. Úvery, ktoré treba rýchlo splatiť, a tak treba zarábať a stále len práca a práca.

Dieťatko rastie ako z vody. Prvé zúbky, nesmelé krôčiky, prvé bľabotanie - slová, vymýšľanie, prvé pokusy odhaliť svojim rodičom čo všetko sa v takom maličkom človiečiku skrýva. Všetci sa z neho tešia a špekulujú, čím bude, keď vyrastie.

Rodičia sa o neho vzorne starajú, venujú sa mu, vždy keď to len ide...a keď to nejde, snažia sa mu dať všetko možné, len aby mu ten čas nejako vynahradili. No idylická rodinka dnešnej modernej doby.

Všetko je krásne, veľa zážitkov zo spoločných výletov, milujúci rodičia, pocit istoty a bezpečia...nuž to je detstvo. Detstvo, v ktorom sa dá skoro stále spoľahnúť na rodičov.

V určitom veku nastane zlom. Dieťa sa dostáva do školského kolektívu, chce sa niekam začleniť, mať kamarátov. Vytvárajú sa skupinky, každá má iný štýl, v niektorých sú zase deti z bohatších rodín, iní sú zas ,,vyznávači" kadejakých skupín. Bohužiaľ sú aj deti, ktoré sa začleniť nevedia - samotári. Súperia medzi sebou. Skúšajú zakázané...fajčenie, alkohol, postupne začínajú chodiť aj na diskotéky, kde nie sú pod dozorom. Vracajú sa neskoro v noci alebo zavčasu ráno, no veľa krát pod vplyvom kadejakých omamných látok.

Väčšinou si to rodičia ani nevšimnú, a preto ich skúšanie zachádza aj ďalej ako len cigareta a alkohol. Často je to marihuana, extáza... Dieťa sa vzdiaľuje rodičom, rodine, ale aj reálnemu svetu. Nič nie je také ako kedysi.

Mladý človek je veľmi ovplyvniteľný, chce niekam patriť, snaží sa niekoho napodobniť. Možno aj napríklad fajčiacich rodičov, o to je to ľahšie získať cigarety, nehovoriac o alkoholizme v rodine. Mladí si myslia, že to je moderné. Dievčatá si myslia, že tým na chlapcov zapôsobia, cigaretka v ruke a fajčí jednu od druhej. Cigarety, alkohol sú dostupné skoro všade. Marihuanu a drogy už tiež nie je podľa mňa ťažké zohnať.

"Však len skúsim!" Buď sa stihnú spamätať alebo podľahnú a stanu sa závislými. Žiaľ, neuvedomujú si ako tým ubližujú nie len sebe, ale aj rodine a okoliu. Nemajú čistú myseľ, často krát kradnú, ničia majetok iných, vraždia... Upadávajú fyzicky aj psychicky, stávajú sa z nich trosky. Dokonca im hrozia ochorenia ako hepatitída C alebo HIV pri intravenóznej aplikácií, čím môžu nakaziť mnoho ďalších ľudí.

V puberte začínajú objavovať aj sexuálne tajomstvá. Nemajú skúsenosti, ani zodpovednosť. Často sa stávajú z tejto nevedomosti omyly, keď mladé dievčatá otehotnejú a zo strachu pred rodičmi sa dieťaťa radšej vzdajú alebo ho zabijú. Strašné.

Všade samé násilie, agresivita, závislosti. Či už zapneme tie, alebo tie televízne noviny, správy, tak samá vražda, samé trestné činy. Aj tým dávame istým spôsobom zlý príklad dnešnej mládeži.

Samovraždy pred odovzdávaním vysvedčení, tiež zo strachu pred rodičmi.

Dá sa tomu zabrániť?! Komu sa majú deti zdôveriť, ak nemajú podporu a kamarátov aj v rodičoch?! Kupovať deťom darčeky, robiť veľké oslavy k narodeninám, stačí to?! Nie, vôbec nie!! Treba im ponúknuť v prvom rade lásku, priateľstvo a oporu. Treba im dať najavo, že sa môžu s nami ako s rodičmi rozprávať, nechať ich povedať vlastný názor.

Musia byť pripravení na život a zvlášť v tejto dobe, čo je teraz...a o pár rokov. Na život, do ktorého sme ich priviedli my sami.
Konečne je tu ten veľký deň....

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: