Deti a domáci maznáčikovia

Eliška Pravdová | 11. október 2017
domáci miláčik, zviera, dieťa a pes, dieťa a mačka, škrečok, fretka

Tak ako mnoho iných detí, aj ja som túžila mať psa. Jeden list Ježiškovi bol celý popísaný iba prosbou – „Chcem psa, nič iné, len psa!“

Určite nechýbalo aj zopár sľubov o stopercentom poslúchaní a pravidelnom venčení vysneného psíka. Môj Ježiško sa však nedal obmäkčiť a priniesol tradičné darčeky (určite s ním hovorila mama, ale ako je to možné?).

Raz však predsa...

Niekto nás chcel vykradnúť a moju mamu v hneve napadlo jediné – A dosť, ja chcem psa!“ Krstným rodičom nebolo viac treba a za krátky čas bol naším „chlapom v rodine“ takmer desať rokov biely nemecký špic Sandy. Milovali sme ho a on nás a neuveríte mi, ale bol to vážne najlepší pes na svete. Dnes už je kdesi vo zvieracom nebi a ja, hoci som stále srdcom psíčkar, viem, že si ďalšieho psíka nemôžem dovoliť.

Viem, že pes je nielen radosť, ale aj obrovská zodpovednosť.

Mamiii, ociii, my chceme psa!

Koľkí z vás to už počuli a koľkí ešte len budú. Mať psíka však neznamená len rozhodnutie – tak áno, chceme ho a teraz si rýchlo povedzme, aké plemeno. Pes do rodiny je obrovská zodpovednosť. Musíte s tým počítať, pretože pokiaľ máte zvieraťu zabezpečiť aspoň priemerné životné podmienky, tak sa musíte vedieť obetovať,“ hovorí MVDr. Juraj Frey.

Prečítajte si: Šteniatko verzus novorodenec

Mať štvornohého priateľa je skvelá vec a deťom i dospelým môže neuveriteľne obohatiť život, ale musíte si dobre zvážiť, či ste ochotní prijať všetko, čo s chovaním psíka súvisí. To nie sú len príjemné prechádzky počas vlahých letných večerov.

Skúste sa vybrať von, keď bude pršať, fúkať vietor, snežiť, alebo teraz o piatej ráno, pretože takto to možno bude potrebovať váš maznáčik.

Choďte do predajne so zvieracími potrebami a pozrite si, koľko stojí krmivo pre psa, základná výbava, zatelefonujte veterinárovi a spýtajte sa ho, čo vás bude stáť, ak budete so psíkom chodiť na očkovania či prehliadky. Možno sa vám teraz vidím ako nepriateľ zvierat, ktorý všetko vidí cez peniaze, ale vy predsa chcete ďalšieho člena rodiny a ten tiež potrebuje k svojmu životu aj zopár hmotných vecí – nielen vašu lásku a vzduch na prechádzke. Možno bezcitne pragmatiké, ale musíte vedieť, či zvieratko vaša peňaženka zvládne. Dosť ťažko sa mu to potom vysvetľuje, keď už u vás bude a vy zistíte, že je problém kúpiť mu granule a postarať sa oňho tak, ako je to potrebné.

Ak však máte pocit, že psíkovi viete a chcete dať všetko, čo potrebuje, ste ochotní chodiť s ním von v čase i nečase, navštevovať veterinára, ak bude mať zdravotné problémy, je vhodný čas, aby ste sa rozhodli, kto by to k vám vlastne mal pribudnúť. „Pri rozhodovaní sa o psíkovi je dôležité zvážiť, aké majú členovia rodiny predstavy a očakávania,“ hovorí doktor Frey.

Prečítajte si: Ako zaobchádzať so psom? Pravidlá pre deti

"Ak je to napríklad rodina s dvomi desať a pätnásťročnými deťmi, ktoré športujú, robia turistiku, chodia do lesa, tak potom by si mali vybrať psíka „šporťáčika“. To sú najmä stredné plemená. Tí, ktorí chcú skôr maznáčika, niekoho, s kým by sa chceli porozprávať, trošku poprechádzať, by si mali vyberať z malých plemien. Títo psíci dokážu veľmi dobre zaplniť určitú emocionálnu prázdnotu, ktorú môžu pociťovať napríklad starší ľudia. Veľakrát je rozhodnutie mať psíka kapituláciou rodičov na neustále detské prosby a končí vetou – Dobre, ale budeš sa oňho starať sám! Zviera sa nedá nechať iba na dieťa. Rodičia musia mať neustále kontrolu nad tým, ako starostlivosť oň zvláda. Do určitej miery sa dieťa, samozrejme, o psíka vie postarať, ale ostatné musia veľmi citlivo a jemne korigovať rodičia. Veľakrát sa mi stane, že rodičia pošlú do ambulancie desaťročné dieťa s tridsaťkilovým psom! Je to od rodičov nezodpovedné,“ povedal MVDr. Frey.

dieťa a pes

Predtým, ako si domov prinesiete psíka, by ste mu mali zabezpečiť:

  • misky na vodu a krmivo, obojok, vodidlo a štítok s menom a adresou majiteľa,
  • hračky, hrebeň či kefu na česanie, najmä pre dlhosrsté plemená. „Budúci majitelia psíka si tiež musia dobre premyslieť, kde bude mať miesto. Musí mať v byte miesto, kde by nezavadzal a kde by mal svoj stabilný kút. Potrebuje aj nejakú podušku, ktorá by sa mohla vymieňať.“

"Vždy je dôležité, aby ste si zaobstaranie psíka dobre premysleli a zvážili, či ste schopní zvládnuť jeho nároky. S prípadnými otázkami o správnej starostlivosti či výcviku sa môžete obrátiť na ktoréhokoľvek veterinára. Najmä ak máte pocit, že od chovateľa nemáte dostatok informácií. Žiaľ, dnes sú už aj takí, ktorí chovajú šteniatka pre peniaze, a nie pre radosť," odporúča MVDr. Juraj Frey.

Máte doma psa? TOTO by ste mali vedieť!

Keď nie psíka, aspoň mačku

Každý, kto uvažuje o domácom miláčikovi a rozhoduje sa napríklad medzi malým králikom a mačkou, odporučím radšej mačku. Tá je totiž oveľa komunikatívnejšia, milá a nepotrebuje toľko starostlivosti ako psík. Stačí jej nádoba na vyšpinenie, trošku zeleného v kvetináči, aby si mohla požuť trávu, keď to potrebuje žalúdok. Problém býva so škrabaním nábytku či sedačiek. Mačke totiž ťažko vysvetlíte, aby si brúsila pazúriky na škrabadle a nie na sedačke.

Ak nemáte toľko času, aby ste mohli chodiť na pravidelné prechádzky so psíkom, mačka je ideálnym riešením. Pri dobrej starostlivosti môže byť vo vašej domácnosti aj desať, či dokonca pätnásť rokov. Každý majiteľ mačky vám potvrdí, že mačky sú príjemní spoločníci, dokážu krásne komunikovať, ale nemôžete ich natoľko vycvičiť ako psíka. „Sadni, ľahni, mŕtvolka“ u nich naozaj nefunguje, no možno práve pre ich slobodomyseľnosť a určitú nezávislosť ich majitelia milujú.

Mohlo by vás zaujať: Canisterapia: terapia psom aj pre hyperaktívne deti

To však neznamená, že mačka si robí, čo chce a nevie vám „rozumieť“. Naučí sa napríklad chodiť na vodidle, privítať vás, keď prídete domov, bezpečne odhadne tón vášho hlasu, keď urobí niečo, čo má zakázané. Je to inteligentný spoločník a dobrý rodinný priateľ.

Na záchod ju takmer ani nemusíte učiť. Veľmi rýchlo sa to naučia už malé mačiatka, ktoré vedia, „kam sa to robí“, vy „musíte vedieť“, že obsah nádoby treba často meniť nielen kvôli hygiene, ale aj prípadnému zápachu. Mačky sú veľmi čistotné zvieratká a určite nepôjdu robiť svoju potrebu tam, kde im to páchne.

Predtým, ako si domov prinesiete mačiatko, mali by ste mu zabezpečiť:

  • misky na vodu a krmivo, mačaciu toaletu,
  • hrebeň alebo kefu, hračky, prepravku, v ktorej ho budete môcť prenášať k veterinárovi a pod.

Malá domáca šelma – fretka

Zaujímavým domácim spoločníkom môže byť aj fretka. Jej majitelia sa často hnevajú, keď si ich vedú na vodidlách a okoloidúci si ich mýlia s kunami. Fretka je však v súčasnosti domestikovaným tvorom, ktorý by vo voľnej prírode neprežil, ale je z nej príjemný a čulý domáci miláčik. „Fretka patrí medzi mäsožravce, ktoré majú vyšší inteligenčný kvocient ako bylinožravce, a preto je, rovnako ako mačka alebo pes, v rodine niečo úplne iné ako morča, zajac alebo škrečok,“ hovorí MVDr. Juraj Frey.

Fretka je relatívne malé zvieratko, preto sa s ním dobre pohybuje aj mimo bytu, zvykne prespať aj 20 hodín denne. Zbytok času je živým, zvedavým, aktívnym a spoločenským tvorom. Niektorí chovatelia ju označujú za zvieratko s vlastnosťami mačky (nezávislosť) i psa (priateľskosť). Počítať by ste mali aj s tým, že fretky môžu hrýzť, občas doslova s radosťou, táto vlastnosť sa dá „regulovať“ len do určitej miery. Svoju rolu zohráva aj povaha vášho miláčika.

Fretky sa očkujú takými istými vakcínami ako psi. Čo „pod zub“ takej fretke? S tým si veľmi lámať hlavu nemusíte, postačia mačacie konzervy, občas aj surové mäsko, zelenina či kúsok jabĺčka a sušeného ovocia.

Predtým, ako si domov prinesiete fretku, by ste jej mali zabezpečiť:

  • klietku – dostatočne priestrannú, mala by tam mať svoj „pelíšek“, kde sa môže skryť, zavŕtať a mať svoje súkromie, mačaciu alebo fretčiu toaletu, misky na jedlo i vodu (prípadne napájadlo), kefu na česanie.
Prečítajte si: Zvieratá a deti: kedy dieťa zvládne starostlivosť o zvieratko?

My chceme len niečo malé...

Malé zvieratká – zajačiky, škrečky, morské prasiatka – niekedy rodičia zvolia ako kompromis namiesto mačky alebo psíka. Občas sú takpovediac „výchovnou metódou“, ak dieťa zvládne starostlivosť o škrečka, možno raz bude aj psík. „Ako motivácia pre dieťa je takéto rozhodnutie rodičov v poriadku, no aj tak by mali dohliadnuť, aby zviera netrpelo,“ upozorňuje MVDr. Juraj Frey.

I malým zvieratkám by ste mali zabezpečiť vhodné životné prostredie a dostatok priestoru. Je dobré, ak s nimi deti chodia von na trávnik, kde podľa doktora Freya viac spoznajú svoje zvieratko. Je totiž v prirodzenom prostredí, v dobrej nálade a dieťa sa tak naučí rozpoznať, ak sa s ním niečo deje. „Pri týchto zvieratkách je jedna nevýhoda, že sa nedožijú veľa rokov. Špeciálne škrečky – maximálne tak dva roky, čiže v čase, keď si dieťa vytvorí citové puto k zvieratku, príde nepríjemná skutočnosť. S tým sa však nedá nič robiť a treba s tým počítať,“ uzatvára MVDr. Frey.

Ak sa rozhodnete pre domáceho miláčika, počítajte s tým, že doma môžete mať:

  • srsť, ktorá sa nedá celkom ošetriť česaním a zvieratám prirodzene padá
  • charakteristický zápach – napríklad nevykastrované kocúry alebo niektoré psy či fretky môžu byť „cítiť“
  • zo začiatku možno aj zopár škôd, kým psíka naučíte, že topánky nie sú hračkou
  • niekedy vás môžu prekvapiť „revíziou“ smetných košov, odložených vecí, takže neporiadok krátko po tom, čo ste vyupratovali...

Ale aj...

  • veľa lásky,
  • nových zážitkov,
  • nečakaných prekvapení, bezhraničné priateľstvo
  • a veľa ďalších vecí, ktorými nový člen vašu rodinu obohatí a budete na ne dlho spomínať!

Žena doma: Veľa nám netreba

Matka roka: Vianočné darčeky

Zlé deti – zlá matka? TAKTO rodičovstvo prekope vaše zmýšľanie!

dieťa, mačka, pes, domáci miláčik

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: