Deň (NE)obyčajnej mamy: ZUZANA VAČKOVÁ

Zuzana Vačková, spracovala: Marika Koscelníková | 21. január 2019
Deň (NE)obyčajnej mamy: ZUZANA VAČKOVÁ
foto: archív rodiny

Všetky sme mamy, ktoré robia veci najlepšie, ako vedia. Všetky máme svoje dobré aj horšie dni. Všetky vieme, aké to je...Poďte s nami prežiť deň (ne)obyčajnej mamy. Dnes píše Zuzka Vačková.

Rána bývajú u nás rovnaké

Vstávam o 5.30 a začína sa môj deň. Prvá polhodinka patrí len mne a užívam si to. Cvičenie, behanie, alebo len čítanie knihy v posteli ma príjemne naladí na všetko, čo mám pred sebou.

Potom už začínam kmitať okolo mojej rodinky. Vyvenčit psíkov a ranný raňajkovo-desiatový rituál. Raňajky sú pre mna veľmi dôležité. Nie preto, že treba dať niečo do bruška, ale preto, že si spoločne sadneme za stôl a naladíme sa na nový deň. Snažím sa, aby sme nemali ranný zhon, stres a časový nátlak. Moja dcérka Maruška, má už 14 rokov, je samostatná a keď som na zájazde a ona je doma sama so starým otcom, robí si raňajky aj desiatu sama. Ale keď som doma, túto milú povinnosť si nedám zobrať.

Jazda autom je pre nás s dcérou zážitok

Keďže bývame v dedinke pri Bratislave, ranná cesta do školy nam trvá niekedy aj hodinu. Ale hovorím si: Je to náš čas. Púšťame si obľúbené pesničky, rozprávame sa, plánujeme voľné chvíle. Občas vidíme spýtavé pohľady z okoloidúcich áut, keď vidia nadskakovať naše auto, lebo v ňom, poviem pravdu,  máme občas riadnu diskotéku :-) 

 

Som ako mama skôr láskava, nie prísna

Vychádzať s dievčaťom, ktoré má 14. rokov je občas náročné. Ale zároveň nádherné. Ako mama som asi viac láskavá ako prísna. Snažím sa Marušku podporovať v tom, čo má rada, chcela by som, aby mala podmienky pre život plný radosti. Občas, ako asi každá mama, aj  za cenu svojho pohodlia, ale ja to považujem za správne. 

Dopoludnie trávim buď na štátnom konzervatóriu, kde dva dni v týždni učím budúcich hercov, alebo skúšam v divadle. 

Popoludní mám opäť chvíľku pre seba. Nakúpim a rada si idem zacvičiť, alebo na dobrý obed s kamoškami. Je pre mna dôležité tráviť cas aj inak, ako prácou. A príjemný pokec s kamoškou je ideál. 

No a keď Maruska skončí v škole a nenatáčam, ani nie som s divadlom na zájazde, veľmi rada robím Maruške šoféra. Rozvoz na krúžky, doučovania, počúvam, ako sa mala v škole, čo kamošky, niečo zo svojho dňa pridám aj ja... domov sa vraciame väčšinou okolo piatej, šiestej. Ak hrám, otáčam auto a fičím späť do mesta.

Niekedy ide Maruška so mnou a učí sa v šatni, niekedy ostane doma a učí sa doma. Predstavenia v ktorých hrám sú komédie. Milujem tie chvíle, keď sa ľudia v hľadisku nevedia dosmiať, keď mi po predstavení píšu nadšení diváci, že sa im naše predstavenie páčilo. :)  

Domov sa dostanem až okolo desiatej, unavená uložím dcérku, upracem kuchyňu, aby sme ráno prišli do pekného prostredia a šup do hajan :-) Zajtra? Zajtra bude opäť nový deň...

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: