Dajte si bezplatne zistiť krvnú skupinu

Redakcia | 9. september 2011

Do konca septembra máte možnosť dať si bezplatne určiť svoju krvnú skupinu až v 13 mestách na Slovensku.

Už takmer 17-tisíc fanúšikov získal unikátny projekt Moja krvná skupina, ktorý doslova zachraňuje životy vďaka sociálnej sieti Facebook. Po pol roku úspešného fungovania sa rozhodli  spoluorganizátori projektu Slovenský Červený kríž a zdravotná poisťovňa Dôvera urobiť pre podporu darcovstva krvi ešte viac.

Do konca septembra budú mať ľudia možnosť dať si bezplatne určiť svoju krvnú skupinu až v 13 mestách na Slovensku. Novinkou bude aj predaj tričiek s logom krvnej skupiny cez e-shop kompot.sk. Výťažok z predaja pôjde na podporu darcovstva krvi prostredníctvom Slovenského Červeného kríža.

Projekt podporujú aj známe tváre – moderátori Majtej Sajfa Cifra, Marianna Ďurianová, Branislav Bruno Ciberej, Katka Brychtová a Roman Bomboš. Projekt Moja krvná skupina vznikol vo februári 2011 s cieľom podporiť darcovstvo krvi a záchranu ľudského života.

Vďaka úspechu projektu a záujmu ľudí nielen pomáhať, ale aj poznať svoju krvnú skupinu, sa uskutočnia v dňoch 10. - 25. septembra 2011 v trinástich slovenských mestách podujatia Slovenského Červeného kríža (SČK) a zdravotnej poisťovne Dôvera, kde si záujemcovia budú môcť dať bezplatne zistiť svoju krvnú skupinu. Vo veľkých obchodných centrách sa dozvedia aj veľa zaujímavostí o všetkých krvných skupinách a darcovstve. „Z reakcií mnohých ľudí vieme, že nepoznajú svoju krvnú skupinu. Preto im chceme umožniť, získať túto cennú informáciu rýchlo a ľahko. Počas cesty na nákup sa vďaka rýchlemu testu dozvedia, aká krv im koluje v žilách,“ vysvetľuje zámer tohto podujatia Monika Laciková,  manažérka projektu Moja krvná skupina, zdravotná poisťovňa Dôvera.

Ďalšou možnosťou ako podporiť myšlienku darcovstva a motivovať ľudí je kúpa trička s logom krvnej skupiny, ktoré si oddnes môžu objednať cez domovskú stránku www.mojakrvnaskupina.sk.

Predaj zabezpečuje e-shop kompot.sk, ktorý sa stal partnerom tejto charitatívnej akcie. Výťažok z predaja (4 eurá z každého predaného trička) pôjde na rozvoj darcovstva krvi prostredníctvom aktivít Slovenského Červeného kríža. Myšlienka predaja tričiek vznikla u samotných fanúšikov krvných skupín na facebooku. Vyžiadali si ich po spustení projektu na Facebooku, keď sa v nich objavili známe tváre z televíznych obrazoviek.

„Sme veľmi potešení myšlienkou projektu. Oceňujeme iniciatívu, ktorá vedie k propagácii bezpríspevkového darcovstva krvi a tým k záchrane ľudského života. Vyzdvihujeme originalitu a spôsob oslovovania potenciálnych darcov krvi,“ hovorí PhDr. Helena Kobzová, prezidentka Slovenského Červeného kríža.

Stránka www.mojakrvnaskupina.sk, odkiaľ sa dá pridať ku svojej krvnej skupine na Facebooku, získala mnoho priaznivcov. Okrem akútnych výziev a darcovských kampaní tu nájdete  zverejnených aj množstvo  informácií o každej krvnej skupine – čím je výnimočná,  aká strava je pre ňu najvhodnejšia, aké črty a vlastnosti majú jej nositelia. Na otázky členov skupín, ktoré sa týkajú zdravia a darovania krvi, odpovedá  hematologička a odborníci zo Slovenského Červeného kríža.

Fanúšikovia môžu na nástenku v každej krvnej skupine pridať aj výzvu na pomoc konkrétnemu  pacientovi, ktorý práve potrebuje krv. Každú takúto informáciu administrátor preverí, aby potvrdil jej pravdivosť.

Tak sa už podarilo zverejniť výzvu a darovať krv pre dvojročné dievčatko v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. A vďaka podobnej rýchlej reakcii sa podarila aj operácia  osemročného chlapca, ktorému už dvakrát preložili termín zákroku pre nedostatok krvi. Darcovia vďa Facebooku pomohli aj pacientam, ktoré čakala výmena bedrového kĺbu.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: