Čo tento rok určite (ne)stihnem

Mgr. Marika Koscelníková | 1. január 2017
Čo tento rok určite (ne)stihnem

Stanoviť si cieľ znamená naplánovať si k nemu aj cestu. Najlepšie hneď na štarte. Povedať si chcem, budem, je ľahké, ale dať slovám reálnu podobu, býva náročnejšie.

Nový rok - ideálny čas na zmenu

Ak naozaj chcete vylepšiť niektorú oblasť  svojho života a využijete na to začiatok nového roka, porozmýšľajte o tom ako. Nepochybujte o svojom rozhodnutí. Verte si, že zmenu máte vo  svojich rukách.

Vizualizujte si, ako vyzeráte v novej situácii a aké  pozitíva vám to prinesie. Naplánujte si konkrétne kroky, ktoré  podniknete, aby ste dosiahli to, po čom túžite. Lebo nič nejde len tak.  Len málo ľudí skončilo so svojimi zlozvykmi dofajčením poslednej  cigarety, či dojedením posledného kúska čokolády pri polnočnom výbuchu silvestrovského ohňostroja. Nechcite byť hrdinom. Ak túžite po zmene, je  to makačka!

    

Novoročné predsavzatia

  • Budem sa viac usmievať, spievať, tancovať.
  • Budem snaživejšia v každodennej rutine.
  • Budem dobrosrdečná a prajná.
  • Budem trpezlivá, pokojná a milujúca.
  • Budem krajšia, štíhlejšia, upravenejšia. Budem obdivovaná za to, ako si viem zorganizovať čas a zvládať povinnosti doma a v práci.
  • Budem milovaná (žena) a milujúca (matka)...

Máte zoznam vecí, ktoré plánujete stihnúť, dokončiť, alebo začať v novom roku? Patria predsavzatia a očakávania k tradičným rituálom rozlúčky s tým minulým? Znamená to, že chcete na sebe pracovať a vylepšiť oblasti svojho života, s ktorými nie ste spokojní.

Podľa psychológov, každoročný rituál novoročných predsavzatí súvisí so sebareflexiou vlastnej vôle. Prináša do života nádej, že sa niečo môže zmeniť, ale čo je ešte dôležitejšie, zmenu chce uskutočniť človek sám. Aktívnou snahou túži vylepšiť to, čo vníma ako nedostatočné, zaťažujúce, negatívne. Nový začiatok dáva nádej, že tentoraz bude vo svojej snahe úspešný.

Predsavzatia vs. očakávania  

Stanoviť si cieľ znamená naplánovať si k nemu aj cestu. Najlepšie hneď na štarte. Povedať si chcem, budem, je ľahké, ale dať slovám reálnu podobu, býva náročnejšie. Ak naozaj chcete vylepšiť niektorú oblasť svojho života a využijete na to začiatok nového roka, porozmýšľajte o tom ako.

Nepochybujte o svojom rozhodnutí. Verte si, že zmenu máte vo svojich rukách. Vizualizujte si, ako vyzeráte v novej situácii a aké pozitíva vám to prinesie. Naplánujte si konkrétne kroky, ktoré podniknete, aby ste dosiahli to, po čom túžite.

Lebo nič nejde len tak. Len málo ľudí skončilo so svojimi zlozvykmi dofajčením poslednej cigarety, či dojedením posledného kúska čokolády pri polnočnom výbuchu silvestrovského ohňostroja. 

Podarilo sa vám schudnúť dve kilá a nikto si to nevšimol? Snažíte sa kontrolovať svoje hysterické výbuchy doma a nikto to neocení? Nič sa nedeje. Neznamená to, že vaše predsavzatie a snaha vylepšiť svoj život bola zbytočná, lebo zostala nedocenená. Naopak.

Vy viete, čo ste urobili inak a aké vám to prinieslo pocity. Naše vlastné očakávania bývajú zradné. Ak, zmeníme svoje správanie či návyky, okolie ich nemusí zaregistrovať hneď. A ak ich aj zaregistruje, nemusí ich oceniť pochvalou.

Pozor aj na očakávania, čo sa stane potom, keď zmenu uskutočníte. Schudnem, nájdem si chlapa. Spravím si vodičák, nájdem si prácu. Prestanem fajčiť, zlepší sa mi pleť a zdravie. Vo všeobecnosti tieto tvrdenia môžu platiť, ale vo vašom prípade to nemusí zafungovať rovnako.

Zadefinujte si novoročné  ciele

Stáť si za svojim rozhodnutím, aj keď vám neprinesie očakávané výhody? Otázka je, aký cieľ ste si vlastne stanovili. Nepodmieňujte svoje vlastné rozhodnutia. Naozaj túžite po nižšej váhe, alebo skôr rátate s tým, že vám to prinesie do života nového muža?

V tom prípade by malo novoročné predsavzatie znieť: chcem chlapa. Jedným z naplánovaných krokov by bolo zníženie váhy. Svoje ciele si zadefinujte správne, aby ste dokázali zhodnotiť, či ste ich dosiahli, alebo sa k nim svojou snahou aspoň priblížili. Čím sú novoročné predsavzatia konkrétnejšie, tým je vyššia pravdepodobnosť úspechu.

Prečítajte si: Pohyb umocňuje život

Predsavzatie nielen vysloviť, ale i zvládnuť

Na zoznamoch predsavzatí, vecí, ktoré chcem stihnúť do určitého veku, alebo hoci len tento týždeň, je skrytý otáznik. Zvládnem to? Najmä ľudia, ktorí sú prísni sami na seba, majú problém zmieriť sa s tým, že niečo „zo zoznamu“ nevyšlo.

Nepodarilo sa vám dosiahnuť to, čo ste si zaumienili? Pouvažujte nad tým prečo a ak o to naozaj stojíte, skúste to ešte raz. Do uplynulého roka vstupovali Slováci s predsavzatiami schudnúť, skončiť s cigaretami, alkoholom, viac športovať a cvičiť.

Štvrtine sa ich podarilo naplniť. Zvyšok ich nesplnil, zabudol na ne, alebo ich odložil do ďalšieho roka. Nový rok je síce prísľubom krajších začiatkov a láka k predsavzatiam o lepšom, zdravšom, pokojnejšom či úspešnejšom živote. Rovnako sa však nanovo budíme do každého dňa, ktorý môže zmeniť náš život. My v ňom môžeme zmeniť svoj život jedným rozhodnutím.   

    

 Prečítajte si: Zatočte s vráskami!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: