Čo robiť, keď milovanie sprevádza bolesť

Redakcia | 23. február 2017
Čo robiť, keď milovanie sprevádza bolesť

Ak žena pociťuje po milovaní bolesť v podrušku nemusí ísť zákonite o prejav ochorenia.

Vaša otázka:
Mám 29 rokov a dcérku, ktorá sa narodila cisárskym rezom. Môj problém spočíva v tom, že po orgazme často pociťujem bolesť v podbrušku podobnú silnejšej menštruačnej bolesti. Trvá krátko – asi 15 až 20 minút, ale je dosť nepríjemná, najmä po milovaní. Čím je to spôsobené a ako bolesti predchádzať? 

Nepríjemné bolestivé pocity po milovaní

Na Vašu otázku odpovedá prof. MUDr. Karol Holomáň, CSc.: Bolesti v oblasti podbruška, ktoré sa u vás objavujú v súvislosti s orgazmom, nemusia znamenať chorobný stav.

Zmeny prekrvenia orgánov malej panvy a kontrakcie hladkého svalstva (svaly, ktoré nie sú ovládané vôľou) pohlavného ústrojenstva sú sprievodným javom vyvrcholenia.

Za určitých okolností, napriek príjemným pocitom, môže dochádzať pri odznievaní k pocitom napätia až bolestivosti v oblasti podbruška. 

Vo vašom prípade k tomu môže napomáhať aj fakt, že ste po cisárskom reze, čo znamená prítomnosť jaziev v oblasti maternice, svalstva prednej brušnej steny ako aj podkožia a kože. Akokoľvek, odporúčame ultrazvukové vyšetrenie orgánov malej panvy, ktoré jednoznačne vylúči akúkoľvek inú príčinu vašich bolestí.

Prečítajte si: Sex po pôrode - malý sprievodca

Prečítajte si: Milovanie po pôrode? Kedy?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: