Červenanie sa: toto vám vie poriadne znepríjemniť život!

Redakcia | 31. august 2017
Červenanie sa: toto vám vie poriadne znepríjemniť život!

Vystúpenie na verejnosti, strach, prekvapenie, ale i obavy a stres... To všetko môže u niektorých osôb spôsobiť červenanie sa v tvári. Tí, ktorých sa to týka, dobre vedia, že nejde o žiadnu maličkosť, ale o nepríjemný stav, ktorý sa ťažko rieši...

10 spôsobov ako minimalizovať stres

Aké sú príčiny červenania sa?

Jedna hovorí, že zaň môže malá porucha v centrálnej nervovej sústave, ktorá je zodpovedná za udržiavanie telesnej teploty a prekrvovanie jednotlivých tkanív organizmu.

Stresová situácia vyšle mozgu signál, na čo cievy v tvárovej časti, ktoré zásobujú tvár krvou, zareagujú roztiahnutím alebo stiahnutím sa.

Preto sa niektorí jedinci v istých situáciách červenajú alebo zblednú. Červenaním sa trpí veľa ľudí (údajne až 5 % populácie), často sa vyskytuje u dospievajúcich chlapcov a dievčat.

Je to bežný fyziologický jav, ktorý sa nedá liečiť, avšak v patologických situáciách, kedy sprevádza človeka takmer neustále a ovplyvňuje jeho myslenie, paralyzuje jeho správanie a konanie, je vhodné vyhľadať  odbornú psychologickú pomoc a nájsť dôvody, kedy k červenaniu dochádza, čo a aké situácie ho spúšťajú, ako im predchádzať.

Odborníci varujú: Pozor na STRES!

Červenanie sa nie je možné liečiť

Samotné červenanie sa totiž ovládnuť nedá, ale stresové momenty, ktoré ho spúšťajú, áno. Osoby, ktoré trpia nadmernou hanblivosťou, plachosťou, neznášajú veľké zmeny a vedia o tom, že majú s červenaním sa problém, by mali o svojom malom hendikepe hovoriť s osobou, ktorej dôverujú.

Pred stresovými situáciami pomáhajú rituály, ktoré miernia stres a zvyšujú sebavedomie. Hovorí sa totiž, že sebavedomí ľudia sa červenajú menej alebo vôbec. A ešte niečo – u väčšiny červenajúcich sa detí a dospievajúcich tento problém v dospelosti úplne vymizne. Takže ak na jeho miernenie nič nepomáha, treba len vyčkať, kým samo neustúpi...

Náš spoločník stres

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: