Bruško po pôrode: takto sa ho zbavíte!

Redakcia | 21. november 2017
Bruško po pôrode: takto sa ho zbavíte!

Každá mamička sa chce zbaviť po pôrode bruška, ktoré jej zostalo. Ako na to?

Vaša otázka:

Ako to je s brušným svalstvom po pôrode? Kedy sa čo najskôr po pôrode môžem venovať posilňovaniu brušných partií? Som mesiac po pôrode a bruško mi zostalo pomerne veľké, takmer ako v 4. – 5. mesiaci. Stiahne sa ešte, alebo treba začať cvičiť a svalstvo spevniť? Taktiež sa obávam aj prepadnutiu maternice, lebo moja mama sa borila s takouto diagnózou. Mohli by ste mi bližšie opísať, v čom je problém a ako sa prolapsu vyhnúť? Dá sa to vôbec?

Ako sa zbaviť bruška po pôrode

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.,: V tehotnosti sa kvôli nárastu objemu maternice zvyšuje vnútrobrušný tlak.

Ten má na svedomí dve komplikácie, jednak môže dôjsť k rozostúpeniu priamych predných brušných svalov a zároveň sústavným tlakom na svaly panvového dna môže dôjsť k neskoršiemu poklesu maternice.

Oba tieto problémy možno viac-menej riešiť rehabilitáciou a posilňovaním. Cviky na spevnenie brušných svalov možno postupne začať cvičiť už pomerne skoro po pôrode.

Aj včasná rehabilitácia svalov panvového dna zlepšuje hojenie poranenia a znižuje riziko vzniku neskorších dôsledkov, cvičiť možno začať v podstate v prvých dňoch po pôrode.


 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: