BAKLAŽÁN: Chutné recepty
foto: istockphoto.com
Je to zelenina s nízkym obsahom kalórií a vysokým podielom vody. Obsahuje mnoho látok, ktoré podporujú imunitu, trávenie a chudnutie. Skúste naše recepty.
Pán baklažán
- Zo živín je baklažán bohatý najmä na vitamíny skupiny B a vitamín C, z minerálov sú to hlavne vápnik, fosfor, železo a meď.
- Jeho fialové farbivo má pozitívny vplyv na znižovanie hladín celkového cholesterolu a podporuje zvyšovanie hladiny dobrého cholesterolu s ochranným účinkom na srdcovo-cievny systém.
- Látky obsiahnuté v baklažáne pôsobia priaznivo na trávenie, majú protizápalové účinky a pomáhajú pri krvotvorbe.
- Horčiny a éterické oleje baklažánu posilňujú nervy a pomáhajú pri vyčerpaní.
POZOR! Konzumujte ho varený, pečený alebo grilovaný. Vyhýbajte sa jeho konzumácii v surovom stave. Obsahuje totiž solanín(ext. zdroj solanín), ktorý je, podobne ako u nedozretých paradajok, nebezpečný.
RECEPTY s baklažánom
Baklažánová pizza
Zapekané baklažány s tvarohom
„Ratatouille“
Baklažánové lasagne
Hľadáte viac inšpirácií? Pozrite si naše RECEPTY