6 dôvodov, prečo ísť spať, mama

Michaela Klamová | 17. júl 2022
6 dôvodov, prečo ísť spať, mama

Každá nastávajúca mamička je pripravená na to, že keď príde bábätko, kvalita spánku pôjde dole.

Mamičky však tajne dúfajú, že sa tento stav bude postupne zlepšovať. No tlak spoločnosti spôsobuje, že čas na spánok často obetujú iným povinnostiam.

Ako to zmeniť?

Žena doma: O makovom odvare
Prečítajte si tiež:

Žena doma: O makovom odvare

6 dôvodov, prečo ísť spať

  1. Príchod dieťaťa naruší spánok matky, no nie vždy aj otca. Je samozrejmé, že ak niekto vstáva ráno do práce, potrebuje sa v noci vyspať. No zostať doma s dieťaťom neznamená vždy relax a vyložené nohy. Ak je vaše dieťa náročnejšie, je dôležité, aby sa rodičia podelili aj o nedostatok spánku.
  2. Nemusíte chodiť spať naraz. Každý potrebuje iný čas spánku. Napríklad ženy v druhej polovici svojho cyklu potrebujú viac spánku než obyčajne. Ak ste unavená a máte čas si pospať, urobte to!
  3. Nepredlžujte si deň ukrajovaním zo spánku. Mnoho žien spí kratšie, aby stíhalo všetky ostatné povinnosti, no faktom ostáva, že unavený človek je menej produktívny. V konečnom dôsledku toho zvládnete možno ešte menej, ako keby ste si o hodinku, dve dlhšie pospali.
  4. Nedostatok spánku škodí zdraviu. Je spojený so vznikom obezity, cukrovky, vysokého tlaku a srdcových ochorení, nehovoriac o výkyvoch nálad a depresiách. Málo spánku nás teda môže pripraviť o budúcnosť s deťmi alebo o kvalitu prežívania spoločných chvíľ.
  5. Zo spánku profituje celá rodina. Rodiny, v ktorých majú mamy kvalitný spánok, sú psychicky aj fyzicky zdravšie.
  6. Nevyspatý človek môže byť nebezpečný. Šoférovať po prebdenej noci s bábätkom je rovnako dobrý nápad ako pred jazdou stiahnuť pol fľaše vína. Vaše zmysly sú oslabené a reakcie spomalené.

Nie každý deň svieti slnko a ani vy sa nevyhnete dňom, keď budete len s námahou držať oči otvorené a možnosť si aspoň na pár minút zdriemnuť, bude nekonečne vzdialená.

Dôležité je zamerať sa na to, čo sa zmeniť dá. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: