Spoločná detská izba pre súrodencov: Aké má výhody?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 26. apríl 2018
súrodenci, spoločná detská izba, hračky, spánok, postele

Ako to urobiť tak, aby jeden druhého akceptovali a nerušili? Ponúkame vám niekoľko tipov.

Aby klapalo hranie i spánok

Niektorí rodičia majú pri umiestnení dvoch detí do jednej izby zlé svedomie, ale to je celkom zbytočné, lebo spoločný priestor má obrovské výhody pre ich vývin.

Vďaka spoločnému obývaniu jednej detskej izby sa deti už veľmi skoro naučia riešiť konflikty a sociálne sa správať. A keďže nie sú ani v noci samy, poskytuje im spoločná izba aj potrebnú istotu. Ako to teda urobiť tak, aby jeden druhého akceptovali a nerušili? Ponúkame vám niekoľko tipov.

Moje hračky – tvoje hračky

Detská izba patrí samozrejme obom súrodencom. Ale o svoje hračky sa deti delia len nerady. Preto musí byť jasné, čo komu patrí. To však nevylučuje, že si starší brat nesmie občas požičať hračky – ak sa spýta.

O jasné vlastnícke vzťahy sa postarajú rodičia tak, že každé dieťa dostane svoju vlastnú policu, škatuľu alebo zásuvku, najlepšie ak sú odlíšené farebne alebo nejakým obrázkom či symbolom. Mladší súrodenci obsadzujú nižšie poličky, starší vyššie.

TIP: Chystáte sa zariadiť spoločnú izbu pre vaše dcéry a neviete sa rozhodnúť ako budete postupovať? Inšpirujte sa naším článkom, ako zariadiť detskú izbu pre dievča. 

spoločná detská izba

Môcť sa občas zahrať i sám

Ak je vekový rozdiel medzi súrodencami veľký, je spoločné hranie obzvlášť náročné. Staršie deti si chcú občas postaviť aj rytiersky hrad alebo dráhu z koľajníc bez toho, aby sa im do toho plietli rúčky mladšieho súrodenca. V takomto prípade môžu rodičia vziať mladšie dieťa do inej izby a nechať staršiemu voľný priestor. Bábätká a batoľatá sa aj tak najradšej hrávajú tam, kde sú ich rodičia.

Kútik v obývačke len pre mňa

Ďalšia možná alternatíva: Povoliť staršiemu dieťaťu postaviť si dielo zo stavebnice v obývačke a ponechať ho tam vystavené na obdiv hoci i niekoľko dní. Aby sa nestala z celej obývačky detská izba, môžete kúpiť malý koberec s detským motívom a dieťaťu vysvetliť: „Tento priestor patrí tebe.“

Keď prídu na návštevu kamaráti...

...je nevyhnutné, aby boli rodičia doma. Najlepšie je dohodnúť stretnutie na taký čas, kedy má už mladšie dieťa obedňajší spánok za sebou. Staršie deti môžu ísť do detskej izby, mladšieho súrodenca si vezmite k sebe. Aj keď chce váš drobček stále štvornožkovať k veľkým deťom, vezmite ho späť, aby mohlo staršie dieťa prežiť nerušené chvíle iba so svojimi vrstovníkmi.

Nerušený obedný spánok

Malé deti potrebujú obedný spánok, staršie už častokrát z tejto siesty vyrástli a padne im zaťažko zostať tak dlho ticho a v pokoji. V troch, štyroch rokoch sa však ešte deti nedokážu tak kontrolovať, aby boli počas obedného spánku svojho mladšieho súrodenca úplne potichu. Rodičom sa odporúča dohodnúť sa so starším súrodencom. Kým uspím tvoju sestričku, premysli si, s čím sa chceš hrať a potom to prines do obývačky. O chvíľočku sa budeme hrať spolu.“

Rituál pred spánkom

Súrodenci chodievajú spávať často v rozdielnom čase.

Vhodné je robiť rozdiel vtedy, ak je vekový rozdiel medzi nimi viac ako jedenapol roka.

Ak je dieťa o dosť staršie ako jeho súrodenec, potom smie zostať večer dlhšie hore – veľké deti to považujú za privilégium. Avšak čítanie kníh, hranie sa alebo spievanie sa už musí uskutočňovať mimo detskej izby, napríklad na gauči v obývačke.

V noci zostáva každé dieťa vo svojej posteli

Ak jedno dieťa v noci plače, zvádza to rodičov, aby ho vzali k sebe do manželskej postele. Ale psychológovia od toho odrádzajú, lebo čoskoro budú mať obe deti vo svojej posteli. Lepšie je dieťa potichu utíšiť v jeho posteli alebo ho v prípade núdze vziať do obývačky.

Rodičia musia občas robiť kompromisy

Malým deťom väčšinou vôbec neprekáža, že sa musia deliť o detskú izbu so svojím súrodencom. Ak by však protestovali proti spoločnej izbe, môžu im rodičia vysvetliť, že sa to momentálne inak vyriešiť nedá. Je dobré, ak sú aj rodičia ochotní pristúpiť na kompromisy: Pár hračiek v obývačke by im napríklad nemuselo vadiť.

Anketa MAMA a ja

Ako vaše deti spolunažívajú v jednej izbe?

 

Jana (34), Martin (4), Dominik (6)
Onedlho sa budeme sťahovať a tam budú mať chlapci každý samostatnú izbu, ale už mi povedali, že je im to aj ľúto. Chcú sa „navštevovať“ a trošku ich namotivoval aj detský telefón, ktorí sme im sľúbili – každý bude mať v izbe svoj a môžu „volať“ jeden druhému koľko chcú. Som rada, že naši chlapci spolu veľmi dobre vychádzajú. Radi sa spolu hrajú a zabávajú. Martinko trpezlivo čaká, kým s Dominikom robíme domáce úlohy, občas sa k nám dokonca pridá. Myslím si, že spoločná detská izba je pre mojich synov prínosom.

Dagmar (36), Petra (14) a Simonka (3)
Dcérka chodí na osemročné gymnázium a malá bude mať o chvíľu tri roky. Keďže sa staršia dlho do noci učí alebo si robí rôzne projekty do školy, je nemysliteľné, aby bola malá spolu s ňou v izbe, takže je stále s nami. Simonka má Petrinu izbu skôr ako herňu a u nás s manželom spálňu. Toto je nevýhoda veľkých vekových rozdielov medzi deťmi – sú situácie, kedy je lepšie, aby malo každé svoju izbu. Aj preto sme sa rozhodli hľadať väčší byt... Ak sa nám to nepodarí, tak sa asi budeme musieť presťahovať do obývačky a Sime zariadiť izbičku v našej spálni...

Radoslava (26), Laura a Anna (5)
Keďže máme dvojčatá a malý byt, nad iným riešením ako je spoločná izba sme sa ani nezamýšľali. Zatiaľ to dievčatá zvládajú. Dokonca večer, keď by možno iné deti bežali k rodičom, sa baby podporujú a zalezú si do postieľky jedna k druhej. Alebo potom prídu obidve k nám do spálne, čiže je potom v našej posteli riadna „plnka“, ale čo sa dá robiť. No a občas sa stane, že nevedia kedy prestať s nočným buntošením a rozprávaním.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: