6 vecí, ktoré riešite zbytočne: Vaše dieťa to nezaujíma!

Mgr. Zuzana Paprskárová | 19. apríl 2018
mama, dieťa, rodina, láska, spánok, tepláky, vlasy, pyžamo

Bojujete denne s nedosiahnuteľným pocitom, byť za každú cenu dokonalá? Obraz dokonalej matky a ženy v našej spoločnosti je jasný. Ideálna hmotnosť, vlasy vždy upravené, čistá a uprataná domácnosť, tip-top oblečené dieťa, najinteligentnejšie hračky pre dieťa.

Máte aj vy takúto víziu? Ak máte nutkavý  pocit, že potrebujete byť dokonalá, ak máte o sebe pochybnosti, bojujete s ovisnutým bruchom po pôrode, každodenne si umývate vlasy, aby ste nevyzerala ako žienka domáca, trikrát za deň vysávate (pre prípad ak by prišla neohlásená návšteva), zbystrite pozornosť! Niečo nie je v poriadku.

Zamyslite sa nad tým, čo vlastne chcete docieliť. Akému obrazu sa chcete vyrovnať. Nemusíte byť dokonalá, nemusíte byť ani TAKMER dokonalá. Deti vás milujú takú, aká ste. Na vašich vlasoch, ani vyťahaných teplákoch im nezáleží. Stačí im váš úsmev, hravosť a vôňa mamy.

Čo mamy trápi a nemuselo by...

mama, materská, vlasy, pyžamo, spánok, dieťa

Ostalo vám bruško po pôrode?

Vnímate to ako deficit krásy, riešite neustále svoju váhu a chcete schudnúť. Vaše dieťa to však nevníma, vaše bruško má za vankúšik na túlenie.

Neumytý riad?

Vaše dieťa do drezu ani len nedovidí! Môžete si byť istá, že neumytý riad ho naozaj netrápi.

Nedojčím, som zlá mama?

NIE! Ak je vaše bábätko spokojné a napapané, je jedno, či ste ho nakŕmili fľaškou alebo prsníkom.

V pyžame do obeda?

Nič nezvyčajné. Ak cez obed spozorujete, že ste stále v pyžame, neznamená to žiadnu katastrofu ani absolútne zlyhanie. Ste mama na materskej. Pri bábätkách často strácame pojem o čase.

Semienka pre vaše zdravie!
Prečítajte si tiež:

Semienka pre vaše zdravie!

Po obede stále v rovnakých teplákoch?

Pristihli ste samu seba pri tom, že si každodenne obliekate rovnaké tepláky a rovnaké vyťahané tričko? Garantujeme vám, že váš drobec to nezaregistroval.

Znervózňuje vás predstava o tom, že si spravíte voľný večer iba s priateľkami?

Ubezpečujeme vás, že vaše dieťa to prežije bez ujmy na zdraví. Výčitky svedomia si nepripúšťajte. Šťastná a oddýchnutá mama je pre dieťa viac, ako unavená a nervózna mama, ktorá je s ním 24 hodín denne.

Materstvo je nádherné! Vychutnávajte si ho, užívajte si ho so všetkým, čo k tomu patrí. Dieťatko neuveriteľne rýchlo rastie. V budúcnosti si nebude pamätať, v čom chodila jeho mama oblečená a či mala nalakované nechty. Bude si pamätať jej úsmev, jej prítomnosť, jej lásku a spoločne strávené chvíle.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: