Železná ochrana pred anémiou a nedostatkom energie!

PR | 13. august 2019
Železná ochrana pred anémiou a nedostatkom energie!
foto: PR

„Všetko je v poriadku, len máte menej železa...“ Možno si túto vetu pri bežnej poradni u gynekológa vypočujete aj vy. Čo to pre vás znamená?

Železo je nevyhnutnou súčasťou ľudského organizmu. K jeho prirodzeným stratám dochádza pri vylučovaní, u žien najmä v čase menštruácie. Typickým „ženským“ ochorením je anémia, ktorá je častým problémom aj v tehotenstve.

Anémiu v žiadnom prípade nepodceňujte! Príčinou tohto stavu môže byť konzumácia stravy chudobnej na železo, ale napr. i porucha v žalúdočnom trakte, prejavujúca sa obmedzením absorpcie železa z potravy.

V tehotenstve zvyšuje spotrebu železa rýchlo rastúce dieťatko v tele tehotnej ženy, čo môže spôsobovať deficit tohto prvku. Prejaviť sa to môže nielen u tehotnej ženy, ale negatívne to môže ovplyvniť aj vývoj mozgu dieťaťa, čo potvrdili viaceré štúdie.

 

Prejavy nedostatku železa

  • pretrvávajúca únava,
  • znížená aktivita imunitného systému,
  • znížený prah vnímania bolesti,
  • bledosť pokožky,
  • častejší výskyt infekcií,
  • horšie hojenie sa poranení 

Platí, že ľudské telo lepšie využije železo zo živočíšnych ako z rastlinných zdrojov. Nedostatok železa môže viesť k poruchám imunity, únave, ale aj zníženej pozornosti. V gravidite môže nedostatok železa obmedziť vývoj plodu, dokonca spôsobiť jeho zníženú pôrodnú hmotnosť.

Voľnopredajné doplnky železa je vhodné užívať v kombinácii s vitamínom C, ktorý zvyšuje vstrebávanie železa. Tekuté železo Blue Iron nezaťažuje žalúdok, obsahuje kyselinu listovú, výborne chutí a je vhodné pre deti už od 3 rokov. Bez umelých farbív, vhodný pre vegánov i diabetikov.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: