V BÁTOVCIACH VYRASTIE STREETWORKOUTOVÉ IHRISKO

Športové srdce Slovenska | 31. január 2020
V BÁTOVCIACH VYRASTIE STREETWORKOUTOVÉ IHRISKO
foto: Športové srdce Slovenska

Úrad vlády SR prišiel s projektom Športové srdce Slovenska. Za posledné dva roky sa práve vďaka dotáciám na podporu rozvoja športu postavilo a obnovilo 645 detských ihrísk po celom Slovensku. Podarilo sa vybudovať aj 226 moderných multifunkčných športovísk, kde sa môžu stretávať a športovať celé rodiny.

V malebnej obci Bátovce, neďaleko najväčšieho okresného mesta na Slovensku Levice, vyrastie moderné streetworkoutové ihrisko ako symbol zdravého životného štýlu.  Deti a mládež si do sýtosti zacvičia na čerstvom vzduchu a úplne zadarmo. 

STREETWORKOUTOVÉ IHRISKO

Na čele spomínanej obce je pán starosta Peter Burčo, ktorý nešetril chválou na Úrad vlády SR za to, že  podporuje regióny reálnymi skutkami pre ľudí. 

(na otázky odpovedá starosta obce)

1. Zapojili ste do projektu Športové srdce Slovenska, ktorý je realizovaný pod gesciou Úradu vlády SR. Obec, v ktorej ste starostom, bola úspešná -  získali ste dve dotácie, pričom jedna z nich je určená na výstavbu streetworkoutového ihriska (SWI) vo vašej obci. Prečo ste sa rozhodli práve pre streetworkout?

V Bátovciach, ktoré majú necelých 1200 obyvateľov máme dve detské ihriská, čomu sa veľmi tešíme. Jedno sme vybudovali ešte v roku 2015 a druhé v roku 2018 -  tiež z dotácie z Úradu vlády SR. Obidve sú medzi deťmi veľmi obľúbené v každom počasí. 

Realizáciou SWI sme reagovali na potreby a požiadavky našich obyvateľov, najmä mladých ľudí vekovej kategórie 12 – 18 rokov, pre ktorých sú už detské ihriská nepostačujúce, ale majú tiež záujem stretávať sa s priateľmi a športovať. Práve pre nich je veľmi vhodné práve SWI ako symbol zdravého životného štýlu a pre obec bude udržiavanie ihriska menej finančne náročné.

2. Výstavba ihriska sa u vás už začala.  Aké sú ohlasy obyvateľov? Podávajú pomocnú ruku? 

Vzhľadom na to, že počas realizácie sa nám striedalo teplo s dažďom, mrazom a snehom, výstavba bude trvať o niečo dlhšie, ako sme pôvodne predpokladali. V Bátovciach máme veľmi aktívnych občanov, a preto veľmi často participujú na rôznych aktivitách v obci.  Realizáciu ihriska však zabezpečovala odborná firma ako víťaz verejného obstarávania, ktorá za ihrisko nesie zodpovednosť.

Občania (najmä športujúca mládež, ale aj deti) sa nevedia dočkať, kedy bude ihrisko hotové. Plánujeme ešte upraviť okolie ihriska, osadiť lavičky, odpadkové koše, vysadiť doplnkovú zeleň. Tu určite počítame aj s pomocou občanov. Už v minulosti sa nám osvedčila takáto spolupráca, pri ktorej si občania vytvárajú k danej lokalite alebo veci pozitívny vzťah.

3. Miesto výstavby SWI prebieha pri obecných bytovkách. Bol to zámer,  alebo o tom rozhodli tí najpovolanejší, v tomto prípade deti a mládež vašej obce?

Bolo to v podstate jediné možné riešenie, kam ihrisko osadiť vzhľadom na voľné plochy vo vlastníctve obce. V danej lokalite je veľmi veľa mladých rodín s deťmi a výhodou je aj fakt, že ihrisko je po ceste zo základnej školy. 

sportove srdce slovenska

5. Plánujete SWI aj slávnostne otvoriť? Ak áno, aký budem program a koho by ste na otvorenie pozvali? 

Pravdepodobne áno, možno aj budúci mesiac. Dodávateľská firma nám ponúka aj ukážku cvikov profesionálnymi cvičiteľmi na SWI, tak to veľmi radi  spojíme a zahrnieme do programu otvorenia. Na otvorenie ihriska by sme veľmi radi pozvali predsedu vlády SR Petra Pellegriniho a vedúceho Úradu vlády SR Matúša Šutaja Eštoka. Sú to ľudia, ktorí našej obci vždy podali pomocnú ruku. 

6. Stále ste  mladý starosta.  Budete aj vy na SWI cvičiť a pôjdete príkladom deťom a mládeži, ako zmysluplne tráviť svoj voľný čas  na čerstvom vzduchu?

Keď mám pravdu povedať, priebežne som aj s mojimi dvoma malými drobcami ihrisko testoval, ale myslím si, že moja kondička nie je taká, aby som ho mohol momentálne aktívne využívať. Verím, že sa to zmení, a zacvičím si. 

7. Myslíte si, že tento projekt z dielne Úradu vlády SR „ozdraví“ našu spoločnosť a Slováci budú mať zdravšie srdcia?

Určite áno. Aj naše dve detské ihriská, ktoré už fungujú, sú toho dôkazom. Ľudia sa pri nich stretávajú, deti spolu vyrastajú. Popri tom športujú, utužujú vzťahy. Verím, že aj nové SWI bude motivovať mládež k aktívnemu tráveniu voľného času bez mobilov, tabletov a  pozerania televízie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: