Týždeň Ligy proti rakovine

Liga proti rakovine | 14. november 2018
Týždeň Ligy proti rakovine
foto: Liga proti rakovine

Počas tohto týždňa organizuje Liga proti rakovine sprievodné podujatia ako prednášky psychológov v Bratislave, v Martine a v Košiciach, bazár s oblečením a darovanie krvi. Týka sa nás to všetkých.

Tak málo vieme o prežívaní onkologických pacientov. Potrebujú, aby sme si ich všímali, počúvali ich, komunikovali s nimi a pomáhali im. Zisťovali sme preto v sieti našich psychológov ich najčastejšie problémy a v desiatich bodoch sme zhrnuli ich túžby smerom k blízkym.

„DESATORO“ očakávaní 

1. Neboj sa mi ozvať.

Nečakaj na mňa, že ti zavolám, ak niečo potrebujem. Nie vždy je mi príjemné prosiť ťa o pomoc, cítim sa potom slabo a bojím sa odmietnutia.

2. Dovoľ mi vyjadriť skutočné emócie.

Hoci môj výzor sa mohol zmeniť, som to stále ja. Nálady a pocity mám rovnaké. Dovoľ mi ich prejaviť, aj keď môžu byť negatívne.

3. Nepýtaj sa: „Ako sa máš?“, ale: „Čo máš nové?“

Ako sa môže mať človek v mojej situácii? Poďme radšej hovoriť o živote, o tom, čo sa deje.

4. Prepáč mi.

Počas liečby nastávajú momenty, kedy prežívam rôzne intenzívne emócie. Pozitívne alebo negatívne. Prosím ťa, neber si to osobne a odpusť mi. Mnohé vecí prežívam inak, ako zdraví ľudia. Mnohé veci pre mňa nie sú dôležité, nechce sa mi o nich hovoriť. Nechcem strácať drahocenný čas, kedy by sme sa mohli radšej smiať. Alebo mlčať.

5. Neboj sa ma počúvať.

Občas sa potrebujem len vyrozprávať. Niekedy mi stačí sa len vyplakať. Nepotrebujem návrhy riešenia. Prosím, iba ma počúvaj.

6. Rešpektuj moju vôľu byť sám.

Nehnevaj sa, ak sa vyhýbam stretnutiu. Sú chvíle, kedy potrebujem samotu, kedy môžem zložiť masku odvážneho bojovníka.

7. Staň sa priateľom mojej rodiny.

Mám rakovinu, no stále mám aj deti, ktoré potrebujú ísť každý deň do školy, urobiť si úlohy, hrať sa, športovať, stretávať sa s priateľmi. Ak môžeš, staň sa ich priateľom.

8. Staraj sa o svoje zdravie.

Niekedy sa mi ťažko pozerá na ľudí, ktorí sú zdraví. V kútiku duše im závidím a pýtam sa: „Prečo ja?“ a hnevám sa na osud. Prosím ťa, staraj sa o svoje zdravie, nikomu neprajem zažiť to, čím prechádzam.

9. Zváž, čo a ako sa mi chystáš povedať.

„Vyzeráš dobre!“ Naozaj? Ako by vlastne mal vyzerať človek chorý na rakovinu? Hoci ma tým chceš potešiť, môj výzor nemusí odrážať moje skutočné pocity.

10. Ži tu a teraz.

Teraz si uvedomujem hodnotu času viac ako kedykoľvek predtým. Nechcem už nič odkladať na mimoriadnu príležitosť. Tá je tu a teraz. Mysli na to, keď si so mnou.

Služby Ligy proti rakovine môžu pacienti a ich blízki využiť bezplatne

Služby psychológov poskytuje Liga proti rakovine desiaty rok. Sú poskytované 21 psychológmi naprieč Slovenskom (informácie o tejto službe sú dostupné na https://www.lpr.sk/siet-psychologov/), pre pacientov i ich rodinných príslušníkov sú bezplatné. Ide o individuálne poradenstvo, ale tiež spoločné sedenia pacientov. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: