Stovky detí s vrodenou chybou srdca sa ocitnú v ohrození života

VšZP | 16. august 2022
VšZP
foto: VšZP

Ako tomu môžete predísť vy, rodičia?

Ročne u nás pribudne približne 400 detí s vrodenou chybou srdca a až polovica z nich sa pre oneskorenú diagnostiku ocitne v ohrození života. Rodičia  tomu môžu predísť, a to vyšetrením srdiečka bábätka počas morfologického skríningu v 22. týždni tehotenstva. Preto sa na toto vyšetrenie určite opýtajte svojho gynekológa.

Príčiny vrodených chýb srdca ovplyvňujú viaceré faktory. Dá sa povedať, že každá chyba má aj genetickú príčinu, ktorá je však väčšinou ťažko odhaliteľná. Významnú úlohu zohráva i životospráva, životné prostredie alebo metabolické a systémové ochorenia matky. Pod získané choroby srdca sa môže podpísať aj infekcia, napríklad covidová, ktorá dokáže spustiť zápal srdcového svalu a spôsobiť výrazné oslabenie srdca.

Pozor, aby na liečbu nebolo neskoro

Vďaka pokroku medicíny za posledných 50 rokov je väčšina srdcových chýb liečená tak, že deti nemajú žiadne alebo iba minimálne následky. Alarmujúce však je, že na Slovensku je len približne tretina prípadov vrodených ochorení srdiečka diagnostikovaná v prenatálnom štádiu. U ostatných detí sa odhalí až po narodení, čím sa zvyšuje riziko zlyhania orgánov, vzniku ďalších zdravotných ťažkostí v budúcnosti aj riziko zbytočných úmrtí. Pre porovnanie, v Českej republike je až 80 % prípadov vrodených chorôb odhalených ešte počas tehotenstva, vo svete 80 – 95 % prípadov.

„Ak sa vrodená choroba srdca odhalí až po narodení, stáva sa, že bábätko k nám príde v ťažkom stave. Napríklad v prípade komplexnej vrodenej srdcovej chyby môže dieťa krátko po pôrode podstúpiť epizódu nedokrvenia, dôsledkom čoho často dochádza k zlyhaniu niektorých orgánov. Detičky v tomto stave zvyčajne musíme dať na dýchací prístroj a riešiť najprv to, čo zlyhalo, následkom čoho má dieťatko ťažší predoperačný aj pooperačný priebeh. Nielenže sa tak predĺži jeho hospitalizácia, môže to ohroziť aj neurologický vývoj dieťaťa či niektoré orgány, s ktorými môže mať problémy aj v budúcnosti. To sú tie ťažké prípady, ktoré nemali urobenú prenatálnu diagnostiku srdiečka. Každý rok sa vyskytnú aj prípady, keď už takému bábätku nevieme pomôcť práve preto, že sa o jeho vrodenej chybe nevedelo pred pôrodom a k nám príde, žiaľ, neskoro,“ konštatuje primár Kardiochirurgického oddelenia Detského kardiocentra pracoviska NÚSCH v Bratislave MUDr. Matej Nosáľ. 

Pýtajte si od svojho gynekológa vyšetrenie, ktoré môže zachrániť život vášmu dieťatku

Je dôležité, aby sa zvyšovalo povedomie mamičiek o vyšetrení, ktoré by sa malo spraviť v rámci morfologického ultrazvuku približne v 22. týždni tehotenstva.

„Dá sa uskutočniť aj skôr, medzi 11. - 13. týždňom gravidity, a to s veľmi dobrým výsledkom skúseného prenatálneho diagnostika, ktorý už vtedy vie posúdiť fungovanie srdca a dokáže odhaliť vrodenú chybu srdca. Vyšetrenie v tomto skorom štádiu tehotenstva je určené najmä v prípadoch rodinnej anamnézy, robí sa mamičkám, ktoré majú napríklad metabolické ochorenie, cukrovku alebo mali rizikové tehotenstvo. Štandardne sa však vykonáva v 22. týždni, v rámci morfologického ultrazvuku, kedy sa plod meria a detailne sa sleduje jeho vývoj,“ dodáva MUDr. Nosáľ. Viac o tejto téme si môžete vypočuť v podcaste Všeobecnej zdravotnej poisťovne Všeobecne o zdraví, ktorý nájdete aj na Spotify, Apple Podcast, aj na Youtube

Nenechávate nič na náhodu

Dôležitosť prenatálneho vyšetrenia si uvedomujú aj poisťovne, preto ho podporujú i rôznymi benefitmi. Napríklad Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka svojim poistenkám príspevok až do výšky 450 eur z Peňaženky zdravia MAXI na neinvazívne prenatálne testovanie, vďaka ktorému môžu vylúčiť vybrané chromozómové poruchy plodu a presvedčiť sa, či je dieťatko zdravé. Okrem toho v nej nájdu aj príspevok na monitor dychu pre bábätko na predchádzanie Syndrómu náhleho úmrtia (SIDS). O prenájom monitoru dychu môžu požiadať už aj rodičia, ktorí sami vo VšZP poistení nie sú, ich dieťatko však do VšZP poistia.

Každá mamička dostane od poisťovne priamo v pôrodnici štartovací balíček pre novorodenca, kde nájdete plienky, krém na zaparenú pokožku a mnohé iné praktické veci. Benefitný produkt VšZP poistenkám okrem iného umožňuje získať až 200 eur ročne na lieky a dietetické potraviny na predpis pre deti a ich rodičov či zákonných zástupcov. Rodičia môžu využiť príspevok na nepovinné očkovanie pre svoje dieťa vo výške 50 % ceny každej vakcíny po absolvovaní každej dávky na lekársky predpis a aplikovanej zmluvným lekárom. Dieťa tiež môže čerpať príspevok na zubné ošetrenie ročne do výšky 120 eur. Všetky benefity je možné nájsť na stránke https://www.vszp.sk/benefity/

Nová služba, ktorá pomohla už desiatkam žien

VšZP s podporou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek spustila tento rok bezplatné predpôrodné a popôrodné poradenstvo. Skúsené pôrodné asistentky sú 5 dní v týždni, 10 hodín denne k dispozícií nielen poistenkám VšZP.

Odborníčky pomôžu odpovedať napríklad na otázky týkajúce sa športovania počas tehotenstva, čo si zbaliť do pôrodnice, vysvetlia techniky na uľahčenie pôrodu a prekonávanie pôrodných bolestí, ale poradia aj v oblasti zásad pokojného šestonedelia či pri problémoch s dojčením. Službu môžu využiť aj nepoistenky, a to od momentu, keď si do VšZP podajú prihlášku. Rezervačný formulár nájdu záujemkyne online na www.vszp.sk/mama.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: